Fűszeres lekvárok: a termelői piacokon különlegességként kínálják. A készítés módját és a fűszer mennyiségét mély titok fedi. Nálam megtudhatod.

Fűszeres lekvárok 1

Fűszeres lekvárok változatai

Az interneten böngészve – a teljesség igénye nélkül – a következő gyümölcs-fűszer kombinációkkal találkoztam:

  • málna-citromfű
  • meggy-levendula
  • sárgabarack-levendula
  • sárgabarack-rozmaring
  • sárgabarack-kínai öt fűszer
  • őszibarack–vanília-fahéj-szegfűbors
  • ananász-tárkony
  • alma-levendula
  • alma-menta
  • füge-rozmaring
  • füge-chili
  • füge-kakukkfű
  • körte-ánizs
  • szilva-levendula

Ha végignézed ezt a sort, olyan meglepő kombinációkat fedezhetsz fel benne, mint sárgabarack-kínai ötfűszer, ananász-tárkony, füge-csili. Ezek bizony újszerű és érdekes kombinációk, de elég nagy merészség feltételezni, hogy majd enni fogja a család. Kezdetben nem is célszerű ilyen szokatlan összeállításokat választan. Elfogadhatóbbnak tűnk például a sárgabarack levendulával vagy a szilvalekvár rozmaringgal, kakukkfűvel.

Fűszerek előkészítése

A fűszeres lekvárok készítésénél friss fűszert vagy szárított fűszert lehet használni.  A leggyakrabban használt fűszerek:

  • rozmaring
  • kakukkfű
  • levendula

Friss fűszerek előkészítése

A friss fűszert csak meg kell mosni és fel kell aprítani.

Felaprított rozmaring

Felaprított rozmaring

Kakukkfű levélkék

Kakukkfű levélkék

Szárított fűszerek előkészítése

A szárított fűszereket felhasználás előtt el kell porítani és többször át kell szitálni, mivel a főzési idő rövid, és kemény részek (szárdarabok, levélerek) maradhatnak benne. A porítás mozsárban végezhető el.

Levendula porítása és átszitálása:

Levendula porítása 1

Levendula porítása

Levendula átszitálása 1

Levendula átszitálása 1

Porított rozmaring és kakukkfű:

Porított rozmaring

Porított rozmaring

Porított kakukkfű

Porított kakukkfű

Fűszeres lekvárok készítése

Hozzávalók

  • 1 kg magozott gyümölcs
  • 300 – 400 g cukor
  • 4 mokkás kanál apróra vágott friss, vagy porított szárított fűszer

A fűszeres lekvárok elkészítése

A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában sárgabarack lekvár, szilvalekvár. Fűszeres szilvalekvárhoz ajánlatos a nem túl sűrű, hagyományos módon készített szilvalekvárt főzni. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül.   Tehát:

  • A lekvár elkészítése
  • Fűszer hozzáadása
    Szilvalekvár friss fűszerrel

    Szilvalekvár friss fűszerrel

    Szilvalekvár szárított fűszerrel

    Szilvalekvár szárított fűszerrel

    Sárgabarack rozmaringgal

    Sárgabarack rozmaringgal

  • Főzés még további 10 percig
  • Forrón üvegbe töltés
  • Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.

Tárolás

Hűvös, szellős helyen. Ha ajándékba adod, “öltöztesd fel”.

Kakukkfüves szilvalekvár

Kakukkfüves szilvalekvár

Kakukkfüves sárgabarack lekvár

Kakukkfüves sárgabarack lekvár

 

Mi a véleményed a fűszeres dzsemekről, lekvárokról?

 

Fűszeres lekvár képek:  saját felvételek.