Bodzalekvár: a gyümölcs ingyen van, terem úton-útfélen. Ajánlom, ha lekvárt készítesz, olyan helyen szedj bodza bogyót, amely az utaktól távolabb van.
Bodzalekvár recept
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka 90 perc)
Hozzávalók
- 1 kg száráról leszedett bodzabogyó (kb. 1,5 -1,8 kg száras fekete bodza termése kell hozzá)
Bodza bogyó
- 0,25 kg cukor
- 1/2 csomag 2 : 1 Oetker-féle zseléfix.
- késhegynyi nátriumbenzoát (nem feltétlenül szükséges)
Ebből a mennyiségből nekem 3 db 220 ml-es üveg lett tele (és egy kis maradék kóstolónak).
Megjegyzés:
A bodzának van egy másik fajtája (alacsony, lágy szárú), amelyet gyalog- vagy földi bodzának neveznek és amely mérgező. Ügyelj arra, hogy ne ebből, hanem a fekete bodzából készítsd a lekvárt.
Előkészítés
- A bogyókat a szárakról leszeded. Ügyelj arra, hogy a bogyók érettek legyenek, és szár darabok ne maradjanak rajtuk. (Olvastam arról, hogy a zöld bogyók és a szárak a szervezetre káros anyagokat is tartalmaznak.)
Leszemezve
- Szűrőkanálon folyó víz alatt jól leöblíted. Megméred. Arra számíthatsz, hogy a mag nélküli lé kb. fele annyi lesz majd.
Mosás, lecsepegtetés
- Az üvegeket és tetőket kimosod és 10 percre egy fazékban forró vízbe teszed, majd egy tiszta konyharuhával letakart tálcán először fejre, majd a talpára állítva kiszárítod.
Bodzalekvár készítés
- A bodzabogyókat összetöröd botmixerrel.
Turmixolás
- Szűrőkanálon átnyomod. (Ez nem a legkellemesebb munka, de az eredmény kárpótolni fog.)
Passzírozás
- Az átpasszírozott bodzalét leméred.
- Fele mennyiségű cukorral összekevered és hozzáadod a lének megfelelő mennyiségű zselésítő anyagot.
- Felforralod és addig főzöd, míg a zselé próba szerint már megfelelő sűrűségű lett.
Bodzalekvár főzés 1
Bodzalekvár főzés 2
- A kitisztított üvegekbe mered, tetejére egy kevés nátrium benzoát tartósítószert teszel, lezárod és forrón száraz dunsztba teszed egy napra.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :
- Bogyók leszedése, mosás, öblítés, turmixolás : 45 perc
- Passzírozás: 30 perc
- Főzés: 60 perc
- Üvegekbe merés, lezárás: 15 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka 90 perc)
Bodzalekvár tartósítószer nélkül
Tartósítószer nélküli készítésnél
- fokozottan ügyelj arra, hogy az üvegek és fedők tiszták legyenek
- a tetők kifogástalanul zárjanak
- az üvegeket a forró lekvárral teljesen tele töltöd, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.
- a lezárt üvegeket 5 – 10 percre fejre állítod, ekkor a lekvár fölött levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. Utána egy napra még száraz dunsztba is teheted.
Bodzadzsem
Bodzadzsemet hasonló módon készíthetsz, ha nem zavarnak a bogyótermésben levő apró magok. Ez eseten elhagyod a passzírozás fáradságos munkáját, és a végeredmény egy magos, darabos dzsem lesz.
Tárolás, felhasználás
- A feliratozott, dátummal ellátott üvegeket tároló helyére teszed.
- Felhasználás: vajas kenyérre reggelire, palacsintába, süteményekbe.
- Szépen felöltöztetve karácsonyi, születésnapi ajándék is lehet belőle.
Bodzalekvár 2
Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások