Bodzalekvár: a gyümölcs ingyen van, terem úton-útfélen. Ajánlom, ha lekvárt készítesz, olyan helyen szedj bodza bogyót, amely az utaktól távolabb van.

Bodzalekvár

Bodzalekvár recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka 90 perc)

Hozzávalók

  • 1 kg száráról leszedett bodzabogyó (kb. 1,5 -1,8 kg száras fekete bodza termése kell hozzá)

    Bodza bogyó

    Bodza bogyó

  • 0,25 kg cukor
  • 1/2 csomag 2 : 1  Oetker-féle zseléfix.
  • késhegynyi nátriumbenzoát (nem feltétlenül szükséges)

Ebből a mennyiségből nekem 3 db 220 ml-es üveg lett tele (és egy kis maradék kóstolónak).

Megjegyzés:

A bodzának van egy másik fajtája (alacsony, lágy szárú), amelyet gyalog- vagy földi bodzának neveznek és amely mérgező. Ügyelj arra, hogy ne ebből, hanem a fekete bodzából készítsd a lekvárt.

Előkészítés

  • A bogyókat a szárakról leszeded. Ügyelj arra, hogy a bogyók érettek legyenek, és szár darabok ne maradjanak rajtuk. (Olvastam arról, hogy a zöld bogyók és a szárak a szervezetre káros anyagokat is tartalmaznak.)

    Leszemezve

    Leszemezve

  • Szűrőkanálon folyó víz alatt jól leöblíted. Megméred. Arra számíthatsz, hogy a mag nélküli lé kb. fele annyi lesz majd.

    Mosás, lecsepegtetés

    Mosás, lecsepegtetés

  • Az üvegeket és tetőket kimosod és 10 percre egy fazékban forró vízbe teszed, majd egy tiszta konyharuhával letakart tálcán először fejre, majd a talpára állítva kiszárítod.

Bodzalekvár készítés

  1. A bodzabogyókat összetöröd botmixerrel.

    Turmixolás

    Turmixolás

  2. Szűrőkanálon átnyomod. (Ez nem a legkellemesebb munka, de az eredmény kárpótolni fog.)

    Passzírozás

    Passzírozás

  3. Az átpasszírozott bodzalét leméred.
  4. Fele mennyiségű cukorral összekevered és hozzáadod a lének megfelelő mennyiségű zselésítő anyagot.
  5. Felforralod és addig főzöd, míg a zselé próba szerint már megfelelő sűrűségű lett.
    Bodzalekvár főzés 1

    Bodzalekvár főzés 1

    Bodzalekvár főzés 2

    Bodzalekvár főzés 2

  6. A kitisztított üvegekbe mered, tetejére egy kevés nátrium benzoát tartósítószert teszel, lezárod és forrón száraz dunsztba teszed egy napra.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

  • Bogyók leszedése, mosás, öblítés, turmixolás : 45 perc
  • Passzírozás: 30 perc
  • Főzés: 60 perc
  • Üvegekbe merés, lezárás: 15 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka 90 perc)

Bodzalekvár tartósítószer nélkül

Tartósítószer nélküli készítésnél

  • fokozottan ügyelj arra, hogy az üvegek és fedők tiszták legyenek
  • a tetők kifogástalanul zárjanak
  • az üvegeket a forró lekvárral teljesen tele töltöd, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.
  • a lezárt üvegeket 5 – 10 percre fejre állítod, ekkor a lekvár fölött levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. Utána egy napra még száraz dunsztba is teheted.

Bodzadzsem

Bodzadzsemet hasonló módon készíthetsz, ha nem zavarnak a bogyótermésben levő apró magok. Ez eseten elhagyod a passzírozás fáradságos munkáját, és a végeredmény egy magos, darabos dzsem lesz.

Tárolás, felhasználás

  • A feliratozott, dátummal ellátott üvegeket tároló helyére teszed.
  • Felhasználás: vajas kenyérre reggelire, palacsintába, süteményekbe.
  • Szépen felöltöztetve karácsonyi, születésnapi ajándék is lehet belőle.
Bodzalekvár 2

Bodzalekvár 2

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.