Medvehagyma: öt-hat éve jött divatba. Azóta a belőle készült ételeknek és ételkiegészítőknek se szeri, se száma. A levele és szára ehető – szezonja március közepétől április közepéig tart.

Medvehagyma 1

Medvehagyma

Szedése

 • Bárhol lehet szedni, csak néhány helyen van tiltva. Van azonban néhány dolog, amelyre a szedésnél célszerű figyelni:
 • A leveleket addig jó szedni, amíg nem virágzik.
 • Mivel évelő növény, a szedésnél ügyelni kell arra, hogy a hagyma megmaradjon, és maradjon rajta levél (virág) is, hogy szaporodhasson.
 • Összetéveszthető a gyöngyvirággal (annak levele szélesebb és nem fokhagymaszagú) és az őszi kikericcsel (amely viszont nem az erdőkben, hanem réteken található. Ezek levele mérgező, akár halálos is lehet a fogyasztásuk.
  Medvehagyma az erdőben

  Medvehagyma az erdőben

  A virágzó növény

  A virágzó növény

  A fehér virágok

  A fehér virágok

Medvehagyma ételek

Az alábbi táblázatban találsz 6 ételt, amelyek vagy medvehagymából készülnek, vagy medvehagymával ízesítettek, de ennél sokkal több van. Bemutatok háromféle tartósítási módot is.

[table "34" not found /]

Medvehagyma a piacokon

A piacokon általában csokorban lehet vásárolni. Egy közepes csokor súly 10 dkg körül van. Azért írom ezt itt le, mivel az interneten található receptek egy része a zöldség mennyiségét súlyban adja meg. Az ételek készítésénél a szárat is fel lehet használni, sőt az feldarabolt szár zöldséges ételek ízesítésére is felhasználható. A levelek között rendszerint bimbó is előfordul. Ezeket ne használd fel.

 

Csokor

Csokor

Bimbó

Bimbó

Egészség

Ez a növény kedvezően hat a gyomor- és bélrendszerre, a kiválasztó szervrendszerre és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

Javaslat a medvehagymához

Mivel ízvilága kellemes, és az egészségre is kedvező hatású, igyekezz belőle szezonban minél többet fogyasztani leves, püré, pesto formájában. Ha nagyon megkedvelted, akár tartósíthatod is – többféle módon.

 

Forrás és a szabadban készített képek: Wikipedia.

 

Szedett medvehagyma és ételképek: saját felvételek.