Cseresznye: az első nyári gyümölcsünk (az epret még tavaszinak számítom). Szeretjük enni a gyümölcsöt és ételeket, süteményeket is készítünk belőle.

Cseresznye a fán

Cseresznye

Hol terem a cseresznye?

A cseresznye fa szinte egész Európában megtalálható. (Nem azonos a Japánban honos híres virágú fák gyümölcsével, mert az nem ehető.) Nálunk szinte nincs olyan falusi kert, amelyben ne volna egy-egy hatalmas cseresznyefa, tavasszal gyönyörű virágokkal, nyár elején ízletes gyümölcsökkel.

Cseresznyevirág

Cseresznyevirág

Cseresznye a fán

A cseresznye értékes anyagai

Kedvenc gyümölcseink egyike, sok értékes anyagot tartalmaz.

  • Az alap-tápanyagok közül fehérjét és zsírt szinte semmit, szénhidrátot viszont jelentős mennyiséget tartalmaz főleg érett állapotban, mivel a benne levő gyümölcscukor mennyisége elsősorban attól függ, mennyire érett a gyümölcs. Az emésztést segítő rostokban is gazdag.
  • C-vitamin tartalma jelentős.
  • Ásványi anyagok közül tartalmaz káliumot, nátriumot, kaciumot, foszfort, kobaltot és vasat.
  • Mint minden színes (piros, sötét) gyümölcs, antioxidáns tartalma is jelentős, amely a szervezetre kedvező élettani hatással van. Izületi gyulladást megelőző illetve a fájdalmat csillapító hatással rendelkezik.
  • Szárából vízhajtó tea készíthető.

Fajtái

Nagyon sok cseresznyefajta létezik, szinte lehetetlen felsorolni. Csak néhány ezekből: a fehér, a fekete és a híres germeszdorfi.

A fenti információk forrása: Wikipédia

Felhasználása

A gyümölcsöt szívesen fogyasztjuk, de ételeket és süteményeket is készítünk a felhasználásával. Ismertebbek:

Ételek

Sütemények

Tartósítás

Amikor sok van belőle, eltesszük télire:

Cseresznyelekvár

Cseresznyelekvár

 

Képek: saját felvételek