Cseresznyés rétes: májusban vagy júniusban, amikor a cseresznye érik, szinte kötelező cseresznyés rétest készíteni. Friss gyümölcsből utolérhetetlen, de mirelitből is finom.

Cseresznyés rétes

Cseresznyés rétes recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 rúdhoz (28 darabhoz)

  • 2 csomag réteslap összesen 16 lap (nagyon sokféle kapható)
  • 1,5 kg friss, vagy 2 kg mirelit magozott cseresznye (ez utóbbi több levet enged)
  • 5 – 8 dkg darált mák vagy dió (nem feltétlenül szükséges)
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 db citrom (ettől kicsit savanykásabb lesz a töltelék íze)
  • 4 dkg zsír
  • 8 teáskanál zsemlemorzsa
  • porcukor a rétes meghintéséhez

Bevásárlólista

  • 2 csomag réteslap összesen 16 lap (nagyon sokféle kapható)
  • 1,5 kg friss, vagy 2 kg mirelit magozott cseresznye
  • 10 dkg darált mák vagy dió (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 db citrom (ettől kicsit savanykásabb lesz a töltelék íze)

Emlékeztető: zsír, zsemlemorzsa, kristálycukor, porcukor

Megjegyzések:

  • Ha csak két rudat szeretnél készíteni, a mennyiségeknek a felét vedd.
  • A cseresznyét megmosod és kimagozod. (Ha mirelit és magozott, akkor ez a művelet nem kell.)
  • Azt is megteheted, én rendszeresen ezt teszem, hogy a cseresznye felét meggyel helyettesítem és így a meggyes réteshez hasonló színű és ízű sütemény lesz a végeredmény.

Előkészítés

  • A cseresznyéből a lét kinyomkodod, rányomod a citrom levét és egy tálban négyfelé osztod, mivel négy rúd készül majd belőle.
  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhaasztalra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod.

A cseresznyés rétes elkészítése

Egy rúd készítését írom itt le. A többit ugyanígy tudod elkészíteni.

A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.

A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.

Réteslapok bekenése olvasztott zsírral

Réteslapok bekenése olvasztott zsírral

Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 15 cm-re elhelyezed a tölteléket: megszórod 1 teáskanálnyi zsemlemorzsával, rárakod a gyümölcs negyed részének a felét, megszórod 1 evőkanál kristálycukorral, ugyanannyi cseresznye, majd zsemlemorzsa következik, mint amennyit a töltelék aljára tettél.

Réteslap beszórása zsemlemorzsával

Réteslap beszórása zsemlemorzsával

Cseresznye felrakása 1

Cseresznye felrakása 1

A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra és fölülre a zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.

Felcsavarás

Felcsavarás

Felcsavarva

Felcsavarva

A sütőt előmelegíted 175 fokon.

Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. A további 8 lapot ugyanígy elkészíted, a tepsire teszed és a rétesek tetejét olvasztott zsírral megkened.

Tepsiben

Tepsiben

A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon alsó-felső sütéssel 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

Megsütve

Megsütve

Elkészítési idő (friss cseresznyéből):

  • Cseresznye kimagozása: 40 perc
  • Rétes töltése: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 85 perc (ebből munka: 60 perc

Tálalás

A kihűlt cseresznyés rétes rudakat ferdén felvágod. tálra teszed és porcukorral megszórod.

Cseresznyés rétes tálalva 1

Cseresznyés rétes tálalva