Sajtkrémleves: nem túl gyakran szoktunk sajtból levest készíteni. Én sem szoktam, de úgy gondoltam kipróbálom és összeraktam egy egyszerű változatot, amelynek az alapja besamel mártás.

Sajtkrémleves

Sajtkrémleves

Elkészítési idő:

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 15 dkg trappista sajt
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 2 szelet kenyér
  • Fűszerek: szerecsendió, só, petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma

Megjegyzés:

  • Többféle sajtból is készítheted.
  • Tej helyett használhatsz tej-tejszín keveréket.

Bevásárlólista

  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: vaj, tej, liszt, szerecsendió

Előkészítés

  • A sajtot megreszeled.
  • A két szelet kenyeret megpirítod.
  • A petrezselyem egy részét felaprított.

Sajtkrémleves készítése

  • A vajból és lisztből világos rántás készítesz.

    Vajas rántás készítése

    Vajas rántás készítése

  • Felengeded a tejjel, majd az egészet felmelegíted.

    Felengedve meleg tejjel

    Felengedve meleg tejjel

  • Beleteszed a reszelt sajtot. A meleg leves-alapban egyenletesen szétkevered.

    Reszelt sajtok hozzáadása

    Reszelt sajtok hozzáadása

  • Fűszerezed sóval és szerecsendióval. (A szerecsendiót frissen reszelve tedd hozzá.) Ezzel a leves elkészült.
    Fűszerezés

    Fűszerezés

    Sajtkrémleves készen

    Sajtkrémleves készen

  • A pirított kenyeret bedörzsölöd a fokhagymával és kockákra vágod. (Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy nem kerülj több zsiradék a levesbe.)
    Kruton egyszerűen 1

    Kruton egyszerűen 1

    Kruton egyszerűen 2

    Kruton egyszerűen 2

    Kruton készen

    Kruton készen

Megjegyzés:

A szerecsendió nagyon intenzív és jellegzetes fűszer. Légy óvatos az adagolással.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Leves elkészítése: 15 perc
  • Kenyérkockák készítése: 5 perc

Összesen: 30 perc

Sajtkrémleves tálalása

A levest tányérokba mered, megszórod a fokhagymás kenyérkockákkal és vágott petrezselyemmel.

Sajtkrémleves tálalva 1

Tálalva 1

Sajtkrémleves

Tálalva 2

Sajtmártást is találsz az oldalon.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa