A háztartást is szeretheted!
Egyszerű receptek, egyszerű ételek, házi praktikák
Categories Menu

2011. február 3. | Téma: Háztartás | 2 hozzászólás

Kelkáposzta főzelék

p style=”text-align: justify;”>A kelkáposzta főzelék egész évben készíthető, mert a kelkáposzta azon kevés zöld növények egyike, amely egész télen jó áron kapható. A és C vitamin tatalma jelentős és segíti a szervezet méregtelenítését. Többnyire kelkáposzta főzelék vagy rakott kel készül belőle, de belső zsenge levelei salátában is felhasználhatók. A kelkáposzta főzelék akkor finom, ha sok fűszer van benne, krumplival keverve készül és feltétként valami húsfélét tálalnak hozzá.

A kelkáposzta főzelék hozzávalói

(3 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (közepes) – egy-két külső levelet leszedhetsz róla húsleveshez
  • 1/2 kg krumpli
  • 4 dl  húsleves (vagy kevés házi készítésű ételízesítő) – hogy mennyire sűrű a főzelék, az ízlés dolga, a lé és a liszt mennyiségét lehet változtatni
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • Fűszerek: fokhagyma (mérettől függően 3 – 4 gerezd), őrölt bors, köménymag, majoránna (piros paprikát én nem szoktam beletenni, de lehet – a rántásba, amikor már levetted a tűzhelyről, de még mielőtt feleresztetted) 

A mennyiségeket azért adtam meg 3 személyre, mert a kelkáposztából vagy fél vagy egész fejet tudsz csakk venni. Négy személyre vegyél 1 fejet és egy részét tedd félre pl. frankfurti levesnek. Jól tárolva a hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Ha csak ketten vagytok, fél fej is elég lesz, ha hatan, egy egész fejet vásárolj.  

Előkészítés:

  • Amit a kelkáposztából felhasználsz, megmosod, torzsáját kiveszed (a nyulaké), a leveles részt csíkokra vagy kockákra vágod
  • A krumplit meghámozod, megmosod, közepes kockákra felvágod.
  • A fokhagymát megtisztítod, vékony csíkokra vágod vagy fokhagyma présbe teszed.

A kelkáposzta főzelék elkészítése

Egy nagyobb lábosban kb. 1 liter fizet forralsz, beledobod a felvágott kelkáposztát és néhány percig forralod. Azt is megteheted, hogy a kelkáposztát a lábosba teszed és vízforralóban forralt vízzel nyakonöntöd (ez utóbbi az energiatakarékos megoldás). A főzővizet a kelkáposztáról leöntöd.

Hozzáadod a kockákra vágott krumplit, aláöntöd a húsleves 3/4 részét vagy a vizet és beleteszed az ételízesítőt és hozzáadod a fűszereket. A fokhagymát is beledobod vagy belepréseled. Fedőt teszel rá és addig párolod, míg a krumpli megfő. Közben megkóstolod, ha szükséges, megsózod. A fűszerektől nagyon jó illata lesz.

A zsírból és lisztből rántást készítesz (lásd egy régebbi bejegyzésben) és feleresztés után a főzelékhez kevered, még egyszer felforralod keverés közben és kész is van a kelkáposzta főzelék. A diétás változatot is kipróbálhatod, de ehhez a habarás és a tejföl nem illik (bár semmi sem tilos)

 

Feltét a kelkáposzta főzelékre

Lehet pörkölt (akár maradék), szelet hús vagy fasírozott, sült virsli vagy kolbász (a tojást a kelkáposzta főzelékhez nem ajánlom).

Kelkáposzta főzelék

 

Kapcsolódó cikkek:

 A kelkáposzta főzelék kép: saját felvétel

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. “Szezonális magazin” téli számát köszönettel fogadnám!
      Tetszenek a receptek, s érdekelnek a téliek, a paleo is.
      Sok sikert, üdv. Márta

    2. Kedves Márta!
      Most nem lesz téli magaszin, mert közben megírtam egy könyvet “Évszakok a háztartásban” címmel, de az utolsó téli számot szívesen elküldöm. Figyeld majd a postaládádat (pdf formátum lesz).

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>