Tejszínes tökfőzelék: ha esetleg nem szereted a kapor mellett a tejföl savanykás ízét, készítsd el a tököt tejszínnel. Így is finom lesz. Próbáld ki!
Tejszínes tökfőzelék
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg mirelit gyalult tök
- 1 csokor kapor (vagy télre eltett szárított vagy fagyasztott)
- 1 – 2 evőkanál baromfi vagy sertészsír
- 4 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- só
Megjegyzés:
- Természetesen friss gyalult tökből is elkészítheted.
Bevásárlólista
- 1 kg mirelit gyalult tök
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejszín
Emlékeztető: zsír, liszt, só
Előkészítés
- A mirelit tököt vedd ki a csomagolásából és olvaszd fel egy edényben. A keletkező folyadékot ne öntsd ki. Ebben sok az értékes anyag és felhasználhatod a tök főzéséhez.
- A kaprot (ha nem eltettet használsz) darabold fel. Nem fontos nagyon apróra, mert a kapor levelei amúgy is nagyon vékony szálúak.
Tejszínes tökfőzelék készítése
- A tököt a saját levében kevés sóval megfőzöd. hozzákevered a kaprot.
- Amíg a tök fő, elkészíted a rántást: a zsírt egy kisebb edényben felolvasztod. Hozzáadod a lisztet és kevergetve világosra pirítod. Ha a zsír kevésnek bizonyul, tégy még hozzá szükség szerint.
- Amikor a rántás világosra pirult, tedd félre és hagyd hűlni. Ha vízzel felengednéd, nagyon híg lenne a főzelék. A kihűlt rántást kevergetve felengeded a főzelék levével.
- A főzelékhez kevered. (Ha csomós lenne, szűrőkanálon átnyomod. )
- Felforralod.
- A tejszínt kiöntöd a csomagoló dobozából egy kisebb edénybe, csomómentesre kevered, majd hozzáöntöd a főzelékhez és belekevered.
- Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod. Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő (a fagyott tök felengedése nélkül):
- Tök főzése (közben a rántás elkészítése): 15 perc
- Tejszín hozzáadása, elkeverése: 5 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás
A főzeléket forrón tányérokba mered. Feltétet teszel rá, amely sokféle lehet, pl:
- sült sonkaszeletek
- virsli
- sült hús
- fasírozott
- tükörtojás
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások