Tejszínes tökfőzelék: ha esetleg nem szereted a kapor mellett a tejföl savanykás ízét, készítsd el a tököt tejszínnel. Így is finom lesz. Próbáld ki!

Tejszínes tökfőzelék

Tejszínes tökfőzelék

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg mirelit gyalult tök 
  • 1 csokor kapor (vagy télre eltett szárított vagy fagyasztott)
  • 1 – 2 evőkanál baromfi vagy sertészsír
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín

Megjegyzés:

  • Természetesen friss gyalult tökből is elkészítheted.

Bevásárlólista

  • 1 kg mirelit gyalult tök
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejszín

Emlékeztető: zsír, liszt, só

Előkészítés

  • A mirelit tököt vedd ki a csomagolásából és olvaszd fel egy edényben. A keletkező folyadékot ne öntsd ki. Ebben sok az értékes anyag és felhasználhatod a tök főzéséhez.
  • A kaprot (ha nem eltettet használsz) darabold fel. Nem fontos nagyon apróra, mert a kapor levelei amúgy is nagyon vékony szálúak.

Tejszínes tökfőzelék készítése

  1. A tököt a saját levében kevés sóval megfőzöd. hozzákevered a kaprot.

    Gyalult mirelit tök és kapor

    Gyalult mirelit tök és kapor

  2. Amíg a tök fő, elkészíted a rántást: a zsírt egy kisebb edényben felolvasztod. Hozzáadod a lisztet és kevergetve világosra pirítod. Ha a zsír kevésnek bizonyul, tégy még hozzá szükség szerint.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  3. Amikor a rántás világosra pirult, tedd félre és hagyd hűlni. Ha vízzel felengednéd, nagyon híg lenne a főzelék. A kihűlt rántást kevergetve felengeded a főzelék levével.

    Rántás 3

    Rántás 3

  4. A főzelékhez kevered. (Ha csomós lenne, szűrőkanálon átnyomod. )
  5. Felforralod.
  6. A tejszínt kiöntöd a csomagoló dobozából egy kisebb edénybe, csomómentesre kevered, majd hozzáöntöd a főzelékhez és belekevered.

    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

  7. Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod. Ezzel az étel elkészült.

    Tejszínes tökfőzelék készen

    Tejszínes tökfőzelék készen

Elkészítési idő (a fagyott tök felengedése nélkül):

  • Tök főzése (közben a rántás elkészítése): 15 perc
  • Tejszín hozzáadása, elkeverése: 5 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

A főzeléket forrón tányérokba mered. Feltétet teszel rá, amely sokféle lehet, pl:

  • sült sonkaszeletek
  • virsli
  • sült hús
  • fasírozott
  • tükörtojás
Tejszínes tökfőzelék tálalva 1

Tejszínes tökfőzelék tálalva 1

Tejszínes tökfőzelék tálalva 2

Tejszínes tökfőzelék tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa