Spenótfőzelék friss spenótból az igazi. Bár több munka van vele, mint a mirelittel, megéri a fáradságot, mert felséges ízélményben lesz részed, ha elkészíted az én receptem szerint.

Spenótfőzelék 1

Spenótfőzelék friss spenótból – recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg friss leveles spenót
  • 2 db zsemle
  • 3,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 evőkanál 20 %-os tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors
  • 1 kiskanálnyi saját készítésű, vagy Vegeta Naturella ételízesítő

Bevásárlólista

  • 1 kg friss leveles spenót
  • 2 db zsemle
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín

Emlékeztető: tej, vaj, fokhagyma, őrölt fekete bors, só, nátriumglutamát mentes ételízesítő

Megjegyzések:

  • az 1 kg száras spenótból a szárak és vastag ér leszedése után kb. 70 – 80 dkg fog maradni
  • vaj helyett ne használj zsírt vagy olajat, a tejszínt ne hagyd ki (ettől a két anyagtól különleges lesz a főzelék és nagyon jó ízű
  • ne használj közönséges Vegetát, mert nátriumglutamát ízfokozó van benne.

Előkészítés

  • Leszeded a szárakat. (Összefogod a levél két szélét. Megfogod a szárat és elkezded húzni a levelek felé. Ezzel a módszerrel a vastag ér nagy részét is eltávolítod, amely ugyanolyan szálas, kemény, mint a szár.)
  • Beleteszed a spenót leveleket egy nagy tál vízbe és jól átmosod (lehet rajta föld)
  • Folyó vízben leöblíted, lecsepegteted.
  • A fokhagymát felaprítod (használhatsz fokhagymaprést is).

Spenótfőzelék friss spenótból – elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban vizet forralsz. Részletekben beledobod a spenótot. A levelek gyorsan összeesnek.
  2. 3 – 4 percig forralod.

    Főzés 2

    Főzés

  3. Amíg a spenót fő, feldarabolod a zsemléket és annyi tejet öntsz rá, hogy átnedvesedjenek. Néhány perc után kinyomkodod (különben nagyon megszívja magát a folyadékkal).
  4. Kiszeded a leveleket szűrőkanállal egy másik lábosba.
  5. Botmixerrel pépesíted.
  6. Hozzáteszed a beáztatott zsemléket és masszává turmixolod a spenóttal együtt.
    Zsemle hozzáadása

    Zsemle hozzáadása

    Pépesítés 2

    Pépesítés 2

    Spenót pép

    Spenót pép

  7. Hozzáadod a maradék tejet és összekevered.
  8. Belekevered a tejszínt. Ezzel elkészült a főzelék alap.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  9. Elkészült a főzelék alap.
  10. Egy kis serpenyőben felolvasztod a vajat.
  11. Beledobod a fokhagymát és megfuttatod benne. Egy percnél ne legyen több.

    Fokhagyma megfuttatása

    Fokhagyma megfuttatása

  12. Fűszerezés: a főzelékbe kevered a fokhagymát. Beleteszed az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, még sót és borsot is tehetsz hozzá.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  13. Összekevered. Felforralod és ezzel a főzelék elkészült.

    Spenótfőzelék készen

    Spenótfőzelék friss spenótból

Elkészítési idő:

  • Spenót szárak leszedése (ezt előző este, TV nézés közben is megteheted): 30 perc
  • Spenótfőzés és zsemleáztatás (ha vízforralót használsz): 5 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Fűszerezés: 5 perc
  • Készre főzés: 5 perc

Összesen: 50 perc

Megjegyzések:

  • Még egyszer: a tejszínt és a vajat ki ne hagyd belőle, mert ezekkel az alkotókkal lesz a főzelék igazán finom.
  • Az étel készítése a friss spenót szárazása miatt hosszabb időt vesz igénybe.
  • A spenótfőzelék mirelit spenótból sokkal gyorsabban elkészül.

Spenótfőzelék friss spenótból -tálalás

Tálalhatod tükörtojással, húsgombóccal, sült hússal vagy akár tócsnival, bundás kenyérrel is.

Spenótfőzelék tükörtojással

Speótfőzelék friss spenótból tükörtojással

 

Ha szeretnél jobbnál jobb ételeket főzni, látogass el ide!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.