Spenótfőzelék friss spenótból az igazi. Bár több munka van vele, mint a mirelittel, megéri a fáradságot, mert felséges ízélményben lesz részed, ha elkészíted az én receptem szerint.
Spenótfőzelék friss spenótból – recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg friss leveles spenót
- 2 db zsemle
- 3,5 dl tej
- 3 dkg vaj
- 4 evőkanál 20 %-os tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors
- 1 kiskanálnyi saját készítésű, vagy Vegeta Naturella ételízesítő
Bevásárlólista
- 1 kg friss leveles spenót
- 2 db zsemle
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
Emlékeztető: tej, vaj, fokhagyma, őrölt fekete bors, só, nátriumglutamát mentes ételízesítő
Megjegyzések:
- az 1 kg száras spenótból a szárak és vastag ér leszedése után kb. 70 – 80 dkg fog maradni
- vaj helyett ne használj zsírt vagy olajat, a tejszínt ne hagyd ki (ettől a két anyagtól különleges lesz a főzelék és nagyon jó ízű
- ne használj közönséges Vegetát, mert nátriumglutamát ízfokozó van benne.
Előkészítés
- Leszeded a szárakat. (Összefogod a levél két szélét. Megfogod a szárat és elkezded húzni a levelek felé. Ezzel a módszerrel a vastag ér nagy részét is eltávolítod, amely ugyanolyan szálas, kemény, mint a szár.)
- Beleteszed a spenót leveleket egy nagy tál vízbe és jól átmosod (lehet rajta föld)
- Folyó vízben leöblíted, lecsepegteted.
- A fokhagymát felaprítod (használhatsz fokhagymaprést is).
Spenótfőzelék friss spenótból – elkészítés
- Egy nagyobb lábasban vizet forralsz. Részletekben beledobod a spenótot. A levelek gyorsan összeesnek.
- 3 – 4 percig forralod.
- Amíg a spenót fő, feldarabolod a zsemléket és annyi tejet öntsz rá, hogy átnedvesedjenek. Néhány perc után kinyomkodod (különben nagyon megszívja magát a folyadékkal).
- Kiszeded a leveleket szűrőkanállal egy másik lábosba.
- Botmixerrel pépesíted.
- Hozzáteszed a beáztatott zsemléket és masszává turmixolod a spenóttal együtt.
- Hozzáadod a maradék tejet és összekevered.
- Belekevered a tejszínt. Ezzel elkészült a főzelék alap.
- Elkészült a főzelék alap.
- Egy kis serpenyőben felolvasztod a vajat.
- Beledobod a fokhagymát és megfuttatod benne. Egy percnél ne legyen több.
- Fűszerezés: a főzelékbe kevered a fokhagymát. Beleteszed az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, még sót és borsot is tehetsz hozzá.
- Összekevered. Felforralod és ezzel a főzelék elkészült.
Elkészítési idő:
- Spenót szárak leszedése (ezt előző este, TV nézés közben is megteheted): 30 perc
- Spenótfőzés és zsemleáztatás (ha vízforralót használsz): 5 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Fűszerezés: 5 perc
- Készre főzés: 5 perc
Összesen: 50 perc
Megjegyzések:
- Még egyszer: a tejszínt és a vajat ki ne hagyd belőle, mert ezekkel az alkotókkal lesz a főzelék igazán finom.
- Az étel készítése a friss spenót szárazása miatt hosszabb időt vesz igénybe.
- A spenótfőzelék mirelit spenótból sokkal gyorsabban elkészül.
Spenótfőzelék friss spenótból -tálalás
Tálalhatod tükörtojással, húsgombóccal, sült hússal vagy akár tócsnival, bundás kenyérrel is.
Ha szeretnél jobbnál jobb ételeket főzni, látogass el ide!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsi! Köszönöm, a friss spenót receptjét. A kertemben szép lett az őszi spenót , ma megcsináltam az általad készített zsemlés változatot. Még soha nem csináltam zsemlével NEM csalódtam, nagyon finom. Tényleg a vaj a tejszín különleges selymes ízt ad az ételnek. Nagyon szeretek receptjeid közt szemezgetni, többet már megcsináltam belőle, Hiába vagyok 73 éves, mindig találok közte olyanokat, amelyeket Te másképp csinálod, és nagyon finomak. Szeretettel üdvözöllek Margit