Categories Menu

2014. december 16. | Téma: Zöldséges húsos ételek | 2 hozzászólás

Székelykáposzta

Székelykáposzta: egyszerű étel. Alapanyagai: a savanyú káposzta, sertéshús, sertészsír (vagy étolaj) és hagyma, valamint alapfűszere, a piros fűszerpaprika megegyeznek a töltött káposztáéval. Elkészítése azonban sokkal egyszerűbb. Olcsóbb is, mivel több káposzta és kevesebb hús van benne. Bár manapság a savanyú káposzta ára is elég borsos, mégsem tartozik a drága ételek közé. Része lehet a mindennapok ételeinek.

Székelykáposzta készítése

 

Székelykáposzta

 

Székelykáposzta hozzávalók:

  • 8o dkg sertéshús (lapocka vagy oldalas – ez utóbbi esetben az oldalast 4-6 cm-es csíkokban vásárold )
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír v. olaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika (jzlés szerint lehet egy része csípős)

Előkészítés:

  • A húst kockákra vágod (ha oldalas, olyan darabokra, hogy egy-egy darabban 1 borda legyen).
  • A hagymát apróra szeleteled.
  • A káposztát kóstold meg. Ha túl savanyú, mosd át hideg vízben. (A káposztát tartalmazó zacskóból egy bögrébe kifolyatod a levet. Ha nagyon kimostad a káposztát, később ezzel a vízzel tudod felengedni. Vizet töltesz a káposztára, kézzel jól átgyúrod, majd a zacskó aljára 2-3 kis lyukat készítesz, ahol a mosóvíz ki tud folyni. Ha nincs lé a káposztán, a mosóvízből tegyél félre.) Ez azért fontos művelet, mert ez fogja az étel karakterét meghatározni. Ha érett (nem frissen savanyított) a káposzta és nem mosod ki, nagyon savanyú lesz, ha nagyon kimosod, akkor pedig ízetlen.

Székelykáposzta elkészítése:

  • A húsból pörköltet készítesz. A hagymát a zsíron üvegesre párolod, leveszed a tűzhelyről (vagy félrehúzod), beleszórod és belekevered a piros paprikát, amely a zsírban feloldódik. Kevés vizet öntesz rá, beleteszed a húst, visszateszed a tűzhelyre és a húst, átforgatod, annyi vizet teszel rá, amennyi éppen ellepi, megsózod és addig főzöd, amíg félig megpuhul.
  • Ráteszed a káposztát és fedő alatt addig párolod (közben összekevered), amíg a káposzta is és a hús is puha lesz.
  • Készíthető úgy is, hogy a végén kevés liszttel megszórod, amely a levet be fogja sűríteni. Én ezt nem szoktam, hanem kevés vizet használok a párolásnál, amelynek egy része elpárolog, így az étel szinte lé nélküli lesz.

 

Székelykáposzta

 

Székelykáposzta

 

Székelykáposzta tálalása

Tálalásnál tejföl illik hozzá és kenyeret is lehet mellé adni, mert elég tömény étel.

 

Székelykáposzta

 

Székelykáposzta

 

Érdekelhet még:

Töltött káposzta

 

Székelykáposzta képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Ez nálunk a toroskáposzta. A székelykáposztánál nem főzzük el a levet, hanem egy tejfeles habarást csinálunk.
      Ez még Petőfi korában alakult ki, amikor a Székely nevezetű kocsmároshoz betértek Petőfiék, de már elfogytak az ételek. Székely kocsmáros fogta magát,és összeöntötte a maradék tejfeles káposztafőzeléket egy kis maradék pörkölttel. Ez annyira ízlett mindenkinek, hogy ezután önálló ételként készítették.

    2. Köszönet a történetért.
      A toros káposztát én úgy ismertem, hogy édes káposztából készül és mielőtt a káposzta belekerül, a hús le van sütve. Piros paprika nem kerül bele.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás