Categories Menu

Székelykáposzta

Székelykáposzta: egyszerű étel. Alapanyagai  a rizs kivételével – megegyeznek a töltött káposztáéval. Elkészítése azonban sokkal egyszerűbb.

Székelykáposzta

Székelykáposzta készítése

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

  • 8o dkg sertéshús (oldalas, sertéscomb vagy lapocka)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír v. olaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika (jzlés szerint lehet egy része csípős)

Előkészítés

  • A húst kockákra vágod (ha oldalas, olyan darabokra, hogy egy-egy darabban 1 borda legyen).
  • A hagymát apróra szeleteled.
  • A káposztát kóstold meg. Ha túl savanyú, mosd át hideg vízben. (A káposztát tartalmazó zacskóból egy bögrébe kifolyatod a levet. Ha nagyon kimostad a káposztát, később ezzel a vízzel tudod felengedni. Vizet töltesz a káposztára, kézzel jól átgyúrod, majd a zacskó aljára 2-3 kis lyukat készítesz, ahol a mosóvíz ki tud folyni. Ha nincs lé a káposztán, a mosóvízből tegyél félre.) Ez azért fontos művelet, mert ez fogja az étel karakterét meghatározni. Ha érett (nem frissen savanyított) a káposzta és nem mosod ki, nagyon savanyú lesz, ha nagyon kimosod, akkor pedig ízetlen.

Székelykáposzta elkészítése

  • A húsból pörköltet készítesz. A hagymát a zsíron üvegesre párolod, leveszed a tűzhelyről (vagy félrehúzod), beleszórod és belekevered a piros paprikát, amely a zsírban feloldódik. Kevés vizet öntesz rá, beleteszed a húst, visszateszed a tűzhelyre és a húst, átforgatod, annyi vizet teszel rá, amennyi éppen ellepi, megsózod és addig főzöd, amíg félig megpuhul. Részletesen a Sertéspörökölt készítésénél olvashatod.

    Székelykáposzta

    Sertéspörkölt

  • Ráteszed a káposztát és fedő alatt addig párolod (közben összekevered), amíg a káposzta is és a hús is puha lesz.

    Székelykáposzta

    Főzés

Elkészítési idő:

  • Sertéspörkölt elkészítése: 100 perc
  • Főzés: hús és káposzta együtt 40 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Változat:

Készíthető úgy is, hogy a végén kevés liszttel megszórod, amely a levet be fogja sűríteni. Én ezt nem szoktam, hanem kevés vizet használok a párolásnál, amelynek egy része elpárolog, így az étel szinte lé nélküli lesz.

Székelykáposzta tálalása

Tálalásnál tejföl illik hozzá és kenyeret is lehet mellé adni, mert elég tömény étel.

Székelykáposzta

 

Érdekelhet még:

Töltött káposzta

 

Székelykáposzta képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Ez nálunk a toroskáposzta. A székelykáposztánál nem főzzük el a levet, hanem egy tejfeles habarást csinálunk.
      Ez még Petőfi korában alakult ki, amikor a Székely nevezetű kocsmároshoz betértek Petőfiék, de már elfogytak az ételek. Székely kocsmáros fogta magát,és összeöntötte a maradék tejfeles káposztafőzeléket egy kis maradék pörkölttel. Ez annyira ízlett mindenkinek, hogy ezután önálló ételként készítették.

    2. Köszönet a történetért.
      A toros káposztát én úgy ismertem, hogy édes káposztából készül és mielőtt a káposzta belekerül, a hús le van sütve. Piros paprika nem kerül bele.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás