Categories Menu

Rakott krumpli

Rakott krumpli: közkedvelt étel. Nem is csoda, hiszen minden van benne, amit szeretünk: krumpli, tojás, kolbász, vaj, tejföl. Ilyen összetevőkből készülő ételt még elrontani sem lehet.

Rakott krumpli 1

Rakott krumpli recept

Elkészítési idő: 120 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók 4  személyre

  • 1 kg krumpli
  • 1 – 2 szál kolbász
  • 4 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 – 8 dkg vaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • Krumpli: legyenek kisebbek, és ne legyen szétfőlős fajta.
  • Kolbász: ne ess túlzásba. Nem kell a legjobb gyulai vagy csabai száraz kolbász, sőt nem is jó. Puha kolbász legyen, enyhén füstölt, vagy akár jobb minőségű főzőkolbász. Fontos, hogy a paprikás zsír ki tudjon sülni belőle és ennek ellenére puha maradjon.
  • A tojásnak nem kell nagyon frissnek lennie, mert nehéz lesz szépen leszedni a héját.

Elkészítés

  1. A krumplit és a nyers tojásokat mosd meg. Tedd egy nagyobb lábosba először a krumplit, a tetejére a tojásokat. Most ne önts rá forró vizet, mert a tojások héja megrepedhet. Hideg vízen kezd el a főzést, lassan melegítve. A főzővízbe tégy sót, hogy a krumpli ne repedezzen meg.
    Krumpli és tojás

    Krumpli és tojás

    Krumpli és tojás főzése

    Krumpli és tojás főzése

  2. Mosd meg a kolbászok héját (könnyebben le fog jönni), húzd le és vágd fel karikákra.

    Karikára vágott kolbász

    Karikára vágott kolbász

  3. A felforrás után 10 perc múlva szedd ki a tojásokat egy tálba és önts rá hideg vizet.  Kanállal törd meg egy kicsit a tojások héját, a víz alámegy, és könnyebb lesz leszedni a héját.

    Tojás hűtése

    Tojás hűtése

  4. 5 perc után szedd ki a tojásokat a hideg vízből, törd meg a héjat  és szedd le.

    Tisztított főtt tojás

    Tisztított főtt tojás

  5. Vajazz ki egy nagyobb tűzálló tálat , szórd meg zsemlemorzsával.

    Kivajazott, prézlizett tál

    Kivajazott, prézlizett tál

  6. A petrezselymet vágd apróra.
  7. A tejfölben keverd el a tejet. Azért ne használj tisztán tejfölt, mert a keveréket sokkal könnyebb a rétegekre önteni, egy része lefolyik az aljára és forrás közbe a keletkező gőzben és nem szárazon sül az étel – így sokkal jobb lesz.
  8. Amikor a krumpli megfőtt, öntsd le róla a forró vizet és önts rá hideget. Hagyd benne 5 percig, utána öntsd le és húzd le a krumplik héját.
    Krumpli hűtése

    Krumpli hűtése

    Tisztított főtt krumpli

    Tisztított főtt krumpli

  9. A tojást és a krumplit előre ne darabolt fel, ezt a lerakás közben is megteheted.  Mindent karikákra vágj. A tojásokhoz nagyon jól jön ilyenkor egy tojás-szeletelő.
  10. Melegítsd elő a sütőt 160 fokon.
  11. A krumplit és a tej-tejföl keveréket gondolatban oszd 5 részre, a kolbászt, vajat 4 -4 részre azért, mert az alsó és felső réteg is krumpliból lesz).
  12. Rakd le a rétegeket a következő sorrendben: krumpli (sózd meg), kolbász, tojás, vajdarabok. Locsold meg a tejfölös keverékkel, is ismét sózd meg (mértékkel).

    Lerakott hozzávalók

    Lerakott hozzávalók

  13. A négy réteg lerakás után a krumpli fedőréteget is rakd rá. Kend be a tejfölös keverék maradékával és szórd meg zsemlemorzsával.
    Krumpli felső réteg

    Krumpli felső réteg

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  14. Tedd  az ételt az előmelegített sütőbe és süsd készre. Ne az időt figyeld, inkább azt, hogy az alul összegyűlt lé forrjon és a teteje piruljon meg. Ehhez hozzávetőlegesen 30 – 45 perc kell.
    Sütés

    Sütés

    Sült rakott krumpli

    Sült rakott krumpli

Elkészítési idő:

  • Krumpli és tojás főzése: 45 perc (közben a kolbász feldarabolható, a tojás megtisztítható)
  • Krumpli hűtése: 5 perc
  • Krumpli héjának lehúzása: 10 perc
  • Összeállítás: 20 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 50 perc)

Rakott krumpli tálalása

Két kiszedő kanállal emelgesd ki az adagokat – lehetőleg úgy, hogy mindenkinek minden rétegből jusson. Az elsőt lesz nehezebb kivenni, a többi már könnyen fog menni. Az ételt szórd meg vágott petrezselyemmel.

Rakott krumpli tálalva 1

Rakott krumpli tálalva 1

Ez a rakott krumpli recept nekem nagyon jól bevált. Próbáltam már másképp is, de a végén mindig visszatértem ehhez a több évtizedes  – már nem is tudom, hogy honnan tanult – receptemhez.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Te hogyan készíted?

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Hát igen: ez egy falós étel és ha jó akkor finom is. Még tennék bele különböző fűszereket is, ami itthon van. / szegfűbors, kömény, gyömbér, stb./Persze a kakastaréj finom szalonnából piros paprikával bolondítva elengedhetetlen. Előtte zöldborsó ital jég hidegen:

    2. Kedves György!
      Köszönöm a kiegészítést. Mivel a kolbász elég erősen fűszerezett alkotó, én másfajta fűszert nem szoktam bele tenni. Vaj is van elég, ezért még nem jutott eszembe, hogy “kakastaréjt” is ültessek a tetejére. Biztosan lesz, aki kedvet kap a te módszeredhez és aszerint fogja majd elkészíteni.

    3. Kedves Zsuzsa !
      Az étel leírása pontos, én is így kélszítem. A kiefészítése még a lila hagymás uborka saláta, mert fél évszázaddal ezelőtt nagyanyám is így tálalta.

    4. Kedves Gyula!
      Köszönöm a kiegészítést. Legközelebb én is készítek hozzá.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás