Paprikás krumpli virslivel: az egyszerű ételek közé tartozik. Könnyű elkészíthető pénztárcakímélő étel. Virsli nélkül is elkészítheted.
Paprikás krumpli virslivel
Elkészítési idő: 105 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 – 1,5 kg krumpli (étvágytól függően) – a krumpli ne legyen könnyen szétfőlő fajta
- 2 nagy fej hagyma
- 5 dkg sertészsír (lehet olaj is – akkor virsli nélkül vegán étel lesz belőle – de a paprika a zsírban adja ki legjobban az ízét)
- 2 – 4 pár virsli (étvágytól függően)
- l db kicsumázott, feldarabolt zöldpaprika
- 1 db közepes méretű paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, piros fűszerpaprika (kb. 1 evőkanálnyi), majoránna (kihagyható), 1 – 3 gerezd fokhagyma, 1 szál babérlevél – ízlés dolga)
Megjegyzés:
- Zsír helyett használhatsz kétszeres mennyiségű húsos, pl. kolozsvári szalonnát, akkor még ízesebb lesz az étel.
Bevásárlólista
- 1 – 1,5 kg krumpli
- 2 nagy fej hagyma
- 1 szál lángolt kolbász, vagy 2 – 4 pár virsli
- 1 db zöldpaprika
- 1 db közepes méretű paradicsom
Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika , fokhagyma, (majoránna, babérlevél)
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, cikkekre vagy kockákra darabolod.
- A hagymát apróra vágod.
- A zöldpaprikát – kicsumázás után – és paradicsomot feldarabolod. (A paprika csumáját is beleteheted, hiszen a magokban van a legtöbb íz- és aroma anyag.)
Paprikás krumpli virslivel – elkészítés
- A zsírt megolvasztod (vagy a szalonnát kiolvasztod).
- Beleteszed a felaprított hagymát és zöldpaprikát. Párolás és pirítás (közben többször kevés víz hozzáadásával) legalább háromszori váltogatásával pörkölt alapot készítesz. Közben a paradicsomot is hozzá adod. (Ez kissé hosszadalmas művelet, de így sokkal finomabb lesz az étel.) Közben a virslit felkarikázod, a petrezselymet felaprítod.
Hagyma és zöldpaprika párolása
Paradicsom hozzáadása
- Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és összekevered. Kevés vizet is adsz hozzá, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor megkeseredik.
Piros paprika hozzáadása
Paprikás krumpli alap
- Beleteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Hozzáteszed a további fűszereket: sót, fokhagymát, (majoránnát és babérlevelet).
Krumpli és fűszerek hozzáadása
- Forrásig melegíted és addig főzöd, amíg a krumpli megpuhul. (Ez hozzávetőlegesen 20 perc lesz.)
Főzés
- Hozzáadod a karikára vágott virslit és még néhány percig főzöd, amíg a virsli is megfő.
Virsli hozzáadása
- Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Pörkölt alap készítése: 60 perc
- Főzés: 25 perc
Összesen: 105 perc
Tálalás
Az elkészült ételt tányérokra szeded, megszórod a felaprított petrezselyemmel.
Paprikás krumpli virslivel tálalás 1
Paprikás krumpli virslivel tálalás 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások