Paprikás krumpli virslivel: az egyszerű ételek közé tartozik. Könnyű elkészíthető pénztárcakímélő étel. Virsli nélkül is elkészítheted.

Paprikás krumpli virslivel

Paprikás krumpli virslivel

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 – 1,5 kg krumpli (étvágytól függően) – a krumpli ne legyen könnyen szétfőlő fajta
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 dkg sertészsír (lehet olaj is – akkor virsli nélkül vegán étel lesz belőle – de a paprika a zsírban adja ki legjobban az ízét)
  •  2 – 4 pár virsli (étvágytól függően)
  • l db kicsumázott, feldarabolt zöldpaprika
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, piros fűszerpaprika (kb. 1 evőkanálnyi), majoránna (kihagyható), 1 – 3 gerezd fokhagyma, 1 szál babérlevél – ízlés dolga)

Megjegyzés:

  • Zsír helyett használhatsz kétszeres mennyiségű húsos, pl. kolozsvári szalonnát, akkor még ízesebb lesz az étel.

Bevásárlólista

  • 1 – 1,5 kg krumpli
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 szál lángolt kolbász, vagy 2 – 4 pár virsli
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db közepes méretű paradicsom

Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika , fokhagyma, (majoránna,  babérlevél)

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, cikkekre vagy kockákra darabolod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A zöldpaprikát – kicsumázás után – és paradicsomot feldarabolod. (A paprika csumáját is beleteheted, hiszen a magokban van a legtöbb íz- és aroma anyag.)

Paprikás krumpli virslivel – elkészítés

  1. A zsírt megolvasztod (vagy a szalonnát kiolvasztod).
  2. Beleteszed a felaprított hagymát és zöldpaprikát. Párolás és pirítás (közben többször kevés víz hozzáadásával) legalább háromszori váltogatásával pörkölt alapot készítesz. Közben a paradicsomot is hozzá adod. (Ez kissé hosszadalmas művelet, de így sokkal finomabb lesz az étel.) Közben a virslit felkarikázod, a petrezselymet felaprítod.
    Hagyma és zöldpaprikia párolása

    Hagyma és zöldpaprika párolása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  3. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és összekevered. Kevés vizet is adsz hozzá, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor megkeseredik.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Paprikás krumpli alap

    Paprikás krumpli alap

  4. Beleteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Hozzáteszed a további fűszereket: sót, fokhagymát, (majoránnát és babérlevelet).

    Krumpli és fűszerek hozzáadása

    Krumpli és fűszerek hozzáadása

  5. Forrásig melegíted és addig főzöd, amíg a krumpli megpuhul. (Ez hozzávetőlegesen 20 perc lesz.)

    Főzés

    Főzés

  6. Hozzáadod a karikára vágott virslit és még néhány percig főzöd, amíg a  virsli is megfő.

    Virsli hozzáadása

    Virsli hozzáadása

  7. Ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Pörkölt alap készítése: 60 perc
  • Főzés: 25 perc

Összesen: 105 perc

Tálalás

Az elkészült ételt tányérokra szeded, megszórod a felaprított petrezselyemmel.

Paprikás krumpli virslivel tálalás 1

Paprikás krumpli virslivel tálalás 1

Paprikás krumpli virslivel tálalás 2

Paprikás krumpli virslivel tálalás 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa