Gombás tojásos nokedli: a népszerű tojásos nokedli gombával készült változata. A receptet a Fűmenű adásában szereplő étel ihlette.

Gombás tojásos nokedli

Gombás tojásos nokedli

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 + 4 db tojás
  • 25 dkg apróbb gomba (itt: termesztett csiperke, de lehet más is)
  • hideg víz (kb. 1 dl)
  • 1 evőkanál baromfizsír
  • 2 evőkanál vaj
  • só, frissen őrölt bors

Bevásárló lista

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg gomba
  • 6 db tojás

Emlékeztető: só, bors, vaj, baromfizsír

Megjegyzés:

Legyen egy nokedli-szaggatód, mert kézzel szaggatni elég hosszadalmas.

Előkészítés:

  • A gombát megtisztítod, szárával együtt szeletekre vágod.
  • Felteszel egy nagyobb (3 – 4 literes fazékban vizet. Tégy bele 1 evőkanál sót. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is kész leszel.

    Forrásban levő víz

    Forrásban levő víz

Gombás tojásos nokedli készítése

  1. Egy nagy serpenyőben az 1 evőkanál baromfizsíron pirítsd meg a feldarabolt gombát. (Azért kell nagy serpenyő, mert később ebbe kerül bele a nokedli is. Sózd meg és őrölj rá borsot. Tégy hozzá még egy evőkanál vajat.
    Gomba pirítása 1

    Gomba pirítása 1

    Gomba pirítása 2

    Gomba pirítása 2

  2. Üsd le egy tálba a 2 db tojást. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen.  Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell hosszasan kevergetni.
    Liszt és tojás összekeverése

    Liszt és tojás összekeverése

    Nokedli tészta

    Nokedli tészta

  3. Amikor forr a víz, tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, több adagban főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
    Nokedli szaggatás 1

    Nokedli szaggatás 1

    Nokedli szaggatás 2

    Nokedli szaggatás 2

  4. Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét.
  5. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek).

    Nokedli kifőzve

    Nokedli kifőzve

  6. Egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.

    Nokedli kiszedése 2

    Nokedli kiszedése 2

  7. A 4 db tojást üsd le egy kisebb tálba és keverd össze.

    Tojások összekeverve

    Tojások összekeverve

  8. A vajjal összekevert galuskát tedd a gombára, keverd össze és melegítsd át.
  9. Amikor ez megtörtént, öntsd rá a tojást a gombás galuskára, néhányszer keverd át. A tojásnak nem kell teljesen megfőnie, maradjon kicsit lágy, ne legyen rántotta-szerű. Ha szükséges, még sót lehet rá tenni. Ezzel az étel elkészült.

    Gombás tojásos nokedli készen

    Gombás tojásos nokedli készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Gomba pirítása: 10 perc
  • Nokedli kikeverése: 5 perc
  • Nokedli kifőzése: 10 perc
  • Tojás rásütése: 5 perc

Összesen: 45 perc

Gombás tojásos nokedli tálalása

Gombás tojásos nokedli tálalva 1

Gombás tojásos nokedli tálalva 1

Gombás tojásos nokedli tálalva 2

Gombás tojásos nokedli tálalva 2

Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó. Fejes saláta illik hozzá.

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa