Gombás tojásos nokedli: a népszerű tojásos nokedli gombával készült változata. A receptet a Fűmenű adásában szereplő étel ihlette.
Gombás tojásos nokedli
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 + 4 db tojás
- 25 dkg apróbb gomba (itt: termesztett csiperke, de lehet más is)
- hideg víz (kb. 1 dl)
- 1 evőkanál baromfizsír
- 2 evőkanál vaj
- só, frissen őrölt bors
Bevásárló lista
- 1 kg liszt
- 25 dkg gomba
- 6 db tojás
Emlékeztető: só, bors, vaj, baromfizsír
Megjegyzés:
Legyen egy nokedli-szaggatód, mert kézzel szaggatni elég hosszadalmas.
Előkészítés:
- A gombát megtisztítod, szárával együtt szeletekre vágod.
- Felteszel egy nagyobb (3 – 4 literes fazékban vizet. Tégy bele 1 evőkanál sót. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is kész leszel.
Forrásban levő víz
Gombás tojásos nokedli készítése
- Egy nagy serpenyőben az 1 evőkanál baromfizsíron pirítsd meg a feldarabolt gombát. (Azért kell nagy serpenyő, mert később ebbe kerül bele a nokedli is. Sózd meg és őrölj rá borsot. Tégy hozzá még egy evőkanál vajat.
Gomba pirítása 1
Gomba pirítása 2
- Üsd le egy tálba a 2 db tojást. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen. Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell hosszasan kevergetni.
Liszt és tojás összekeverése
Nokedli tészta
- Amikor forr a víz, tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, több adagban főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
Nokedli szaggatás 1
Nokedli szaggatás 2
- Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét.
- Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek).
Nokedli kifőzve
- Egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.
Nokedli kiszedése 2
- A 4 db tojást üsd le egy kisebb tálba és keverd össze.
Tojások összekeverve
- A vajjal összekevert galuskát tedd a gombára, keverd össze és melegítsd át.
- Amikor ez megtörtént, öntsd rá a tojást a gombás galuskára, néhányszer keverd át. A tojásnak nem kell teljesen megfőnie, maradjon kicsit lágy, ne legyen rántotta-szerű. Ha szükséges, még sót lehet rá tenni. Ezzel az étel elkészült.
Gombás tojásos nokedli készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Gomba pirítása: 10 perc
- Nokedli kikeverése: 5 perc
- Nokedli kifőzése: 10 perc
- Tojás rásütése: 5 perc
Összesen: 45 perc
Gombás tojásos nokedli tálalása
Gombás tojásos nokedli tálalva 1
Gombás tojásos nokedli tálalva 2
Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó. Fejes saláta illik hozzá.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások