Krumplis lángos: elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád. Ha egyszer kipróbálod, renszeresen készíted majd, mert nagyon finom, olcsó és laktató.

Krumplis lángos

Krumplis lángos recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

  • 6 db 20 cm-es lángoshoz
  • 30 dkg főtt, áttört krumpli (“szétfőlős” krumpliból, kb. 40 dkg-ot tégy fel főni)
  • 40 dkg liszt + valamennyi a formázáshoz
  • 3,5 dl tej (nem pontos mennyiség, liszttől és krumplitól függő)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 8 dl olaj a kisütéshez

Megjegyzés:

  • Vásárlásnál ügyelj a krumpli minőségére.

Előkészítés

  • A krumplit hideg vízben felteszed főni, Amikor megfőtt, lehúzod a héját és krumplinyomón átnyomod egy nagyobb tálba.

    Átnyomott krumpli

    Átnyomott krumpli

  • Amíg a krumpli fő, a sajtot lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Krumplis lángos készítése

  1. 1 dl langyos tejbe beleteszed a cukrot, feloldod, majd belemorzsolod az élesztőt.
  2. Amikor az áttört krumpli langyosra húlt, hozzáadod a lisztet és a sót.

    Liszt hozzáadva

    Liszt, só hozzáadva

  3. Összekevered. Közepébe mélyedést készítesz.

    Összekeverve

    Összekeverve

  4. Beleteszed a felhabosodott élesztőt, a maradék tejet és az egészet egy fakanállal összekevered. Az eredmény egy eléggé ragacsos massza lesz. Ha nem az, akkor teszel még hozzá egy kevés tejet.
    Felfuttatott élesztő hozzáadva

    Felfuttatott élesztő hozzáadva

    Tej hozzáadva

    Tej hozzáadva

    Tészta összekeverve

    Tészta összekeverve

  5. Lisztes kézzel megdagasztod (5 – 10 perc).

    Dagasztás után

    Dagasztás után

  6. Lefeded és kelni hagyod addig, amíg a tészta kétszeresére kel. (Ez kb. fél órát fog igénybe venni, vagy egy kicsit többet.)
    Első kelesztés

    Első kelesztés

    Kétszeresre kelve

    Kétszeresre kelve

  7. Lisztezedd deszkára kiborítod, kicsit átgyúrod.

    Átgyúrva

    Átgyúrva

  8. 6 db cipót készítesz belőle. A tésztát 6 részre vágod, egy-egy cipót úgy készítesz el, hogy a tésztát a kezedbe véve mindig alágyúrod. Így lesz szép a ciók teteje. (Nálam 5 db-ot látsz, de utólag kiderült, hogy lehetett volna 6 db-ot.

    Cipókra osztva

    Cipókra osztva

  9. Letakarod és hagyot tovább kelni még 20 percet.

    Második kelesztés

    Második kelesztés

  10. Felteszed az olajat melegedni egy nagyobb lábosban. A belső átmérője legyen 24 – 25 cm, mivel ebben tudsz kisütni egyszerre 1 db 20 cm-es lángost. Fontos, hogy a tészta ússzon az olajban, mert akkor fog szépen sülni. Alkalmas lehet még a kisütésre a wok serpenyő is.
  11. Közben megformázod a tésztát. Kezedbe veszed a cipót, és a szélein kihúzogatod, közben a tésztát körbeforgatod, hogy minden oldala egyenletesen nyúljon ki. A szélek kicsit vastagabbak maradjanak.

    Formázva

    Formázva

  12. Amikor az olaj felforrósodott (színe kicsit világosabb lesz, de még nem füstöl), egy gyors mozdulattal beleteszed a megformázott tésztát. (Vigyázz a kezedre!) Vedd vissza az olaj alatt a hőmérsékletet.
  13. Nagyjából másfél perc alatt megsül az alja (úgy nézheted meg, hogy a szélét egy lapáttal vagy fogóval kissé megemeled.
  14. Amikor már szép világos barna (a közepén lehet egész világos, ahol a tészta megemelkedett, de ez nem baj, mert amikor megfordítod, ott is meg fog sülni), megfordítod és a másik felét is hasonló idő alatt megsütöd.

    Sütés 2

    Sütés

  15. Amikor mindkét oldal megsült, fogóval kiemeled, rövid ideig lecsepegteted az olaj felett, majd szűrúpapírral bélelt tányérra teszed. Egy perc után tálalhatod.

    Lángos készen

    Lángos készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (krumplifőzés, áttörés): 45 perc
  • Lehűlés (közben élesztő felfuttatása): 10 perc
  • Tészta összeállítása, dagasztás: 15 perc
  • Első kelesztés: 30 perc
  • Cipók készítése , második kelesztés: 20 perc
  • Formázás, sütés (6 db lángos): 30 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 60 perc)

Megjegyzés:

A krumplis kelt tészta hasonló a krumplisnudlihoz vagy krumpli kroketthez használt krumplis tésztához, de élesztővel és tejjel (nem pedig tojással) készül. Lágyabb annál, és tovább tart az elkészítése a kelesztési idő miatt. Az eredmény lágyabb, könnyebb tészta lesz.

Tálalás

A lecsepegtetett, leitatott lángos tányérra teszed. Tetejét tejföllel megkened, reszelt sajttal megszórod. (Tálalhatod más feltéttel is, például fokhagymás olajjal megkenve.)

Krumplis lángos tálalva 1

Krumplis lángos tálalva 1

Krumplis lángos tálalva 2

Krumplis lángos tálalva 2

 

Képek: saját készítésű lángos saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error