Gyümölcskenyér recept van bőven az interneten, de ennél egyszerűbbet aligha találsz. Ha kevés az időd a süteménysütésre, akkor ez telitalálat. Mérleg sem kell hozzá.

Gyümölcskenyér 1

 

Gyümölcskenyér recept

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 15 perc)

Hozzávalók

A képen láthatóhoz hasonló szilikon formához vagy egy közepes méretű őzgerinchez.

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg durvára vágott dió (nem fontos mérni)
  • 5 dkg mazsola (nem fontos mérni)
  • néhány csepp citromlé

Előkészítés

  • A diót durvára vágod.
  • A csokoládét apró darabokra tördeled.
  • A mazsolát megmosod, lecsepegteted, papírtörlővel kicsit megtörölgeted.
  • A feldarabolt anyagokat és a mazsolát kevés lisztbe beleforgatod , mert így nem fog a tészta aljára süllyedni.

Elkészítés

  1. A tojások habját – néhány csepp citromlével – a cukor részletekben való hozzáadásával keverőgéppel kemény habbá vered. A porcukrot és kristálycukrot csak akkor kezd a tojáshabhoz adni váltakozva, amikor az már jól felhabosodott. Minden kanál cukor hozzáadása után verd a habot 1 – 2 percig, és csak ezután adagold a következő kanál cukrot. Ha így jársz el, nagyon kemény, masszív tojáshabot tudsz készíteni. Ez fontos, mert ez képezi a tészta alapját.

    Tojáshab felverése

    Tojáshab felverése

  2. Belekevered a tojások sárgáját (néhány keverés elég). Ezután a keverőgépet már nem használod. Kézzel, fakanállal keversz tovább.
    Tojások sárgájának hozzákeverése

    Tojások sárgájának hozzákeverése

    Tojássárgával összekeverve

    Tojássárgával összekeverve

  3. Kanalanként kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet, és minden kanál beszórása után finoman összekevered, hogy a tojáshab össze ne törjön. A liszt szitálása azért szükséges, mert levegőt juttat be a masszába.

    Liszt hozzákeverése

    Liszt hozzákeverése

  4. Belekevered a lisztbe forgatott hozzávalókat.

    Mazsola-dió-csoki hozzákeverve

    Mazsola-dió-csoki hozzákeverve

  5. Kivajazott, lisztezett őzgerincformába (de lehet más forma is, ha ilyen nincs) öntöd, a tetejét elsimítod, hogy egyenletes legyen. Nem kell tele lennie, mert sütés közben a tészta fel fog emelkedni.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  6. 170 fokon előmelegített sütőbe teszed és sütöd kb. ¾ óráig. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már semmi nem ragad. A sütési idő függ a formától (a magasabb formában a tészta lassabban sül át, ezért a sütési idő változhat.

Elkészítési idő: 

  • Hozzávalók előkészítése, feldarabolása 5 perc
  • Tészta elkészítése: 10 perc
  • Sütés: 45 perc (ezalatt csinálhatsz mást)

Összesen: 60 perc (1 óra, de csak 15 percet kell dolgoznod vele)

Tárolás, tálalás

Alufóliában tudod tárolni, tálalás előtt szeleteld fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre. Porcukrozni nem fontos.

Gyümölcskenyér tányéron

Gyümölcskenyér tányéron

Megjegyzések:

  • Ezt a süteményt ne készítsd el nagyon korán. Tálalás előtt 2 nappal célszerű, mert nincs benne vaj, így kiszáradhat. Előnye viszont, hogy egy edényben, gyorsan elkészíthető.
  • Szezonális gyümölccsel feldobhatod. A képen látható eper viszont, ha hiszed, ha nem, mirelit.
  • Számtalanszor kipróbált régi gyümölcskenyér recept, és még soha nem hagyott cserben.

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: