Csöröge fánk: más néven forgács fánk az egyszerűen készíthető fánkok közé tartozik. Nem kell dagasztani, keleszteni, csak összegyúrni, formázni és sütni.

Csöröge fánk narancslekvárral

Csöröge fánk készítése

Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 55 perc)

Hozzávalók

20 db kisebb fánkhoz (ha többet szeretnél, növeld arányosan a mennyiségeket)

  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája (a maradék fehérjét tedd rántottába vagy panírba)
  • 2 dkg vaj (nem kell mérned, kb. 1 diónyi)
  • 1 kiskanál porcukor (a tésztába)
  • 3 teáskanál tejföl
  • 1 kávéskanál rum
  • 1 csipet só
  • tálaláshoz porcukor és lekvár (sárgabarack, narancs, vagy más)

Megjegyzések:

  • Készítheted 3 tojás sárgájával és 25 dkg liszttel és vaj nélkül, de akkor törheted a fejed, hogy mi legyen a tojásfehérjével.
  • Egy másik változat szerint 25 dkg liszthez használhatsz 2 egész tojást.
  • A tejföl mennyisége hozzávetőleges, függ a liszttől és a tojások méretétől.

Elkészítés

  • A lisztet összekevered a porcukorral és sóval.
  • A vajat belemorzsolod.
Fánk tészta 1

Fánk tészta 1

  • A liszt közepébe mélyedést készítesz, ebbe teszed a tojásokat, tejfölt, rumot és a lisztes keverékkel összedolgozod. Ehhez én egy erősebb villát használok, mert nem szeretem, ha a kezemre ragad a massza és utána el kell távolítanom.
Fánk tészta 2

Fánk tészta 2

Fánk tészta 3

Fánk tészta 3

  • Amikor a massza már jól összeállt, tovább gyúrod kézzel, amíg egyenletes lesz.
  • Fél órát pihenteted (ezalatt mást csinálhatsz, mert a tésztával nincs semmi tennivaló).
Fánk tészta 4

Fánk tészta 4

  • Deszkán kinyújtod. Én ezt kétszerre végeztem egy kisebb deszkán, mert nem akartam nagy nyújtólapot előszedni, tisztítani, stb…) Az én méretem 25×18 cm volt, ezt 5×9 cm-es darabokra vágtam. Ez nem szentírást, csak támpontként használd ahhoz, hogy 5×9-10 cm-es téglalapból lesz 1 db  közepes méretű fánk. Ha van rádlid, vágd azzal, ha nem késsel, pizzavágóval is jó lesz.
  • A téglalapok közepébe vágj egy nyílást.
Fánk tészta 5

Fánk tészta 5

Fánk tészta formázása

Fánk tészta formázása

  • Formázás: fogd meg és húzd meg egy kicsit a téglalap két átellenes sarkát, fogd meg az egyik végét és dugd át a lap közepén levő nyíláson. Így a fánk közepén egy csavart forma keletkezik.
Formázott fánktészta

Formázott fánktészta

  • Formázhatod másképp is, ez csak egy a sok változat közül. A lényeg az, hogy ne lapos legyen.

Sütés

  • Forró olajban (vagy zsírban), közepes hőmérsékleten, fedő nélkül (itt nem kell kelnie a tésztának, és a fedőről visszacsepegő víz nagy fröcsögést okozhat). Amikor az alja szép világos barna, megfordítod, és a másik oldalát is megsütöd.
Csöröge fánk sütése 1

Csöröge fánk sütése 1

Csöröge fánk sütés 2

Csöröge fánk sütés 2

  • Tálba helyezett papírtörlőre szeded, amely a fölösleges zsiradékot leszívja.
Csöröge fánk készen

Csöröge fánk készen

Elkészítési idő:

  • Tészta összeállítása: 15 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Nyújtás, darabolás: 10 perc
  • Formázás: 10 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 85 perc (ebből munka: 55 perc)

Csöröge fánk tálalása

1 – 3 db fánkot porcukorral megszórva tányérra helyezel, lekvárt (sárgabarack, narancs vagy más) adsz hozzá.

Csöröge fánk tálalva

Csöröge fánk tálalva

Csöröge fánk porcukorral

Csöröge fánk porcukorral

 

Érdekelhet még:

Farsangi fánk 

Kefires fánk

 

Ha kell egy nagy lábas!

 

Képek: saját készítésű fánk saját felvételei.

 

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error