Categories Menu

Fejes saláta receptek – 8 változatban

Fejes saláta receptek: ismert saláták újragondolt formában és ismeretlen nevű alkotások szerepelnek itt – egész nyáron jól használható változatokban.

Saláta céklával, fetával 1

Fejes saláta receptek

Itt olyan hozzávalókat sorolok fel, amelyeket részben nyáron jórészt tárolsz a hűtődben,  részben az élelmiszer áruházakban vagy zöldséges üzletekben könnyen beszerezhetők. Egy kis odafigyeléssel szint naponta tehetsz egy-egy salátát az asztalra.

Elkészítési idő: néhány kivételtől eltekintve: 20 – 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

Saláta alaphoz

Ezeket tartsd otthon:

  • vöröshagyma
  • lila hagyma
  • fekete olíva bogyó
  • kápia vagy kaliforniai paprika
  • dió
  • köles (vagy kuszkusz, bulgur, quinoa)
  • petrezselyemzöld
  • bazsalikom, menta, snidling, citromfű, menta (cserépben vagy kiskertben)

Ezeket alkalmanként vásárold hozzá:

  • fejes saláta alap
  • eper
  • póré hagyma
  • paradicsom
  • koktél paradicsom
  • uborka
  • feta sajt
  • mozzarella (legjobb, ha mini mozzarellát vásárolsz)
  • parmezán (reszelve is vásárolhatod)

Amit készítened kell:

  • felkockázott sült vagy pirított főtt cékla
  • kruton (fűszeres kenyérkocka)

Öntetekhez:

  • olíva olaj (jó minőségű)
  • majonéz
  • joghurt és mustár

Előkészítés

  • Egyes alapanyagok előkészítés nélkül felhasználhatók (mini mozzarella, fekete olíva bogyó)
    Mozzarella

    Mozzarella

    Fekete olíva bogyó

    Fekete olíva bogyó

  • A képeken láthatod, hogy az alapanyagok nagy részét tisztítás, megmosás és leszárítás után fel kell tépkedni kockázni, darabolni, vagy szeletelni.
    Uborka

    Uborka

    Paradicsom

    Paradicsom

    Lila hagyma

    Lila hagyma

    Póré hagyma és lila hagyma

    Póré hagyma és lila hagyma

    Uborka, hagyma, kápia paprika

    Uborka, hagyma, kápia paprika

    Feta sajt

    Feta sajt

  • A céklát meg kell sütnöd vagy főznöd és megpirítanod
  • A krutont el kell készítened

    Kruton

    Kruton

  • A diót fel kell aprítani
  • A kölest meg kell főzni

Elkészítés

A képek segítségével könnyen összeállíthatod, ezért csak a hozzávalókat adom meg.

Hamis cézár saláta

Hozzávalók:

  • 2 fej fejes saláta (az eredeti receptben római saláta van)
  • 3 dkg parmezán sajt
  • két maréknyi kruton
  • öntet: 1 tojásból majonéz (kb. 1 dl)

Elkészítés:

Hamis cézár saláta

Hamis cézár saláta

Görög pásztor saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 – 25 szem fekete olíva bogyó
  • öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Görög pásztor saláta

Görög pásztor saláta

Epres saláta

Hozzávalók:

• 1 db nagy vagy 2 db kisebb fejes saláta
• 8 szem eper
• 10 – 20 dkg (1 vagy 2 csomag) mini mozarella
• 4 szelet nyers füstölt vagy főtt sonka
• 1 szál mentalevél (lehet citromfű is)
• öntet: 4-6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Egy diétás változat

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 10 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • öntet: 4  evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Mari salátája

Fejes saláta céklával, fetával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 2 db közepes cékla
• 20 dkg feta sajt
• fél piros kápia vagy kaliforniai paprika
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Előkészítés:

A céklát megmosod, sütőben megsütőd (sajnos, ez energiapazarlás), vagy megfőzöd, felkockázod és serpenyőben átpirítod.

Elkészítés:

Saláta céklával, fetával

Saláta céklával, fetával

Vegyes saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 25-30 db koktél paradicsom
• 20 dkg feta sajt
• fél fej lila hagyma
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Saláta koktél paradicsommal, fetával

Saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Saláta dióval

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db kígyó uborka
  • 8 db paradicsom
  • 1 db póré hagyma
  • 10 dkg dió
  • öntet: 4 – 6 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Saláta dióval

Saláta dióval

Saláta kölessel

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 1 db kígyó uborka
• 25-30 db koktél paradicsom (vagy 8 db felkockázott paradicsom)
• 5 dk hántolt köles
• 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
• fél marék snidling

Előkészítés:

  • A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.

Elkészítés:

Saláta kölessel

Saláta kölessel

Tálalás

  • A saláta alap alkotóit összekevered. Vigyázz a feta sajttal, mert nagyon könnyen széttöredezik.
  • Az öntetet csak tálalás előtt tedd a salátára, mert különben levet enged és összeesik. Természetesen, ha van maradék, így is elfogyasztható, de nem lesz olyan finom és látványos, mint frissen készítve.

 

Képek: saját készítésű saláták faját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás