Szilvaleves: régen vidéken ciberelevesnek is nevezték. Nem tudom, hogy milyen volt a cibereleves recept. Én a szokásos gyümölcsleves módszeremmel készítettem el. Színe, íze fenséges.
Szilvaleves készítése
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
3 személyre (nagyon könnyen átszámítható bármennyi adagra, mert jórészt kanalakkal mértem ki a hozzávalókat.
- 60 dkg kimagozott, felezett magvaváló kék szilva (kb. 80 dkg-ot kell hozzá feldolgozni)
 - 6 dl víz
 - 3 evőkanál kristálycukor
 - fél citrom leve
 - 3 dl tejföl
 - 3 teáskanál fehér liszt
 - Fűszerek: 5 kisebb darabka fahéj, 5 szem szegfűszeg, fél citrom levágott héja, 3 kis szál mentalevél
 
Bevásárlólista
- 80 dkg kimagozott, felezett magvaváló kék szilva
 - 1 db citrom
 - 1 pohár közepes méretű tejföl (2,5 – 3 dl)
 
Emlékeztető: kristálycukor, liszt, darabos fahéj, szegfűszeg, mentalevél (elhagyható)
Előkészítés
- A szilvákat megmosod, szárait leszeded, felezed, kimagozod.
Szilva
Magozott-felezett szilva
 - 6 fél szilvát félreteszel, apró kockákra felvágod.
 - A fél citromról a héját darabokban levágod úgy, hogy a fehér részből minél kevesebb legyen rajta.
 
Szilvaleves elkészítése
- A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat 1 dl vízben felforralod, 5 percig főzöd, hogy az aroma anyagok kioldódjanak. Ezt onnan is láthatod, hogy a víz sárga színű lesz.
Fűszerek kifőzése 2
 - Átszűröd és lét egy nagyobb, kb. másfél literes lábosba,
 - Beleteszel 3 kanál kristálycukrot, belenyomod a fél citrom levét és beleteszed a szilvákat is.
Szilva főzése 1
 - Felforralod és a forrástól számítva 5 percig főzöd.
Szilva főzése 2
 - Turmixgépben pépesíted. Nem kell nagyon simának lennie, maradhatnak benne szilvadarabok. Sőt, turmixolás nélkül is elkészítheted. Lehet viszont, hogy a színe nem lesz olyan szép, mert nem tudnak a héjból olyan jól kioldódni a színanyagok. (A szilvakrémlevest egy másik recept tartalmazza.)
Főtt szilva turmixolása
 - Visszatöltöd a lábosba.
 - A tejfölt és a lisztet jól összekevered. Felhígítod a levessel, majd a levesbe öntöd és felforralod. A habart ételt fel kell forralni, mert különben érezhető lesz benne a liszt íze.
Szilvaleves sűrítése habarással
 - A forró levesbe beledobálod a szilva-kockákat.
 - Hagyod hűlni, közben többször megkevered, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
 
Elkészítési idő:
- előkészítés: 10 perc
 - fűszerek főzése: 5 perc
 - szilva főzése, turmixolása: 20 perc (ha vízforralóban felforralod a vizet: 15 perc)
 - habarás: 5 perc
 
Összesen: 35 – 40 perc ((hűtésre kell még kb. 1 óra)
Szilvaleves tálalása
Tálalhatod tányérban, de csészében is. 1 kis menta-ág nagyon feldobja.

Szilvaleves tálalva
Érdekelhet a szilvakrémleves is.
Szilvaleves képek: saját készítésű étel saját felvételei.
						
							







			
			
			
			

Legutóbbi hozzászólások