Categories Menu

Gombakrémleves

Gombakrémleves: a konyhatechnikai eszközöknek és a fantáziának köszönhető, hogy szinte mindenből lehet krémlevest készíteni, így gombából is. Itt olvashatod!

Gombakrémleves 1

Gombakrémleves recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

A krémleveshez:

  • 40  dkg termesztett gomba

    Gomba

    Gomba

  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma

    Hagyma és fokhagyma

    Hagyma és fokhagyma

  • 1 teáskanál disznó vagy baromfizsír
  • 2 dl tejszín
  • 6 dl húsleves, hús alaplé vagy víz és ételízesítő (lehet Vegeta Naturella)
  • só, őrölt fehér bors

A feltéthez:

  • 10 dkg gomba és 1 teáskanál olíva olaj vagy 2 szelet pirított kenyér és 1 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem (szezonjában lehet néhány levél medvehagyma)

Megjegyzés:

A gombakrémlevesbe – eltérően a megszokott gombalevestől – nem kerül zöldség.

Előkészítés

  • A gombákat megtisztítod (vigyázz, ne áztasd vízben, mert rengeteg vizet felvesz), szeletekre vágod – a levesbetéthez számított gombát is.

    Gomba feldarabolva

    Gomba feldarabolva

  • A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
    Hagyma feldarabolva

    Hagyma feldarabolva

    Fokhagyma feldarabolva

    Fokhagyma feldarabolva

    Feldarabolt zöldfűszer

    Feldarabolt zöld fűszer

A gombakrémleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. A párolás végén hozzáadod a fokhagymát.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Fél deci vizet teszel rá, majd ráteszed a feldarabolt gombát (kivéve azt, amit feltétnek félretettél).

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  4. Amíg a gomba párolódik, elkészíted a feltétet. A teáskanál olajon megpirítod a feltétnek félretett gombaszeleteket, (vagy a kenyérszeleteket megpirítod, bekened fokhagymával és kis kockákra vágod).
    Gomba pirítása

    Gomba pirítása

    Pirított gomba

    Pirított gomba

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva 

  5. A megpárolt gombát botmixerrel pépesíted.
  6. Megpárolt gomba

    Megpárolt gomba

    Turmixolás

    Turmixolás

  7. Hozzáadod a tejszínt, a húslevest és szükség szerint sózod, borsozod. Turmixgéppel az összes hozzávalót egyszerre pépesítheted. Ezzel a leves elkészült.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Kész leves

    Kész leves

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, aprítása: 25 perc
  • Gomba párolása, pépesítése (közben a feltétek elkészítése): 25 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

Pirított gombaszeletekkel, vagy fokhagymás kenyérkockákkal, vágott zöld fűszerrel megszórva.

Gombakrémleves tálalva 1

Gombakrémleves tálalva 1

Gombakrémleves tálalva 3

Gombakrémleves tálalva 2

 

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Fini lett! Eddig még sose sikerült ilyen jól!

    2. Örülök!

    3. Zsuzsi, most csináltam meg, nagyon fincsi lett. Úgy gondolom, legközelebb kétszer ennyit kell belőle készítenem… 🙂
      Egyébként meg nagyon jó ötlet, hogy heti menüket gyártasz, mindig kapok tőled valami jó ötletet.

      Köszi, üdv:
      Vera

    4. Kedves Vera!
      Örülök, hogy jól sikerült.
      A heti menüt pont azért készítem, hogy ötleteket adjon. Tudom, hogy pontosan követni szinte lehetetlen, mivel én nem tudhatom, hogy mi van otthon.
      Ez most folyamatosan fog menni, ez év végéig biztosan, de valószínűleg tovább is.
      Üdvözlettel
      Zsuzsa

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás