Gombakrémleves: a konyhatechnikai eszközöknek és a fantáziának köszönhető, hogy szinte mindenből lehet krémlevest készíteni, így gombából is. Itt olvashatod!

Gombakrémleves 1

Gombakrémleves recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

A krémleveshez:

  • 40  dkg termesztett gomba

    Gomba

    Gomba

  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma

    Hagyma és fokhagyma

    Hagyma és fokhagyma

  • 1 teáskanál disznó vagy baromfizsír
  • 2 dl tejszín
  • 6 dl húsleves, hús alaplé vagy víz és ételízesítő (lehet Vegeta Naturella)
  • só, őrölt fehér bors

A feltéthez:

  • 10 dkg gomba és 1 teáskanál olíva olaj vagy 2 szelet pirított kenyér és 1 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem (szezonjában lehet néhány levél medvehagyma)

Megjegyzés:

A gombakrémlevesbe – eltérően a megszokott gombalevestől – nem kerül zöldség.

Előkészítés

  • A gombákat megtisztítod (vigyázz, ne áztasd vízben, mert rengeteg vizet felvesz), szeletekre vágod – a levesbetéthez számított gombát is.

    Gomba feldarabolva

    Gomba feldarabolva

  • A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
    Hagyma feldarabolva

    Hagyma feldarabolva

    Fokhagyma feldarabolva

    Fokhagyma feldarabolva

    Feldarabolt zöldfűszer

    Feldarabolt zöld fűszer

A gombakrémleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. A párolás végén hozzáadod a fokhagymát.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Fél deci vizet teszel rá, majd ráteszed a feldarabolt gombát (kivéve azt, amit feltétnek félretettél).

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  4. Amíg a gomba párolódik, elkészíted a feltétet. A teáskanál olajon megpirítod a feltétnek félretett gombaszeleteket, (vagy a kenyérszeleteket megpirítod, bekened fokhagymával és kis kockákra vágod).
    Gomba pirítása

    Gomba pirítása

    Pirított gomba

    Pirított gomba

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva 

  5. A megpárolt gombát botmixerrel pépesíted.
  6. Megpárolt gomba

    Megpárolt gomba

    Turmixolás

    Turmixolás

  7. Hozzáadod a tejszínt, a húslevest és szükség szerint sózod, borsozod. Turmixgéppel az összes hozzávalót egyszerre pépesítheted. Ezzel a leves elkészült.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Kész leves

    Kész leves

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, aprítása: 25 perc
  • Gomba párolása, pépesítése (közben a feltétek elkészítése): 25 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

Pirított gombaszeletekkel, vagy fokhagymás kenyérkockákkal, vágott zöld fűszerrel megszórva.

Gombakrémleves tálalva 1

Gombakrémleves tálalva 1

Gombakrémleves tálalva 3

Gombakrémleves tálalva 2

 

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!