Húsvéti kalács: adjunk neki bármilyen jelzőt, a kalács-receptek tésztája alig tér el egymástól. A húsvéti kalácsnak azonban van egy valóban húsvéthoz kötődő jellemzője.

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács készítése

Elkészítési idő: 175 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt (fehér búzaliszt, lehet keverni finom- és réteslisztet)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej (ez lehet kicsit több vagy kevesebb)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 – 5 dkg porcukor (ízlés dolga)
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • reszelt citromhéj és mazsola (ez ízlés kérdése)
  • 1 tojás a kenéshez

Megjegyzések:

  • Abban különbözik a fehér kenyértől, hogy tejjel és vajjal készül, valamint tojássárgáját is tartalmaz.
  • Ebből a mennyiségből egy 85 – 95 dkg-os kalács lesz.

Előkészítés

  • Összekészíted a hozzávalókat. A hűtötteket a tészta készítése előtt kb. 2 órával kiveszed és szoba hőmérsékleten tartod.

A fonott foszlós húsvéti kalács elkészítése:

  1. 1 dl tejet meglangyosítasz (de ne legyen meleg), beleteszed az egy kávéskanál cukrot és belemorzsolod a 2,5 dkg élesztőt, megszórod liszttel. Egy idő után ez a keverék felhabosodik.
    Élesztő felfuttatása 1

    Élesztő felfuttatása 1

    Élesztő felfuttatása 2

    Élesztő felfuttatása 2

    Élesztő felfuttatása 3

    Élesztő felfuttatása 3

  2. A lisztet kiméred és egy nagyobb tálba (ha van Tupper kelesztő tálad, akkor abba) teszed és rászórod a csipet sót (és a citromhéjat).
  3. A vajat megolvasztod.
  4. A maradék tejhez hozzáadod a cukrot, a tojások sárgáját, a megolvasztott vaj felét (és a mazsolát).
  5. A liszt közepébe mélyedést készítesz. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a a tej-cukor-tojássárgája-vaj keveréket, összekevered liszttel, fakanállal vagy egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, annyi tejet teszel még hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
    Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben

    Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben

    Hozzávalók összekeverése

    Hozzávalók összekeverése

  6. Kézzel megdagasztod. Ez nagy munka, de itt a titok nyitja. A jó dagasztástól lesz foszlós a kalács.A tészta kezdetben ragacsos, majd később elválik az edény falától, és már nem is ragad a kezedhez. Ha mégis így lenne, tegyél még bele egy kis lisztet. Amikor a tészta már összeállt, akkor a dagasztás módja is megváltozik. Alányúlva felfelé kell húzni, sokszor egymás után. Egészen addig, amíg a tészta hólyagos és szálas lesz. Ezt ne spórold meg, mert ettől lesz a kalács foszlós. Ez vagy 20 perc után következik be. Akkor dolgozd bele az olvasztott vaj másik felét a tésztába hasonló mozdulatokkal.
  7. Formázd cipó alakúra és alul-felül kicsit lisztezd be. Takard le vagy zárd le a tálat és hagyd kelni. Most a tészta dolgozik fajtájától függően akár egy-két órát is. A lényeg, hogy kb. kétszer akkorára kell megkelnie, mint amekkora volt. Ha Tupper tálban dolgozol, háromszor dobja fel a fedelét.
    Tészta dagasztás után

    Tészta dagasztás után

    Kelesztés

    Kelesztés

    Kelesztés után

    Kelesztés után

  8. A kétszeresére kelt tésztát lisztezett gyúrólapra teszed.
  9. A sütőt bekapcsolod és 200 fokra állítod.
  10. A tésztára ráütsz (hogy kimenjen belőle a levegő) és átgyúrod.
  11. Öt részre osztod és 5 hosszúkás rudat készítesz belőlük.
    Tészta 5 részre osztása

    Tészta 5 részre osztása

    Ágak kisodorva

    Ágak kisodorva

  12. Az öt ágat összefogod, a végét aláhajtod és megfonod: a szélső ágakat felváltva mindig középre hajtod.
    Fonás

    Fonás

    Kalács-tészta formázva

    Kalács-tészta formázva

  13. Letakarva hagyod még 20-30 percig kelni.

Megjegyzés:

Ha nem sikerültek egyformára az ágak, vágd le a fölösleget és készíts belőle minikalácsot (én is azt tettem).

A kalács sütése

  • A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. A tetejét felvert tojással megkened.  200 fokon alsó-felső sütéssel sütöd 15 percig (ekkor a tészta tetején kialakul a kéreg).

    Sütés előtt megkenve

    Sütés előtt megkenve

  • A tészta tetejét alufóliával letakarod hőmérsékletet 175 fokra csökkentve tovább sütöd még 30 percig (hogy a belseje is jól átsüljön).
  • Ellenőrizd a sütést. A kalács akkor sült meg, ha ha szép, aranybarna a színe, a teteje is és az alja is kopog.
  • Ha még nem ilyen, folytasd a sütést, ameddig szükséges (ez nem lehet több további 10 percnél).
Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács 1

Húsvéti kalács 1

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Összeállítás: 10 perc
  • Dagasztás: 20 perc
  • Első kelesztés: 60 perc
  • Formázás: 10 perc
  • Második kelesztés: 20 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 175 perc (ebből munka: 50 perc)

A fonott foszlós húsvéti kalács fortélyai tehát

  • Ne hagyj ki semmit az alapanyagokból. Ne legyen a 3 tojássárgájából 2, ne legyen tej helyett víz, vaj helyett zsír vagy olaj.
  • Ha van bevált jó BL55 liszted, azt használd. Most felejtsd el a teljes kiőrlésű liszteket.
  • Végezd el a dagasztást tisztességesen. Ez nem kenyér!
  • Figyelj rá a sütésnél, hogy legyen kérge és a belseje is jól átsüljön.

Tálalás

 

A húsvéti vacsorához, szép szeletekre vágva a főtt sonka kiváló kísérője.

Húsvéti tányér

Húsvéti tányér

Kiegészítés:

A kalács-receptek tésztája alig tér el egymástól. A húsvéti kalács jellegzetessége, hogy 5 ágból fonják, emlékeztetvén a keresztre feszített Jézus 5 sebére. Ezt én sem tudtam sokáig, mígnem egyszer egy erdélyi riport keretében értesültem róla. Ott az a szokás, hogy az 5 fonatos kalácsot és a sonkát húsvét vasárnap reggel elviszik megszenteltetni.

 

A húsvétkor általában szokásos sonkafőzésről és a füstölt csülök főzéséről itt olvashatsz.

 

Húsvéti kalács képek: saját készítésű kalács saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error