Bagett: tésztája a kenyérhez hasonló kelt tészta. Formája hosszúkás, átmérője kisebb, mint a kenyéré, ennek köszönhetően gyorsabban megsül.
Bagett
Elkészítési idő: 230 perc (közel 4 óra)
Hozzávalók
3 db kb. 25 dkg-os bagetthez
- 60 dkg BL80-as kenyérliszt
- 3 db közepes szétfőlős krumpli
- 1 lapos evőkanál só
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál olaj
- 0,75 dl tej
Bevásárlólista
- 1 kg BL 80 kenyérliszt
- 3 db közepes szétfőlős krumpli
- 5 dkg élesztő
Emlékeztető: só, étolaj, tej
Előkészítés
- Egy nagyobb tálba teszed a lisztet és a sót. Összekevered.
- A 3 db krumplit megfőzöd. Héját lehúzod.
Bagett készítése
- A meghámozott krumplikat alaposan összetöröd.
- A tálban előkészített lisztkeverékhez adod. Jól összekevered.
- A krumplis liszt közepébe mélyedést készítesz.
- Beleteszed a vizet, a tejet és az olajat. A tetejére morzsolod az élesztőt.
- A hozzávalókat összekevered, majd megdagasztod. (A tészta hólyagos legyen és váljon le a kezedről és a tál oldaláról.
- Letakarva duplájára keleszted. (Ehhez kell kb. 1 óra).
- A megkelt tésztát gyúrólapon három részre osztod, cipókat formázol a tésztadarabokból. 10 – 15 percig letakarva pihenteted.
- A gyúrólapra fordítva kívülről belülre körben behajtogatod, majd megfordítod és hosszúkásra formázod. Konyharuhában pihenteted 40 – 45 percig.
- Közben a sütőt 220 fokon előmelegíted.
- A bagetteket forró, sütőlappal borított sütőlapra helyezed. Éles pengével bevagdosod.
- 25- 30 perc alatt készre sütöd. Alja és teteje is kopogjon.
- Rácson vízzel lepermetezed (a teteje így kissé fényes lesz), majd hűlni hagyod. Ha kihűlt, szeletelheted.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzés: 40 perc
- Tészta összeállítás: 10 perc
- Dagasztás: 20 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Formázás és pihentetés: 20 perc
- Formázás és második kelesztés: 50 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 230 perc (megközelítőleg 4 óra)
Felhasználás
A kenyér egyik helyettesítője lehet. Egyik előnye, hogy jóval rövidebb ideig sül, mint a kenyér, ezért energiatakarékos megoldásként is tekinthetjük.
Bagett és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások