Bagett: tésztája a kenyérhez hasonló kelt tészta. Formája hosszúkás, átmérője kisebb, mint a kenyéré, ennek köszönhetően gyorsabban megsül.

Bagett kenyértésztából

Bagett

Elkészítési idő: 230 perc (közel 4 óra)

Hozzávalók

3 db kb. 25 dkg-os bagetthez

  • 60 dkg BL80-as kenyérliszt
  • 3 db közepes szétfőlős krumpli
  • 1 lapos evőkanál só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 0,75 dl tej

Bevásárlólista

  • 1 kg BL 80 kenyérliszt
  • 3 db közepes szétfőlős krumpli
  • 5 dkg élesztő

Emlékeztető: só, étolaj, tej

Előkészítés

  • Egy nagyobb tálba teszed a lisztet és a sót. Összekevered.
  • A 3 db krumplit megfőzöd. Héját lehúzod.

Bagett készítése

  1. A meghámozott krumplikat alaposan összetöröd.
  2. A tálban előkészített lisztkeverékhez adod. Jól összekevered.

    Liszt és krumpli

    Liszt és krumpli

  3. A krumplis liszt közepébe mélyedést készítesz.
  4. Beleteszed a vizet, a tejet és az olajat. A tetejére morzsolod az élesztőt.

    Élesztő és cukros víz hozzáadása

    Élesztő és cukros víz hozzáadása

  5. A hozzávalókat összekevered, majd megdagasztod. (A tészta hólyagos legyen és váljon le a kezedről és a tál oldaláról.

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  6. Letakarva duplájára keleszted. (Ehhez kell kb. 1 óra).

    Kelesztés után

    Kelesztés után

  7. A megkelt tésztát gyúrólapon három részre osztod, cipókat formázol a tésztadarabokból. 10 – 15 percig letakarva pihenteted.

    Feldarabolva, bucivá formázva

    Feldarabolva, bucivá formázva

  8. A gyúrólapra fordítva kívülről belülre körben behajtogatod, majd megfordítod és hosszúkásra formázod. Konyharuhában pihenteted 40 – 45 percig.
    Formázva

    Formázva

    Pihentetve

    Pihentetve

  9. Közben a sütőt 220 fokon előmelegíted.
  10. A bagetteket forró, sütőlappal borított sütőlapra helyezed. Éles pengével bevagdosod.
  11. 25- 30 perc alatt készre sütöd. Alja és teteje is kopogjon.
  12. Rácson vízzel lepermetezed (a teteje így kissé fényes lesz), majd hűlni hagyod. Ha kihűlt, szeletelheted.Bagett kenyértésztából

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzés: 40 perc
  • Tészta összeállítás: 10 perc
  • Dagasztás: 20 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Formázás és pihentetés: 20 perc
  • Formázás és második kelesztés: 50 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 230 perc (megközelítőleg 4 óra)

Felhasználás

A kenyér egyik helyettesítője lehet. Egyik előnye, hogy jóval rövidebb ideig sül, mint a kenyér, ezért energiatakarékos megoldásként is tekinthetjük.

 

Bagett és képek: Pap Zsuzsa