Gulyásleves: a gulyások bográcsából került a magyar asztalokra. Ennek köszönhető, hogy egyszerű, de tápláló étel. Akár önmagában is kelégítő ebéd vagy vacsora.
Gulyásleves recept
Elkészítési idő: 160 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 80 dkg marhalábszár
- 80 dkg krumpli
- 1 evőkanál zsír (ne készítsd olajjal, a piros paprikához kell a sertészsír!)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál kisebb sárgarépa
- 1 szál kisebb fehérrépa
- 2 szál zeller zöld
- 1 csokor friss petrezselyem
- fűszerek: 1 evőkanál piros fűszerpaprika, só, kömény
- 1 tojásból készített házi, vagy 5 – 10 dkg készen vásárolt csipetke
Bevásárlólista
- 80 dkg marhalábszár
- 80 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál kisebb sárgarépa
- 1 szál kisebb fehérrépa
- 2 szál zeller zöld
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 tojás vagy 10 dkg csipetke
Emlékeztető: zsír, liszt, pirospaprika, kömény, só
Megjegyzés:
Ha bográcsban készül, a csipetkét lehet frissen készíteni beszélgetés közben – egyébként is lehetne, de elég időigényes, ezért nem ajánlom.
Előkészítés
- A húsról a hártyákat leszeded, megmosod és kockákra (2 x 2 cm, de nem szentírás) vágod.
- A hagymát felaprítod.
- A zöldséget megtisztítod, megmosod, karikákra darabolod.
- A krumplit meghámozod, megmosod, felkockázod, annyi vizet teszel rá, hogy éppen elfedje, mert különben megbarnul.
- A petrezselymet 1 -2 szál kivételével felaprítod.
Gulyásleves készítése
- A hagymát a zsíron üvegesre párolod. Ne pirítsd meg, mert akkor nem fő szét.
- Ráteszed a húst párolódni, közben többször megforgatod. Addig párolod így fedő nélkül, amíg elveszti élénk színét és levet ereszt.
- Megsózod és fedő alatt félpuhára párolod. Közben megnézed, ha szükséges, kevés vizet teszel hozzá.
- Rászórod a piros paprika felét, tovább párolod fedő alatt majdnem puhára.
- Rászórod a paprika másik felét, összekevered. Hozzáadod a zöldséget és a csipetkét, a sárga- és fehérrépát, a zeller zöldet és a köményt. Vizet hozzá. legalább annyit, hogy a beletett dolgokat ellepje, de lehet többet is. A víz mennyiségétől függ, hogy milyen sűrű lesz a leves. Ha egytál ételnek szánod, kevesebb, ha még más is lesz utána, akkor több vizet önts hozzá. Ilyenkor természetesen több adag is lesz belőle. Szükség szerint sózd meg.
- 10 perc után hozzáadod a krumplit és a rajta levő vízből annyit, hogy a krumplit is ellepje.
- Tedd hozzá a házi csipetkét. Amikor minden megpuhult, a gulyás elkészült. Vágott petrezselymet szórsz a tetejére.
Elkészítési idő:
- Hús és hagyma feldarabolása: 10 perc
- Hagyma párolása, hús puhára főzése: átlag 150 perc (ha van kuktád, rövidebb lesz) – ezalatt előkészítheted a zöldségeket és akár a csipetkét is)
Összesen: 160 perc (ebből munka: 20 perc)
Megjegyzés:
Ezt a gulyásleves receptet bográcsozásnál is használhatod. Növeld meg a mennyiségeket a résztvevők számának arányában.
Néhány gondolat a gulyásleves történetéről:
A gulyásleves az egyik legrégebbi magyar étel. Igaz, az eredeti változat bográcsban készült, paprika nélkül, fűszernövényekkel a pásztorok főzték maguknak a lakott területektől távol. A piros fűszerpaprika megjelenése után íze avval gazdagodott, majd a háztartásokban is elkezdték főzni, persze nem bográcsban, hanem lábosban. Mára egyik leghíresebb nemzeti ételünkké vált.
Tálalás
Mivel az alkotók nagy része a leves alján van, ügyelj arra, hogy tálalásnál mindenkinek a tányérjára jusson belőle. Nem feltétlenül szükséges, de gondolj arra, hogy van, aki kenyérrel szereti.
Egy másik híres nemzeti ételünk a pontyból készült halászlé.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Valahol azt olvastam, hallottam, hogy a marhahús ételeket forró vízzel kell felengedni, mert különben a hús megsínyli. Nem tudom, mennyire igaz.