Marhapörkölt: készítésének két fontos lépése a pörkölt alap készítése és a hús lepörkölése. Különféle köretekkel tálalható.

Marhapörkölt házi tarhonyával

Marhapörkölt

Elkészítési idő: 3,5 óra

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg marha lábszár
  • 4 db közepes hagyma (30 – 35 dkg)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom (vagy 1 evőkanál paradicsompüré)
  • 2 evőkanál sertészsír

Bevásárlólista

  • 1 kg marha lábszár
  • 3 db közepes hagyma (30 – 35 dkg)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom (vagy 1 evőkanál paradicsompüré)

Emlékeztető: só

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adag készítését fogod látni.

Előkészítés

  • A húsról leszeded a hártyákat és kockákra vágod.

    Marhalábszár kockákra vágva

    Marhalábszár kockákra vágva

  • A hagymát és zöldpaprikát apróra vágod.

    Hagyma apróra vágva

    Hagyma apróra vágva

  • A paradicsom héját (forró vízbe mártás után) eltávolítod, húsát kis darabokra vagdalod.

Marhapörkölt készítése

Marhapörkölt készítése:

A pörköltek készítésének két fontos része van:

  • a pörkölt alap elkészítése
  • a hús lepirítása (ettől lesz pörkölt) és párolása
  1. A felaprított hagymát és a zöldpaprikát a zsíron megpárolod, kissé megpirítod. Kevés vizet öntesz rá és addig párolod, amíg elpárolog róla a víz. Ezt a műveletet (pirítás-párolás)ismétled háromszor-négyszer, hogy jó pörkölt alapod legyen. Ez el fog tartani egy-másfél óráig (közben más konyhai munkákat is elvégezhetsz). Az utolsó művelet a pirítás legyen.
    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

    Hagyma és zöldpaprika párolása

    Hagyma és zöldpaprika párolása

  2. Beleteszed a húst, átpirítod mindkét oldalát (a hús kivilágosodik).

    Hús pirítása

    Hús pirítása

  3. Hozzáadod a paradicsomot, felöntöd annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és puhára párolod.
    Hús párolva 1

    Hús párolva 1

    Hús párolva 2

    Hús párolva 2

  4. Hozzáadod a piros paprikát.

    Hús pirospaprikával

    Hús pirospaprikával

  5. Amikor a hús megpuhult, ismét kétszer lepirítod.

    Hús pirítva

    Hús pirítva

  6. Befejezésként annyi vizet teszel hozzá, hogy jó sűrű legyen a szaft. Ezzel az étel elkészült.

    Marhapörkölt készen

    A pörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák:  15 perc
  • Pörkölt alap készítése: 75 perc
  • Hús párolása, pirítása: 120 perc

Összesen: 210 perc (3,5 óra)

Köretek

Előzetesen annyit, hogy ezt a pörköltet soha ne tálald nokedlival. A leginkább hozzá illő köretek:

  • főtt burgonya

    Főtt krumpli

    Főtt krumpli

  • dödölle

  • kifőtt tészta

    Kifőtt tészta

    Kifőtt tészta

  • tarhonya

Marhapörkölt tálalása

A köretet mellé vagy alá teszed. Mindkettő nagyon mutatós megoldás.

Marhapörkölt kifőtt tésztával

Marhapörkölt kifőtt tésztával

Marhapörkölt dödöllével

Marhapörkölt dödöllével

Marhapörkölt házi tarhonyával

Marhapörkölt házi tarhonyával