Kárpáti borzaska vagy borzas csirkemell: borzas húst nemcsak sertéshúsból, hanem csirkemellből (sőt kicsontozott csirkecombból is) is lehet készíteni. Próbáld ki! Nagyon finom.

Kárpáti borzaska

Kárpáti borzaska recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagyobb csirkemell (4 nagy szelet lesz belőle)
  • 45 dkg krumpli
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkás kanál őrölt fehér bors
  • 4 evőkanál tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • Olaj a kisütéshez (a hússzeletek úszni tudjanak benne) – közel 1  liter

Előkészítés

  • A csirkemellet kicsontozod (a csontot más alkalommal belefőzheted levesbe).
  • Az így nyert 2 darabot vizszintesen kétfelé vágod, majd kiklopfolod (follpack közé téve tisztábban tudsz dolgozni). Így 4 nagy szelet hússal dolgozhatsz. A szeleteket bedörzsölöd fokhagymával, sózod és megszórod a fehér bors felével.

    Csirkemell szeletek

    Csirkemell szeletek

  • A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  • A krumplit lereszeled. Megsózod, félre teszed.

    Reszelt krumpli

    Reszelt krumpli

  • A sajtot is lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • Felteszed az olajat melegedni egy nagyobb lábasban.

Kárpáti borzaska készítése

Panír készítése, panírozás:

  1. Egy közepes tálba leütöd a 2 db tojást, összekevered egy villával.
    Tojások

    Tojások

    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  2. Hozzáadsz 2 evőkanál lisztet és összedolgozod.
  3. A reszelt krumplit jól kinyomkodod, a tojásos masszához adod.

    Panír alapanyagok

    Panír alapanyagok

  4. Belekeversz még egy mokkáskanálnyi őrölt fehér borsot, és hozzáadod a felaprított petrezselyemet. Ezzel a panír elkészült.

    Panír készen

    Panír készen

  5. Amikor a sütőolaj már felforrósodott (de még nem füstöl), a hússzeleteket egyenként a panírba teszed.

    Panírozás

    Panírozás

  6. Mivel ez a panír könnyen “lecsúszik” a húsról, egy lapos kanállal emeld ki belőle a húst úgy, hogy lehetőleg az alján is és a tetején is maradjon elegendő panír. (Ezzel a paníral nem dolgozhatsz előre, csak közvetlenül a sütés előtt.) – Ezt a műveletet nem tudtam lefotózni, mert csak két kezem van.

Sütés:

  1. A kiemelt húst gyorsan a felforrósodott olajba teszed (ha a tetején nem maradt volna elég panír, ilyenkor még tehetsz rá egy kicsit).

    Sütés 1

    Sütés 1 

  2. Egy perc után megfordítod a húst és ismét sütöd 1 percig. Ez a 2 perces sütés elég ahhoz, hogy a panír a hús tetejére rásüljön és megszirláduljon.

    Sütés 2

    Sütés 2

  3. Ezután beleteszel az olajba még egy szelet húst, hasonló módon és 1 – 1 percig sütöd mindkét oldalát.
  4. Ezt követően még tovább kell sütni, hogy a hús belül is megsüljön. Ez további 4 – 5 perc alatt megtörténik, közben a panír is szép aranybarnára sül.
  5. A másik két szeletet is hasonló módon panírozod és sütöd meg.
  6. A megsült húsokat fogóval emeld ki az olajból, kicsit csepegtesd le a lábas fölött, majd dupla papírtörlővel kibélelt tálban állítva helyezd el. így további olajmennyiség lecsepeg róla.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 25 perc
  • Panírozás és sütés folyamatosan: 30 perc
  • Lecsepegtetés: 5 perc

Összesen 60 perc

Hasonló módon készítheted el a mátrai borzaskát.

Tálalás

A maradék fokhagymát felaprítva a tejfölbe kevered. Ezzel kened be a hússzeleteket, majd reszelt sajttal megszórod. Köretként párolt/főtt rizst adhatsz hozzá,  amit az előkészítés után feltehetsz főni.

Kárpáti borzaska tálalva 1

Kárpáti borzaska tálalva 1

Kárpáti borzaska tálalva 2

Kárpáti borzaska tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error