Körömpörkölt bográcsban? Miért is ne? Kipróbáltuk, nagyon jó lett. Igaz, türelem kellett hozzá. Ha szereted a körömpörköltet, próbáld ki, ha nem, készíts bográcsgulyást.

Körömpörkölt bográcsban 1

Körömpörkölt bográcsban – recept

Elkészítési idő: 200 perc (időben kell elkezdeni!)

Hozzávalók

6 – 8 személyre

  • 4 db sertésláb körömmel (vásárláskor vágasd darabokra a hentessel)
  • 1 db sertés hátsó csülök (hogy legyen hús is a pörköltben)
  • 1,5 kg krumpli
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem (a szára összekötve kerüljön a levesbe)
  • 1 evőkanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

Előkészítés

  • A körmök és a csülök bőrös részét letisztítod, megmosod.

    Köröm és csülök

    Köröm és csülök

  • A csülköt kisebb, a körmökhöz hasonló méretekre darabolod.
  • A hagymát apróra vágod.

Minden más előkészítő munka főzés közben elvégezhető.

Körömpörkölt elkészítése

  1. A zsírt a bográcsban felolvasztod.
  2. Megdinszteled a hagymát a zsíron.
    Hagyma a bográcsban

    Hagyma a bográcsban

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése 

  3. Ráteszed a körmöket és a csülökdarabokat. Alá öntesz 1 deci vizet és kissé megpárolod.

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. Ráhinted a piros paprikát, összekevered.
  5. Annyi vizet öntesz alá, hogy a húsdarabokat éppen elfedje. Megsózod. Beledobod a zöldpaprikát, a paradicsomot és az összekötözött petrezselyem szárat. Fedő alatt puhára párolod. Szükség esetén az elpárolgott vizet pótolod.

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Közben a krumplit megtisztítod, kockákra vágod.

    Krumpli kockára vágva

    Krumpli kockára vágva

  7. A petrezselyem levelét felaprítod.
  8. Amikor a körmök megpuhultak, hozzáteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy minden folyadék alatt legyen. Addig főzöd, amíg a krumpli is megpuhul. Amikor ez megtörtént, az étel elkészült.
    Főzés krumplival 1

    Főzés krumplival 1

    Főzés krumplival 2

    Főzés krumplival 2

Elkészítési idő:

  • Körmök, csülök letisztítása: 10 perc
  • Hagyma dinsztelés: 10 perc
  • Köröm, csülök, főzése: 150 perc (méretekről, sertés korából függően akár 180 perc is lehet)
  • Krumpli tisztítása, feldarabolás: 20 per (ez nem nyújtja az elkészítési időt, mert a főzés alatt elvégezhető)
  • Krumpli főzése: 30 perc

Összesen: 200 perc

A körömpörkölt tálalása

Rászórod a petrezselyem zöldet, tányérokba szeded ügyelve arra, hogy minden tányérba jusson köröm, csülök és krumpli is.

Körömpörkölt tálalva 2

Körömpörkölt tálalva

 

Képek: családi főzéssel készült étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error