Párizsi szelet: panírozott hús, amely sütés után belül puha, kívül ropogós. Hasonlóan készül a rántott húshoz, de a zsemlemorzsába forgatás elmarad.

Párizsi szelet

Párizsi szelet

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4  adaghoz (a képeken 3 adag készítését látod)

  • 8 db közepes méretű sertéscomb
  • 80 dkg krumpli
  • 1 fej nagyobb lila hagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db nagyobb vagy 3 db kisebb tojás

Bevásárlólista

  • 8 db közepes méretű sertéscomb
  • 80 dkg krumpli (nem szétfőlős)
  • 1 fej nagyobb lila hagyma
  • 1 db kápia vagy más, lehetőleg piros, de nem csípős paprika
  • 1/2 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, tojás, só

Előkészítés

  • A krumplikat meghámozod. Keskeny hasábokra vágod, mintha hasáb-burgonyát készítenél. Először kb. fél cm vastag lapokra szeleteled a krumplit, majd a szeleteket fél cm-es hasábokra darabolod.
  • A krumpli hasábokat fél órára vízbe áztatod.

    Krumpli vízben áztatva

    Krumpli vízben áztatva

  • Utána megfőzöd, de nem egészen puhára, mivel még sütni is fogod.

    Krumpli megfőzve

    Krumpli megfőzve

  • Leöntöd róla a főzővizet, félre teszed, mert a húsok után fogod a forró olajban megsütni.
  • A hússzeleteket vastagságuktól függően kiklopfolod. Megsózod ízlésed szerint.

    Sertés comb szeletek

    Sertés comb szeletek

  • A zöldségeket (lila hagyma, kápia paprika) vékony szeletekre vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A lisztet és tojást (kissé felverve) akkora edényekbe teszed, amekkorákba a hús szeletek elférnek.

Tipp:

  • A panírozáshoz tányérok helyett nagyon jól használhatók egyes műanyag edények, amelyekben élelmiszert vásároltál (pl. különféle méretű fagylaltos dobozok, amelyek elég mélyek ahhoz, hogy a panírozandó darabokat jól lehessen bennük forgatni).

Párizsi szelet készítése

Panírozás:

Csak közvetlenül sütés előtt tudod elvégezni, mivel a tojásba forgatott hús-szeleteket egyenesen a forró olajba kell tenned. Ezért akkor kezdj el panírozni, amikor az olaj már elérte a sütéshez szükséges hőmérsékletet. A panírozáshoz és a sütéshez is használj húsfogót. Ne szúrd át villával, mert értékes anyagok mehetnek veszendőbe.

  1. A megsózott hús szeleteket először lisztbe forgatod.

    Tojásba forgatás 1

    Tojásba forgatás 1

  2. A lisztes darabokat felvert tojásba teszed. Ügyelj arra, hogy mindenhol burkolja a húst a tojás, mert különben hiányos lesz a panír. Nem árt, ha meg is fordítod, mert akkor feltűnőbbek lesznek a hiányok.

    Tojásba forgatás 2

    Tojásba forgatás 2

Megjegyzés:

A duplán panírozást nem ajánlom, mert a tojásból visszatenni a lisztbe nem szerencsés és nem is gazdaságos, mivel a liszt a tojástól sajnos össze fog csomósodni és használhatatlanná válik.

Sütés:

Mielőtt a sütést elkezdenéd, el kell döntened, hogy egy vagy két edényben végzed el. Az előbbi lassúbb lesz, viszont kevesebb olaj kell hozzá. Az utóbbi gyorsabb, de több olajat fogsz elhasználni.

  1. A tojással mindenütt befedett hússzeleteket a felforrósított olajba teszed (kis darab hússal végezhetsz sütés-próbát). Sokan ilyenkor lefedik a húst, de én nem szoktam.
  2. Egy perc után megfordítod, hogy a másik oldalon is megszilárduljon a panír.
  3. Ezután kissé csökkented a hőmérsékletet és mindkét oldalt szép aranybarnára sütöd. Addigra a hús belseje is átsül. Én a hús-szeleteket többször is meg szoktam fordítani, hogy lássam, mennyire pirultak meg.

    Párizsi szelet sütése

    Párizsi szelet sütése

  4. A megsült hússzeleteket szűrőkanálon lecsepegteted, majd állítva papírtörlővel duplán bélelt tálba teszed. (A papírtörlő még sok olajat le fog szívni a húsról.)

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  5. A hússzeletek után a krumplit is átsütöd.

    Krumpli sütése

    Krumpli sütése

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Panírozás és sütés 3 adagban kb. 45 perc

Összesen: 75 perc

Párizsi szelet tálalása

Tálalhatod az itt bemutatott módon, de más köretekkel is. Én is mutatok még egy változatot.

Párizsi szelet tálalva 1

Párizsi szelet tálalva 1

Párizsi szelet tálalva 2

Párizsi szelet tálalva 2

Párizsi szelet tálalva 3

Párizsi szelet tálalva 3

 

Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa