Párizsi szelet: panírozott hús, amely sütés után belül puha, kívül ropogós. Hasonlóan készül a rántott húshoz, de a zsemlemorzsába forgatás elmarad.
Párizsi szelet
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 adaghoz (a képeken 3 adag készítését látod)
- 8 db közepes méretű sertéscomb
- 80 dkg krumpli
- 1 fej nagyobb lila hagyma
- 1 db kápia paprika
- 1/2 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál liszt
- 2 db nagyobb vagy 3 db kisebb tojás
- só
Bevásárlólista
- 8 db közepes méretű sertéscomb
- 80 dkg krumpli (nem szétfőlős)
- 1 fej nagyobb lila hagyma
- 1 db kápia vagy más, lehetőleg piros, de nem csípős paprika
- 1/2 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, tojás, só
Előkészítés
- A krumplikat meghámozod. Keskeny hasábokra vágod, mintha hasáb-burgonyát készítenél. Először kb. fél cm vastag lapokra szeleteled a krumplit, majd a szeleteket fél cm-es hasábokra darabolod.
- A krumpli hasábokat fél órára vízbe áztatod.
- Utána megfőzöd, de nem egészen puhára, mivel még sütni is fogod.
- Leöntöd róla a főzővizet, félre teszed, mert a húsok után fogod a forró olajban megsütni.
- A hússzeleteket vastagságuktól függően kiklopfolod. Megsózod ízlésed szerint.
- A zöldségeket (lila hagyma, kápia paprika) vékony szeletekre vágod.
- A lisztet és tojást (kissé felverve) akkora edényekbe teszed, amekkorákba a hús szeletek elférnek.
Tipp:
- A panírozáshoz tányérok helyett nagyon jól használhatók egyes műanyag edények, amelyekben élelmiszert vásároltál (pl. különféle méretű fagylaltos dobozok, amelyek elég mélyek ahhoz, hogy a panírozandó darabokat jól lehessen bennük forgatni).
Párizsi szelet készítése
Panírozás:
Csak közvetlenül sütés előtt tudod elvégezni, mivel a tojásba forgatott hús-szeleteket egyenesen a forró olajba kell tenned. Ezért akkor kezdj el panírozni, amikor az olaj már elérte a sütéshez szükséges hőmérsékletet. A panírozáshoz és a sütéshez is használj húsfogót. Ne szúrd át villával, mert értékes anyagok mehetnek veszendőbe.
- A megsózott hús szeleteket először lisztbe forgatod.
- A lisztes darabokat felvert tojásba teszed. Ügyelj arra, hogy mindenhol burkolja a húst a tojás, mert különben hiányos lesz a panír. Nem árt, ha meg is fordítod, mert akkor feltűnőbbek lesznek a hiányok.
Megjegyzés:
A duplán panírozást nem ajánlom, mert a tojásból visszatenni a lisztbe nem szerencsés és nem is gazdaságos, mivel a liszt a tojástól sajnos össze fog csomósodni és használhatatlanná válik.
Sütés:
Mielőtt a sütést elkezdenéd, el kell döntened, hogy egy vagy két edényben végzed el. Az előbbi lassúbb lesz, viszont kevesebb olaj kell hozzá. Az utóbbi gyorsabb, de több olajat fogsz elhasználni.
- A tojással mindenütt befedett hússzeleteket a felforrósított olajba teszed (kis darab hússal végezhetsz sütés-próbát). Sokan ilyenkor lefedik a húst, de én nem szoktam.
- Egy perc után megfordítod, hogy a másik oldalon is megszilárduljon a panír.
- Ezután kissé csökkented a hőmérsékletet és mindkét oldalt szép aranybarnára sütöd. Addigra a hús belseje is átsül. Én a hús-szeleteket többször is meg szoktam fordítani, hogy lássam, mennyire pirultak meg.
- A megsült hússzeleteket szűrőkanálon lecsepegteted, majd állítva papírtörlővel duplán bélelt tálba teszed. (A papírtörlő még sok olajat le fog szívni a húsról.)
- A hússzeletek után a krumplit is átsütöd.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Panírozás és sütés 3 adagban kb. 45 perc
Összesen: 75 perc
Párizsi szelet tálalása
Tálalhatod az itt bemutatott módon, de más köretekkel is. Én is mutatok még egy változatot.
Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások