Házi kolbász készítése nem bonyolult feladat. Némi eszköz birtokában saját ízlésed szerint elkészítheted, füstöltetheted, sütheted és élvezheted.

Házi kolbászok

Házi kolbász készítése, recept

Hozzávalók

14 méter a szokásos, közepes vastagságú kolbászhoz

  • 10,5 kg darált hús (lapocka, vagy lapocka, tarja és comb vegyesen)
  • 4,5 kg zsírszalonna
  • 30 dkg őrölt pirospaprika (keress szép színű házi készítményt)
  • 3 dkg őrölt erős paprika
  • 30 dkg só
  • 6 dkg őrölt bors
  • 4 dkg őrölt kömény
  • 3 dkg őrölt szerecsendió
  • 15 dkg fokhagyma
  • 15 m jó minőségű kolbászbél

Megjegyzések:

  • Ha kevesebbet vagy többet szeretnél, számold át az anyagmennyiségeket.
  • Friss húst vásárolj hozzá. Ha van közeledben olyan hentesüzlet, ahol naponta vágnak, az a legjobb. Fagyasztott húst ne használj hozzá.
  • Természetesen tetszés szerinti vastagságban (akár, mint a szalámi) elkészítheted. Akkor a bél mennyiséget is változtatnod kell.
  • Javasolom, hogy kisebb mennyiségek készítésénél is legyen legalább egy segítséged.

Előkészítés

  • A belet mosd meg, vágd fel kétszer olyan hosszú darabokra, mint amekkora kolbászokat szeretnél és áztasd be legalább fél órára, hogy rugalmas legyen. Az áztatóvízbe tégy 1 db letisztított, feldarabolt hagymát (ez megszünteti az esetleges szagokat). Felhasználásig hagyd az áztató vízben. Hosszabb béldarabokkal is dolgozhatsz.
  • Ha otthon darálod a alapanyagokat, a húst és szalonnát vágd kockákra.
  • A fokhagymát darabolt le apróra, vagy nyomd át fokhagymaprésen és forrázd le 1 dl forró vízzel. Hagy állni benne 10 percig, majd vízzel együtt tedd később a kolbászba.

    Fokhagyma aprítás

    Fokhagyma aprítás

Kolbászkészítő eszközök

Ha nagyobb mennyiségű húsból (a 15 kg már annak számít) készítesz kolbászt, három lehetőséged van.

  1. Kolbászhúst vásárolsz (a hentes már tudja, hogy milyen arányban kell a húst és szalonnát összedarálni). Ez a legegyszerűbb, mert nem kell a darálással foglalkozni, ami azért elég nagy munka.
  2. Az alapanyagokat (a húst és szalonnát) megvásárolod és  ledaráltatod a hentessel. Ebben és az előző esetben kell venned vagy kölcsönkérned egy kolbásztöltőt. (Az interneten rákeresve sokféle megoldást találsz.) Az ára elfogadható.
  3. Ha otthon darálod meg az alapanyagokat, akkor szükséged lesz egy nagyobb teljesítményű elektromos húsdarálóra. Ha venned kell, olyan húsdarálót válassz, aminek van kolbásztöltő tartozéka. Ha nem ilyen a húsdarálód, akkor szükséged lesz kolbásztöltőre is.

Házi kolbász készítése

  1. A feldarabolt alapanyagokat daráld le és tedd egy 20 – 25 literes nagy tálba vagy más, lehetőleg ne magas falú edénybe. Keverd össze (kézzel) egyenletesre. Ha ledaráltattad, tedd be egy nagyobb tálba.
  2. Add hozzá a fűszereket a leforrázott fokhagymával együtt. Dolgozd össze alaposan (kézzel).

    Kolbászhús fűszerezése

    Kolbászhús fűszerezése

  3. Kóstold meg. Ha szükséges, még utána fűszerezheted. Beállíthatod a só és a csípősség mértékét is saját ízlésed szerint. (Gondolj azért arra, hogy a kolbász kicsit össze fog száradni és akkor az ízek erőteljesebbek lesznek.)
  4. Mikor a kolbászhús megfelelően fűszerezett, formálj belőle akkora darabokat, amekkorákat a darálóba egyszerre bele tudsz  tenni. Jól nyomkodd ki belőlük a levegőt.

    Kolbász hús készen

    Kolbász hús készen

  5. Készítsd elő a töltéshez a kolbásztöltőt. Ha húsdarálót használsz, szereld fel rá a kolbásztöltő tartozékot.
  6. Húzd fel a tölteni kívánt béldarabot a kolbásztöltő csövére.
  7. Rakd az első adag húst a hústartályba (általában belecsapják, hogy ne legyen benne levegő).I
  8. Lassú mozgatással dolgozz a töltővel, hogy ne legyenek légbuborékok a kolbászban. Ha még nem töltöttél kolbászt, lehet, hogy az első szakasz nem lesz tökéletes. A légbuborékok eltávolítására – amikor lejön a kolbász a töltőről – nagyon vékony, például varró- vagy gombostűvel szurkáld meg, hogy a levegő távozni tudjon.
    Kolbász töltés 1

    Kolbász töltés 1

    Kolbász töltés 2

    Kolbász töltés 2

    Kolbász töltés 3

    Kolbász töltés 3

    Kolbász töltés 4

    Kolbász töltés 4

  9. Amikor a levágott belet betöltötted, csavarj a kolbászok közepén egyet-kettőt. A végeket pedig a belek végével zárd le. Ha hosszabb béldarabot töltöttél, akkor utólag kell a tervezett méretnek megfelelő darabokat levágni, középen megcsavarni és a végeken lezárni.

    Itt az első! Hurrá!

    Itt az első! Hurrá!

  10. Egy rúdra akasztva hagyd szellős helyen szikkadni.

    Házi kolbászok készen

    Házi kolbászok készen

Megjegyzések:

  • Meg ne próbálj kolbászt kézzel tölteni, mert nem fog menni.
  • Ha van régi, fémből készült húsdarálód, annak valószínűleg van kolbásztöltő kiegészítője.
  • A kereskedelemben kapható elektromos húsdarálók általában kolbász- és kebbetöltőt is tartalmaznak. (A kebbe darált húsból készült arab étel.)

Házi kolbász felhasználása

A házi kolbászt többféle módon felhasználhatod.

  • Hűtőben néhány napig tárolhatod és frissen megsütheted. A sült kolbász nagyon finom.Sült kolbász 1
  • A többi sütnivalónak szánt kolbászt fagyaszd le. (A fagyasztóból kivéve, szobahőmérsékletre engedd fel, utána sütheted.
  • A füstölést bízd szakemberre. A  füstölni valót hideg helyen egy-két napig tárolhatod, azután vidd el az előre megbeszélt időben a füstölőhöz (az interneten találsz ilyeneket) – ne kísérletezz házi füstöléssel, mert tönkre teheted az addigi munkádat.
  • A frissen füstölt kolbászból készíthetsz isteni rakott krumplitRakott krumpli tálalva 1
  • A már megszáradt füstölt kolbászt tárold mélyhűtőben (különben nagyon kiszárad és kemény lesz), hidegen egész évben fogyaszthatod.

 

Forrás: a képek a rokonságban készültek egy házi kolbászkészítő eseményen. A fent leírtakat tőlük tudtam meg.

A képeket készítette: Sándor Péter

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error