Eperszörp, -dzsem és -lekvár: egyszerre mind a három? Igen! Olvasd tovább, és meglátod, hogy lehetséges, mégpedig egyszerűen.

Szörp, dzsem, lekvár

Eperszörp, -dzsem és -lekvár recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók:

  • 1,6 kg mosott, tisztított eper (kb. 2 kg-ot kell vásárolnod, de néhány szemet enni is lehet belőle)
  • 50 dkg cukor (a szörphöz)
  • 20 dkg cukor (a dzsemhez és lekvárhoz)
  • 1 citrom
  • késhegynyi nátriumbenzoát (a szörphöz)
  • 4 db 220 ml-es üveg
  • 1 db 500 ml-es folyadéküveg

Bevásárlólista

  • 2 kg eper
  • 1 kg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 tasak nátrium benzoát

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzés:

  • Ezt a receptet Borbás Marcsi szakácskönyve ihlette, de én, mivel volt időm, kicsit tovább léptem, mert a szörp mellett nemcsak dzsemet, hanem lekvárt is készítettem.
  • Ez a mennyiség elég kevés, mert 0,7 liter szörp, 450 g (két kis üveg) dzsem és 450 g lekvár lett belőle. Ezt figyelembevéve dolgozhatsz a fenti mennyiségek kétszeresével vagy háromszorosával is. Ez esetben használj nagyobb üvegeket.

Előkészítés

  • Az epret alaposan mosd meg. Rövid ideig áztathatod is a vízben – főleg, ha szabadföldi az eper – hogy a homokszemek leázzanak róla. Öblítsd le folyó vízben.
  • Amíg az eper a vízben van, készítsd elő az üvegeket. (Egy fél literes üveget a szörpnek, két kis  220 ml-eset a dzsemnek és két 220 ml-eset a lekvárnak. Az üvegeket forrázd ki. Állítsd egy fazékba és töltsd tele forró vízzel. A fedőket is tedd a vízbe. 10 perc után vedd ki (vigyázz, a forró vízzel meggyűlhet a bajod). Öntsd ki belőle a vizet és fejjel lefelé tedd egy tiszta konyharuhára, hogy a víz kicsepegjen belőle.
  • Az eperről szedd le a zöld levélkéket. Ha a tövénél kemény lenne, azt vágd ki belőle.
  • A nagyobb szemeket vágd ketté.

Eperszörp, eperdzsem és eperlekvár készítése

  1. Tegyél az eperre 15 dkg cukrot (az 50 dkg-ból, hiszen ez a cukor a lében lesz majd). Keverd össze.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  2. Hagyd állni. Levet fog engedni.
  3. Nyomkodd szét kézzel vagy krumplitörővel. (Ne használj botmixert vagy turmixgépet!) Még több levet fog engedni.
  4. Szűrd le a lét. A szűrőkanálon levő epret kicsit nyomkodd meg egy kanállal, hogy minél több lé gyűljön össze. (A másfél kiló eperből nálam 0,6 liter lé szűrődött le.) Ebből lesz a szörp.
    Szűrés

    Szűrés

    Eperlé

    Eperlé

  5. Az epret (kb. 1 kg) tedd egy lábasba. Adj hozzá 20 dkg cukrot és tedd fel főni.

    Dzsem-lekvár alap

    Dzsem-lekvár alap

  6. Az eperléhez add hozzá a maradék 35 dkg cukrot. Csavard bele egy fél citrom levét. Időnként keverd meg, hogy feloldódjon.
  7. Közben az eper felmelegszik. A melegítést úgy állítsd be, hogy gyengén forrjon. Ne hagyd a tűzhelyen, mert fröcsögni fog. Kevergesd, amíg a megfelelő sűrűséget eléri.

    Dzsem

    Dzsem

  8. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy egy tányérra cseppented, és ha kihűlt, már nem szabad szétfolynia (csepp próba). Csavard bele a citrom másik felét.

    Csepp próba 2

    Csepp próba

  9. A forró lekvárral tölts meg a két kisebb üveget. Ez még darabos (ez a dzsem). Zárd le és 10 percre állítsd fejre.
    Dzsem üvegben

    Dzsem üvegben

    Dzsem fejre állítva

    Dzsem fejre állítva

  10. A maradék epret botmixerrel törd össze, forrald fel és tedd egy nagyobb, vagy két kisebb üvegbe. Ez a lekvár.
    Lekvár üvegben

    Lekvár üvegben

    Lekvár fejre állítva

    Lekvár fejre állítva

  11. A félretett és cukorral dúsított eperlében keverd el a nátriumbenzoát felét, töltsd üvegbe (fél literes üveg lesz tele). Tetejére tedd a nátriumbenzoát másik felét.

    Eperszörp üvegben

    Eperszörp üvegben

  12. Zárd le lehetőleg légmentesen. A maradék eperszörp buborékos vagy buborékmentes ásványvízzel hígítva frissen megiható.

Megjegyzés:

  • A lekvárok légmentesen zárt üvegekben kevés cukorral is elállnak, mivel főzéssel készülnek és a fejreállításnál a maradék mikroorganizmusok is elpusztulnak.
  • A szörpök viszont – amennyiben hidegen készülnek, hogy vitamin tartalmuk megmaradjon – sajnos, magas cukor tartalommal sem állnak el tartósítószer nélkül. Ezért itt meg kell alkudnunk. (A tetejére tett nátriumbenzoátot kis kanálka segítségével fogyasztás előtt el is távolíthatod.)

Elkészítési idő:

  • Eper mosása, tisztítása és darabolása: 10 perc
  • Pihentetés lecukrozva, összenyomkodás: 15 perc
  • Szűrés: 5 perc
  • Lekvárfőzés: 30 perc
  • Üvegekbe töltés, lezárás: 10 perc

Összesen: 70 perc

Megjegyzés:

  • nagyobb mennyiségekhez természetesen több idő kell.

Tárolás

  • Az elkészült dzsemet, lekvárt és szörpöt címkézd fel, írd rá a dátumot is (ez később nagyon hasznos lesz).
  • Ha ajándékba adod, készíts rá szép kis textil fedőket.
    Eperdzsem

    Eperdzsem

    Eperlekvár

    Eperlekvár

    Eperszörp

    Eperszörp

  • Hűvös, száraz helyen tárold. A szörpöket fogyasszátok el egy éven belül, a dzsemet és lekvárt lehetőleg két éven belül, mert később megsötétednek és élvezeti értékük is csökken.

A hagyományos eperlekvár készítését itt találod.