Cukkinis lecsó télire: általában nem szoktuk, de miért is ne? Akinek sok cukkini terem a kertjében, érdemes megfontolnia, hogy ebből a változatból is eltesz télire.
Cukkinis lecsó télire – recept
Elkészítési idő: 95 perc
Cukkinis lecsó télire – hozzávalók
3 db 720 ml-es üveghez
- 60 dkg zöldpaprika karikákra vágva (80 dkg egész)
- 80 dkg kockára vágott cukkini (zsenge: 85 dkg, nagy: 1 kg, mert a héját és a belsejét el kell távolítani)
- 60 dkg paradicsom (lehámozva, feldarabolva) – 6 közepes méretű
- 50 dkg felaprított vöröshagyma (négy nagyobb darab)
- 4 evőkanál zsír
- 2 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi só (ízlésed szerint lehet több vagy kevesebb
Bevásárlólista
- 80 dkg zöldpaprika
- 85 dkg zsenge cukkini vagy 1 kg nagyobb
- 6 db közepes méretű paradicsom
- 4 db nagyobb vöröshagyma
Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros fűszerpaprika, só
Megjegyzések:
- A cukkini héját csak zsenge cukkini esetében hagyd rajta. A nagyra nőtt cukkinik héját távolítsd el.
- A paradicsom legyen lédús. Ha nem az, használj még kevés paradicsomlét (esetleg vizet), hogy a lecsó ne ragadjon le az edény aljára.
Előkészítés
- Előkészíted az üvegeket és a tetőket. Tisztára mosod, majd forró vízben sterilizálod. A tetőknek légmentesen záródóknak kell lenniük.
- A hagymát felaprítod.
- A zöldpaprikát karikákra vágod.
- A cukkinit kockára darabolod.
- A paradicsomot a szárral ellentétes oldalon kereszt alakban bemetszed. Forró vízben mártod egy percre. Kiemeled egy villával és késsel lehúzod a héját a bemetszéstől kiindulva. Ezt követően feldarabolod.
Cukkinia lecsó télire – elkészítés
- A zsírt felolvasztod egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban.
- Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolod.
- A feldarabolt paradicsomból kifolyt levet hozzáadod. Ez (vagy egy kis víz) szükséges lesz a pároláshoz.
- A cukkinit a hagymára teszed, megsózod, átkevered.
- Néhány perc múlva ráteszed a zöldpaprikát. Ezt a réteget is megsózod.
- A lábast lefeded, hogy a cukkini és a zöldpaprika félig megpuhuljon (ez kb. 10 perc alatt megtörténik).
- Rászórod a piros fűszerpaprikát és rárakod a paradicsom darabokat.
- Az egészet összekevered. Tovább főzöd még 5 percig. Ha szükséges, utána sózod.
- A kész lecsót üvegekbe mered. Annyira tele legyen, amennyire csak lehetséges. Minél kevesebb levegő maradjon benne a lezárás után.
- Az üvegeket lezárod.
- Fejre állítod őket 10 percre.
- 24 órára száraz dunsztba teszed – a biztonság kedvéért.
Megjegyzések:
- A cukkini és zöldpaprika hozzáadási sorrendje attól függ, mennyire „öreg” a cukkini. Ha már nagyon megkeményedett a héja, akkor a héját távolítsd el. (Ez nem is olyan egyszerű.) Ha nagyon fiatal a cukkini, hagyd rajta a héját és a zöldpaprika után tedd a lecsóba.
- Nem baj, ha nem lesz puha a lecsó, mert felhasználáskor még utána főzheted.
Elkészítési idő (a dunsztolás nélkül):
- Előkészítés: 60 perc
- Főzés: 25 perc
- Üvegekbe merés, lezárás, száraz dunsztba tevés: 10 perc
Összesen: 95 perc
Tárolás, felhasználás
Szellős, hűvös helyen tárold. Egy éven belül használd fel.
Felhasználáskor tehetsz bele virslit, kolbászt.
Textiltetővel lefedve ajándékba adhatod.
Képek: saját befőzés, saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások