Cukkinis lecsó télire: általában nem szoktuk, de miért is ne? Akinek sok cukkini terem a kertjében, érdemes megfontolnia, hogy ebből a változatból is eltesz télire.

Cukkinis lecsó télire

Cukkinis lecsó télire – recept

Elkészítési idő: 95 perc

Cukkinis lecsó télire – hozzávalók

3 db 720 ml-es üveghez

  • 60 dkg zöldpaprika karikákra vágva (80 dkg egész)
  • 80 dkg kockára vágott cukkini (zsenge: 85 dkg, nagy: 1 kg, mert a héját és a belsejét el kell távolítani)
  • 60 dkg paradicsom (lehámozva, feldarabolva) – 6 közepes méretű
  • 50 dkg felaprított vöröshagyma (négy nagyobb darab)
  • 4 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 teáskanálnyi só (ízlésed szerint lehet több vagy kevesebb

Bevásárlólista

  • 80 dkg zöldpaprika
  • 85 dkg  zsenge cukkini vagy 1 kg nagyobb
  • 6 db közepes méretű paradicsom
  • 4 db nagyobb vöröshagyma

Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros fűszerpaprika, só

Megjegyzések:

  • A cukkini héját csak zsenge cukkini esetében hagyd rajta. A nagyra nőtt cukkinik héját távolítsd el.
  • A paradicsom legyen lédús. Ha nem az, használj még kevés paradicsomlét (esetleg vizet), hogy a lecsó ne ragadjon le az edény aljára.

Előkészítés

  • Előkészíted az üvegeket és a tetőket. Tisztára mosod, majd forró vízben sterilizálod. A tetőknek légmentesen záródóknak kell lenniük.
  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldpaprikát karikákra vágod.
  • A cukkinit kockára darabolod.
  • A paradicsomot a szárral ellentétes oldalon kereszt alakban bemetszed. Forró vízben mártod egy percre. Kiemeled egy villával és késsel lehúzod a héját a bemetszéstől kiindulva. Ezt követően feldarabolod.

Cukkinia lecsó télire – elkészítés

  1. A zsírt felolvasztod egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban.
  2. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. A feldarabolt paradicsomból kifolyt levet hozzáadod. Ez (vagy egy kis víz) szükséges lesz a pároláshoz.
  4. A cukkinit a hagymára teszed, megsózod, átkevered.

    Cukkini hozzáadása

    Cukkini hozzáadása

  5. Néhány perc múlva ráteszed a zöldpaprikát. Ezt a réteget is megsózod.

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  6. A lábast lefeded, hogy a cukkini és a zöldpaprika félig megpuhuljon (ez kb. 10 perc alatt megtörténik).

    Párolás-főzés

    Párolás-főzés

  7. Rászórod a piros fűszerpaprikát és rárakod a paradicsom darabokat.
    Piros-paprika hozzáadása

    Piros-paprika hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  8. Az egészet összekevered. Tovább főzöd még 5 percig. Ha szükséges, utána sózod.
    Főzés 1

    Cukkinis lecsó főzése 1

    Főzés 2

    Cukkinis lecsó főzés 2

  9. A kész lecsót üvegekbe mered. Annyira tele legyen, amennyire csak lehetséges. Minél kevesebb levegő maradjon benne a lezárás után.

    Üvegekbe töltve

    Üvegekbe töltve

  10. Az üvegeket lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  11. Fejre állítod őket 10 percre.
  12. 24 órára száraz dunsztba teszed – a biztonság kedvéért.

Megjegyzések:

  • A cukkini és zöldpaprika hozzáadási sorrendje attól függ, mennyire „öreg” a cukkini. Ha már nagyon megkeményedett a héja, akkor a héját távolítsd el. (Ez nem is olyan egyszerű.) Ha nagyon fiatal a cukkini, hagyd rajta a héját és a zöldpaprika után tedd a lecsóba.
  • Nem baj, ha nem lesz puha a lecsó, mert felhasználáskor még utána főzheted.

Elkészítési idő (a dunsztolás nélkül):

  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Üvegekbe merés, lezárás, száraz dunsztba tevés: 10 perc

Összesen: 95 perc

Tárolás, felhasználás

Szellős, hűvös helyen tárold. Egy éven belül használd fel.

Felhasználáskor tehetsz bele virslit, kolbászt.

Textiltetővel lefedve ajándékba adhatod.

Cukkinis lecsó télire 3

Cukkinis lecsó télire

 

Képek: saját befőzés, saját felvételek.