Birsalma ivólé: ha már nincs több ötleted a birsalma eltevésére, és még mindig nem fogyott el, készíts belőle ivólét. Finom és több módon is felhasználható.

Birsalma ivólé pohárban

Birsalma ivólé recept

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

2 db 0,75 literes üveghez

  • 0,75 kg tisztított, feldarabolt birsalma
  • 25 dkg cukor
  • 0,5 dl víz a fűszeres vízhez
  • 1 db citrom
  • 0,75 dl víz a hígításhoz
  • 4 kis darab fahéj
  • 6 db szegfűszeg

Előkészítés

  • A birsalmáról a külső felületén levő bevonatot kézzel ledörzsölöd. Vágódeszkán éles késsel negyedekbe vágod, a magházat és a hibás részeket kivágod, lehámozod, majd feldarabolod. Részletesen egy másik cikkemben olvashatod.
    Birsalma

    Birsalma

    Birsalma darabolása

    Birsalma darabolása

Birsalma ivólé elkészítése

  1. Fűszeres víz készítése: a fahéjat, citromhéjat és szegfűszeget fél dl vízzel felforralod és leszűröd.
    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

    Fűszeres lé

    Fűszeres lé

  2. A feldarabolt birsalmát egy megfelelő méretű lábasba teszed.

    Megtisztított, feldarabolt birsalma

    Megtisztított, feldarabolt birsalma

  3. Ráteszed a cukrot, a citrom levét és a fűszeres vizet, összekevered. Állni hagyod fél óráig. Közben kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  4. Forrásig melegíted, fedő alatt addig főzöd, amíg a birsalma megpuhul. Ez kb. fél óra lesz (függ a birsalma érettségétől, keménységétől).
    Főzés 1

    Főzés előtt

    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  5. Több részletben, víz hozzáadásával pürésíted (az adagok száma függ a turmixgéped méretétől). A vizet arányosan oszd el. Ha nincs, botmixert is használhatsz. Ha az sincs, akkor szűrőszitán átpasszírozod. A lé összesen kb. 1,7 liter legyen, mert 2  0,75 literes üveget kell majd vele megtölteni. A térfogat legyen kicsi több, mert a víz egy része elpárolog.
    Pépesítés

    Pépesítés

    Főzés 3

    Hígítás

  6. A felhígított lét felforralod és 5 percig még főzöd.

    Főzés 4

    Főzés 3

  7. Az eredmény: sűrű lé, amely kihűlve még sűrűbb lesz.
  8. Forrón jól záródó, tisztára mosott és forró vízzel kiöblített üvegekbe töltöd és lezárod. Ha az üvegek légmentesen záródnak, állítsd azokat fejre egy magasabb edényben vagy vödörben. Utána tedd száraz dunsztba egy napra.

    Birsalma ivólé üvegben 1

    Birsalma ivólé üvegben

Megjegyzés:

  • Ha az üvegek légmentes zárása kétséges, akkor lezárás előtt egy kevés nátrium benzoátot tégy a tetejére. Ez esetben ne állítsd fejre, hanem tedd száraz dunsztba egy napra.

Elkészítési idő dunsztolás nélkül):

  • Birsalma tisztítása, darabolása: 30 perc
  • Cukor feloldódása: 30 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Turmixolás több részletben: 15 perc
  • Felforralás, főzés: 10 perc
  • Üvegekbe töltés: 5 perc

Összesen: 120 perc

Tárolás, felhasználás

Tárolás: hűvös, szellős helyen.

Felhasználás

  • Sűrű léBirsalma ivólé pohárban

 

  • Ásványvízzel hígított lé (ha ízetlennek találod, kevés cukorral, citromlével ízesítheted).
  • Ásványvízzel hígítva 1

    Ásványvízzel hígítva 1

     

  • Kefirrel kevert sűrű lé
    Birsalma ivólé kefirrel 1

    Birsalma ivólé kefirrel 1

    Birsalma ivólé kefirrel 2

    Birsalma ivólé kefirrel 2

    Kefirrel összekeverve

    Kefirrel összekeverve

    Ivólé látványosan

    Ivólé látványosan

     

  • Ajándékba is adhatod.

    Birsalma ivólé üvegben 3

    Birsalma ivólé üvegben 2

 

Képek: saját készítésű ivólé saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error