Szilvalekvár: más néven házi szilvalekvár, kézműves szilvalekvár, hiszen otthon készül, kézi eszközökkel. Mostanában nagy divatja lett a régimódi, sűrű szilvalekvárnak. Te is elkészítheted.

Szilvalekvár

Szilvalekvár készítése

Elkészítési idő: 4 óra 40 perc

Főzési idő: 4 óra

Hozzávalók

  • 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt
  • nátriumbenzoát (feltételesen)

Megjegyzés:

  • Ez a lekvár cukor nélkül készül. Ennek az oka, hogy a szilvának magas a cukor tartalma, amely főzéskor besűrűsödve még magasabb lesz. így hozzáadott cukorra semmi szükség.

Szilva előkészítése főzésre

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás

Szilvalekvár készítése, főzése egyszerűen

Legjobb, ha olyankor kezdesz hozzá a szilvalekvár főzéséhez, amikor amúgy is sok időt töltesz el a konyhában, akkor az időddel jobban tudsz gazdálkodni, mert a lekvár főzés közben más dolgokat is elkészíthetsz.

  1. A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma.Turmixolás
  2. Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára.Szilvalekvár főzése
  3. Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor keverd meg.Szilvalekvár főzés sűrűre
  4. Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.Szilvalekvár főzése
  5. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget , forrón üvegekbe teszed, parányi mennyiségű nátrium benzoátot teszel a tetejére a biztonság kedvéért (ha nagyon tisztán dolgoztál és légmentesen lezártad az üvegeket, akkor nem szükséges).Üvegekben
  6. Lezárod.
  7. Száraz dunsztban tartod egy napig, majd felcímkézve a helyére teszed. Ha szeretnéd, hogy szép legyen vagy később ajándékba adod, textilborítót tehetsz rá.

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, kimagozás: 30 perc
  • Főzés: 4 óra
  • Üvegekbe rakás: 10 perc

Összesen: 4 óra 40 perc

Szilvalekvár tárolása, felhasználása

  • Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Évekig eláll.
  • Ezt a sűrű szilvalekvárt süteményekbe szokás tenni, például leveles vagy hájas tésztából készített különféle formájú sütemények kiváló tölteléke lehet. A címkére jegyzd fel a készítés dátumát, így fogod tudni, mikor készült. (Több évig is eláll.)
Szilvalekvár 1

Szilvalekvár 1

 

A szilvalekvár hagyománya

Ez a lekvár nagy üstökben készül ott, ahol sok szilva terem. Nem magozzák ki a szilvát, hiszen ez nagy mennyiségnél igen nagy munka lenne, hanem összenyomkodva, maggal együtt kezdik a főzést, és egy idő után szitán történő áttöréssel távolítják el a magokat. Kisebb mennyiségben viszont célszerű főzés előtt kimagozni. Ha főzésére szánod magad, akkor jó, ha figyelembe veszed, hogy ez a sűrű szilvalekvár cukor nélkül készül.Cukor tartalma a főzés alatt nő meg, ezért órákig kell főzni. Kisebb mennyiséget készíts először, hogy felmérd, neked mennyi időre van szükséged az elkészítéshez.

 

A szilváról itt olvashatsz

A darabos szilvalekvár receptjét itt találod.

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error