Narancsos almalekvár: általában nem, többnyire akkor készítjük, amikor nagyobb mennyiségű tárolt alma romlani kezd. Ez kármentés, de – más hozzávalóval kiegészítve – akár finomság is lehet belőle.
Narancsos almalekvár készítése
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
- 1 kg hámozott, feldarabolt alma magház nélkül (pl. jonatán, jonagold, idared)
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 20 – 30 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 – 3 db kisebb üveg
Bevásárló lista
- 1 ,25 kg (pl. jonatán, jonagold, idared)
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 1 kg cukor (ízlés szerint, nem kell mind)
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzés:
Természetesen a fenti mennyiség többszörösét is elteheted.
Előkészítés
- Az 1 kg feldarabolt almához kell kb. 1,3 kg alma. Ha már vannak benne hibás darabok, akkor több.
- Négybe vágod, kiveszed a magházat, a hibás darabokat kivágod, lehámozod (más sorrendben is elvégezheted ezt a munkát), darabokra vágod. Beleteszed egy 2 -3 literes lábosba. Rányomod a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.
- A citrom héját is belereszelheted
- A narancs héját lefejted, a húsát feldarabolod.
Narancsos almalekvár készítése
- A cukrot rászórod az előkészített gyümölcsre, és az egészet összekevered.
- A gyümölcsök és cukor keverékét fedő alatt lassan elkezded melegíteni, hogy levet eresszen.
- Amikor már van lé az edény alján, az egészet forrásig melegíted és fedő nélkül főzöd 20 percig.
- Botmixerrel pürésíted és tovább főzöd. (Sajnos, többször, a végén állandóan kevergetni kell, mert különben – mint minden püré – eléggé fröcsköl.
- A kívánt sűrűséget csepp-próbával ellenőrizheted. Cseppents a lekvárból egy nagyobb cseppet tányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön.
- Amennyiben nem elég sűrű, főzd tovább addig, amíg a kívánt sűrűséget eléred.
- Amikor besűrűsödött, merd ki üvegekbe ügyelve arra, hogy csak kevés levegő maradjon a lekvár fölött.
- Zárd le az üvegeket.
- 5 – 10 percre állítsd fejre. Ekkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- Tedd egy napra száraz dunsztba.
Megjegyzés:
Narancs nélkül is elkészíthető, ha jó ízű az alma, a lekvár is finom lesz.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):
- Tisztítás, mosás, hámozás, szeletelés: 20 perc
- Előfőzés, turmixolás: 25 perc
- Főzés: 60 perc
- Befejező munkák 15 perc
Összesen: 120 perc
Narancsos almalekvár tárolása, felhasználása
- Címkézd fel a lekvárt. Ez nagy segítség lehet akkor, ha nem fogy el egy év alatt.
- Tárold hűvös, szellős, lehetőleg sötét helyen.
Ha szépen „felöltözteted”, akár ajándékba is adhatod.
Érdekelhet még: narancslekvár.
Képek: saját befőzés, saját képek
Milyen édesitővel lehet eltenni, cukrosoknak?
Köszönöm:Nagy Zsuzsanna
Kicsit megkésett ez a válasz. Én nem ismerem a cukorbetegek számára alkalmas édesítőszereket. A sógornőm szokott eltenni lekvárokat eritrittel. A mennyiség attól függhet, ki mennyire édesen szereti a lekvárokat. Az eltevés módja egyébként telejesen azonos az itt leírtakkal.