Zöldséges raguleves: sertéshúsból, sárgarépából, zöldségből, zellerből, zöldborsóból jó sok petrezselyemmel. Egytál ételnek is beillik.

Zöldséges raguleves 2

Zöldséges raguleves

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg sertés comb
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db kisebb hagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/2 kis zeller 
  • 1 szál zellerzöld
  • 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertés comb
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db kis zeller (praktikus, ha olyat vásárolsz, amelyen rajta van a zöld)
  • 1 szál zellerzöld
  • 20 dkg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: hagyma, sertészsír, só

Előkészítés

  • A sertéshúst leöblíted, közepes méretű (1,5×1,5 cm) kockákra vágod.

    Sertés comb kockákra vágva

    Zöldséges raguleves aap: sertés comb kockákra vágva

  • A zellerzöldről a leveles rész levágod, félre teszed.
  • A sárgarépát, fehérrépát és a zellert zöldségtisztítóval megtisztítod, kis kockákra darabolod.

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  • Ha friss zöldborsót vettél, megtisztítod.

    Blansírozott zöldborsó

    Zöldborsó

A petrezselymet felaprítod.

Felaprított petrezselyem

Felaprított petrezselyem

  • A hagymát apróra vágod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

 Zöldséges raguleves készítése

  1. Az 1 evőkanál sertészsírt egy kb. 3 literes lábosban felolvasztod.
  2. A hagymát a zsíron üvegesre párolod.

    Hagyma dinsztelése zsíron

    Hagyma dinsztelése zsíron

  3. Ráteszed a felkockázott húst, átkevered. Saját levében addig párolod, amíg a színe kivilágosodik.
    Hús párolása 1

    Hús párolása 1

    Hús párolása 2

    Hús párolása 2

  4. Kevés vízzel addig párolod, amíg majdnem megpuhul.
  5. Hozzáadod a zöldségeket a zöldborsó kivételével és a lecsupaszított zellerszárat is.

    Hús a zöldségekkel

    Hús a zöldségekkel

  6. 1 dl vizet öntesz rá. Megsózod 2 – 3 csipet sóval.
  7. Tovább párolod addig, amíg minden megpuhul.
  8. Hozzáadod a zöldborsót és tovább párolod még néhány percig.
  9. Felengeded 1 – 1,2 liter vízzel attól függően milyen sűrű levest szeretnél. Megkóstolod, és ha szükséges, sót adsz még hozzá.

    Felengedés

    Felengedés

  10. Felforralod és 5 – 10 percig még tovább főzöd.
  11. Hozzáadod a vágott petrezselyem felét. Ezzel a ragu elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Hús párolása: 60 perc
  • Együtt párolás zöldségekkel: 20 perc
  • Főzés lében: 10 perc

Összesen: 110 perc

Zöldséges raguleves tálalása

A levest forrón a tányérokra mered. Megszórod a maradék petrezselyemmel és ráteszel egy kis zeller vagy petrezselyemzöldet.

Zöldséges raguleves 2

 

Kissé kevésbé sűrű leves: Zöldségleves húsgombóccal 

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa