Zöldséges raguleves: sertéshúsból, sárgarépából, zöldségből, zellerből, zöldborsóból jó sok petrezselyemmel. Egytál ételnek is beillik.
Zöldséges raguleves
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sertés comb
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 db kisebb hagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/2 kis zeller
- 1 szál zellerzöld
- 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit)
- 1 csokor petrezselyem
- só
Bevásárlólista
- 80 dkg sertés comb
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 db kis zeller (praktikus, ha olyat vásárolsz, amelyen rajta van a zöld)
- 1 szál zellerzöld
- 20 dkg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: hagyma, sertészsír, só
Előkészítés
- A sertéshúst leöblíted, közepes méretű (1,5×1,5 cm) kockákra vágod.
- A zellerzöldről a leveles rész levágod, félre teszed.
- A sárgarépát, fehérrépát és a zellert zöldségtisztítóval megtisztítod, kis kockákra darabolod.
- Ha friss zöldborsót vettél, megtisztítod.
A petrezselymet felaprítod.
- A hagymát apróra vágod.
Zöldséges raguleves készítése
- Az 1 evőkanál sertészsírt egy kb. 3 literes lábosban felolvasztod.
- A hagymát a zsíron üvegesre párolod.
- Ráteszed a felkockázott húst, átkevered. Saját levében addig párolod, amíg a színe kivilágosodik.
- Kevés vízzel addig párolod, amíg majdnem megpuhul.
- Hozzáadod a zöldségeket a zöldborsó kivételével és a lecsupaszított zellerszárat is.
- 1 dl vizet öntesz rá. Megsózod 2 – 3 csipet sóval.
- Tovább párolod addig, amíg minden megpuhul.
- Hozzáadod a zöldborsót és tovább párolod még néhány percig.
- Felengeded 1 – 1,2 liter vízzel attól függően milyen sűrű levest szeretnél. Megkóstolod, és ha szükséges, sót adsz még hozzá.
- Felforralod és 5 – 10 percig még tovább főzöd.
- Hozzáadod a vágott petrezselyem felét. Ezzel a ragu elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Hús párolása: 60 perc
- Együtt párolás zöldségekkel: 20 perc
- Főzés lében: 10 perc
Összesen: 110 perc
Zöldséges raguleves tálalása
A levest forrón a tányérokra mered. Megszórod a maradék petrezselyemmel és ráteszel egy kis zeller vagy petrezselyemzöldet.
Kissé kevésbé sűrű leves: Zöldségleves húsgombóccal
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások