Buggyantott tojás készítése: hogy ne legyen rémálom, ismerned kell azokat a fogásokat, amelyek alkalmazásával kiváló buggyantott tojást készíthetsz.
Buggyantott tojás készítése
Elkészítési idő: 4 db tojás esetében kb. 20 – 22 perc
A buggyantott tojás fehérje megszilárdult, sárgája pedig folyékony (tekinthetjük úgy, hogy egy héj nélküli lágy tojás, vagy mint egy tükörtojás köpenyben). Lehet reggeli étel, vagy feltétként készítjük főzelékre, húsra.
Buggyantott tojás
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 1 liter víz
- 1 evőkanál ecet (feltételesen)
- 1 csipet só (feltételesen)
- egy legalább másfél literes fazék, amelyben a víz kétharmadig lesz
A víz lehet:
- tiszta víz
- ecetes, sós víz
Megjegyzés:
Mivel kétféle vízzel dolgozhatsz (tiszta víz, vagy ecetes sós víz), a tojást háromféle módon teheted a vízbe, összesen hatféleképpen készítheted el a buggyantott tojást.
Előkészítés
- A tojást felütöd egy kis tányérba. Fontos, hogy a sárgája ne essen szét.
- Ha ecetes sós vízzel dolgozol, ezeket a kiegészítő anyagokat beleteszed a vízbe.
- A vizet felforralod. Amikor erősen forr, vedd lejjebb a hőfokot annyira, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon.
Az elkészítés módja:
Háromféleképpen történhet:
- A kis tálkából óvatosan beleengeded a tojást a vízbe. Le fog merülni a víz aljára.
- A tojást beleteszed egy nagyobb merőkanálba (a kanál ne legyen teljesen tele). A merőkanalat óvatosan beleengeded a forrásban levő vízbe (nem baj, ha a víz egy kicsit ráfolyik).
- A forrásban levő vizet egy főzőkanállal alaposan megkevered úgy, hogy az edény közepén egy örvény keletkezzen. Ebbe az örvénybe engeded bele a kis tálkából a tojást.
Mindhárom esetben 3 perc a főzési idő. Ezalatt a tojás fehérje félkemény lesz, a vízből kiemelhető, a sárgája viszont folyékony marad.
Megjegyzés:
Azt javaslom – már csak a gyakorlás miatt is – hogy készítsd el mind a hat módszerrel és a végén válaszd ki azt, amelyik számodra a legszimpatikusabb és a jövőben dolgozz az általad előnyben részesített módszerrel. Most pedig leírom azt módszert lépésről lépésre, ahogy én készítem.
Buggyantott tojás készítése
Ha úgy készíted, ahogy én (nem boszorkányság, technika):
- Egy másfél literes fazekat kétharmad részig megtöltesz vízzel. (Ez bőven elég, mert egyszerre csak egy tojást kell készítened. Más méretű edényt is használhatsz, de ügyelj arra, hogy annyi víz legyen benne, hogy a merőkanálban levő tojás víz alá kerüljön. Az ecetet és a sót beleteszed.
- A vizet felforralod. Úgy állítod be alatta a fűtést, hogy a víz nagyon csendesen forrjon (különben szétdobhatja a tojást.
- Beolajozod egy akkora merőkanál belsejét, hogy a tojás beleférjen.
- A tojást felütöd egy kisebb edénybe ügyelve arra, hogy a sárgája ne essen szét. (Ha ez véletlenül megtörténne, üss fel egy másikat, mert az előzőből soha nem lesz buggyantott tojás.
- A felütött tojást óvatosan beletöltöd a merőkanálba.
- Lassan belemeríted a forró vízbe annyire, hogy a kanál pereme éppen ne kerüljön a víz alá.
- Addig vársz, amíg a szélén egy fehér csík megjelenik (ez kb. fél perc után megtörténik).
- A kanalat lassan, óvatosan lejjebb teszed úgy hogy a forró víz a tojást elfedje.
- Ettől kezdve még 2,5 percig (összesen 3 percig) főzöd.
- A három perc után a tojás fehérje annyira megszilárdul, hogy a tojás sárgája benne marad.
- A kanalat kiemeled, a vizet óvatosan leöntöd.
Elkészítési idő:
- Vízforralás, tojás felütése, elhelyezés a merőkanálban: 7 perc
- Főzés: 3 perc
Összesen: 10 perc
Folyamatosan készítve két merőkanállal, 4 db tojás elkészítési ideje 20 – 22 perc.
Tálalás
A tojást az ételre helyezed. Egy élesebb késsel felvágod, a sárgája az ételre folyik.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások