Szőlős bögrés süti: egyszerűen, gyorsan összeállíthatod. Még mérleg sem kell hozzá. Pénztárcakímélő és más gyümölcsökkel is elkészítheted.
Szőlős bögrés süti
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
- 3 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 bögre napraforgó étolaj
- 4 db tojás
- 2 csomag sütőpor (2 x 12 g)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 2 marék leszemezett szőlő (ha lehet, legyen mag nélküli szőlő)
- 5 dkg mazsola (nem feltétlenül szükséges)
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 0,5 kg porcukor
- 4 db tojás
- 2 csomag sütőpor (2 x 12 g)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db citrom
- 0,5 kg szőlő (ha lehet, legyen mag nélküli)
- 10 dkg mazsola
Emlékeztető: étolaj, tej, só
Megjegyzések:
- Az enyém magos szőlővel készült és a magok, mivel kicsit megsültek, ropogtak benne.
- Ez a sütemény egy 20 x 35 cm-es tepsiben készült. Más méretnél vastagabb vagy vékonyabb lesz és a sütési idő is változhat.
- Más gyümölcsökkel is elkészítheted (cseresznye, meggy, eper (félbe vágva), feldarabolt őszibarack, ribizli, szilva stb.)
Előkészítés
- A szőlőt megmosod, leszemezed.
- A mazsolát beáztatod, majd az áztató vízből kivéve kissé kinyomkodod.
- A szőlőszemeket lisztbe forgatva fent maradnak a sütemény tetején.
Szőlős bögrés süti készítése
- Egy nagyobb tálba teszed a kimért por alakú hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot, a csipet sót és belereszeled a megmosott citromok héját is.
- Összekevered.
- A sütőt előmelegíted 190 fokra.
- Lyukat készítesz a közepébe és abba teszed a tejet és a tojásokat és összekevered fakanállal.
- Hozzákevered keverőgéppel az olajat. (Fakanállal ez kicsit nehezebb lesz.).
- A homogénre kevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe teszed.
- Megszórod a szőlőszemekkel és a mazsolával.
- Az előmelegített sütőbe teszed. 190 fokon sütöd 10 percig.
- Utána leveszed a hőmérsékletet 175 fokra és 25 percig tovább sütöd. (A sütés kezdetétől 20 – 25 percig a sütőajtót ne nyitogasd, mert összeesik a sütemény, ami közben már szépen „feljött”.
- 20-25 perc után, ha nagyon pirulna a teteje (akkor már kinyithatod), fedd le alufóliával.
- Mivel a tepsiméretek eltérőek, a sütés végét tűpróbával ellenőrizd (a tészta tűt – pl. hústűt, kötőtűt beleszúrva már nem ragad rá.
- A kész süteményt a tepsiből a sütőpapírral kiemelheted, ráteszed egy deszkára és hűlni hagyod. Amikor kihűlt, felszeleteled.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Összeállítás: 20 perc
- Sütés: 35 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
A felszeletelt süteményt (megszórhatod porcukorral) tálra vagy tányérra téve tálalod.
Bögrés sütit más gyümölcsökkel is készíthetsz. Ebben segít neked a Bögrés süti alaprecept.
Sütemény és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások