Szőlős bögrés süti: egyszerűen, gyorsan összeállíthatod. Még mérleg sem kell hozzá. Pénztárcakímélő és más gyümölcsökkel is elkészítheted.

Szőlős bögrés süti

Szőlős bögrés süti

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre napraforgó étolaj
  • 4 db tojás
  • 2 csomag sütőpor (2 x 12 g)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 2 marék leszemezett szőlő (ha lehet, legyen mag nélküli szőlő)
  • 5 dkg mazsola (nem feltétlenül szükséges)

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 0,5 kg porcukor
  • 4 db tojás
  • 2 csomag sütőpor (2 x 12 g)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom
  • 0,5 kg szőlő (ha lehet, legyen mag nélküli)
  • 10 dkg mazsola

Emlékeztető: étolaj, tej, só

Megjegyzések:

  • Az enyém magos szőlővel készült és a magok, mivel kicsit megsültek, ropogtak benne.
  • Ez a sütemény egy 20 x 35 cm-es tepsiben készült. Más méretnél vastagabb vagy vékonyabb lesz és a sütési idő is változhat.
  • Más gyümölcsökkel is elkészítheted (cseresznye, meggy, eper  (félbe vágva), feldarabolt őszibarack, ribizli, szilva stb.)

Előkészítés

  • A szőlőt megmosod, leszemezed.
  • A mazsolát beáztatod, majd az áztató vízből kivéve kissé kinyomkodod.
  • A szőlőszemeket lisztbe forgatva fent maradnak a sütemény tetején.

Szőlős bögrés süti készítése

  1. Egy nagyobb tálba teszed a kimért por alakú hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot, a csipet sót és belereszeled a megmosott citromok héját is.

    Por alakú hozzávalók

    Por alakú hozzávalók

  2. Összekevered.
  3. A sütőt előmelegíted 190 fokra.
  4. Lyukat készítesz a közepébe és abba teszed a tejet és a tojásokat és összekevered fakanállal.
    További hozzávalókkal

    További hozzávalókkal

    Összekeverés

    Összekeverés

  5. Hozzákevered keverőgéppel az olajat. (Fakanállal ez kicsit nehezebb lesz.).

    Összedolgozás kézi mixerrel

    Összedolgozás kézi mixerrel

  6. A homogénre kevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe teszed.

    Tepsiben

    Tepsiben

  7. Megszórod a szőlőszemekkel és a mazsolával.

    Szőlővel és mazsolával megszórva

    Szőlővel és mazsolával megszórva

  8. Az előmelegített sütőbe teszed. 190 fokon sütöd 10 percig.
  9. Utána leveszed a hőmérsékletet 175 fokra és 25 percig tovább sütöd. (A sütés kezdetétől 20 – 25 percig a sütőajtót ne nyitogasd, mert összeesik a sütemény, ami közben már szépen „feljött”.
  10. 20-25 perc után, ha nagyon pirulna a teteje (akkor már kinyithatod), fedd le alufóliával.
  11. Mivel a tepsiméretek eltérőek, a sütés végét tűpróbával ellenőrizd (a tészta tűt – pl. hústűt, kötőtűt beleszúrva már nem ragad rá.

    Sütés után

    Sütés után

  12. A kész süteményt a tepsiből a sütőpapírral kiemelheted, ráteszed egy deszkára és hűlni hagyod. Amikor kihűlt, felszeleteled.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Összeállítás: 20 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

A felszeletelt süteményt (megszórhatod porcukorral) tálra vagy tányérra téve tálalod.

Szőlős bögrés süti tálalva 1

Szőlős bögrés süti tálalva 1

Szőlős bögrés süti tálalva 2

Szőlős bögrés süti tálalva 2

Bögrés sütit más gyümölcsökkel is készíthetsz. Ebben segít neked a Bögrés süti alaprecept.

 

Sütemény és képek: Pap Zsuzsa