Újévi lencseleves: igazán parádés. Erdélyi recept, Borbás Marcsi erdélyi vendége készítette. A mennyiségeket és bizonyos részleteket magam választottam.
Újévi lencseleves
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 25 dkg lencse
- 10 – 12 db kisebb zöldpaprika
- 40 dkg darált hús
- 5 dkg rizs
- 1 db közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál sertészsír, baromfizsír, vagy napraforgó olaj
- 1 db tojás
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1,5 liter sertéshús alaplé (vízzel is elkészítheted, elég sok ízesítő van benne)
- 1/2 citrom leve
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 – 2 teáskanál 10 %-os ecet
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, petrezselyem, tárkony
Bevásárlólista
- 50 dkg lencse
- 10 – 12 db kisebb zöldpaprika (jó, ha van benne mindenféle színű)
- 40 dkg darált hús
- 1 db közepes hagyma
- 1 db tojás
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tasak tárkony (ha nincs otthon)
Emlékeztető: rizs, fokhagyma, liszt, 10 %-os ecet, só bors
Előkészítés
- A lencsét megmosod, felhasználásig beáztatod (nem kell előre beáztatni, mert gyorsan megfő).
- A paprikákat megmosod, magházukat eltávolítod, a hegyes végüket levágod úgy, hogy nagyon kis lyuk legyen rajta (ezen ki tud jönni a levegő, és szebben, végig lehet tölteni.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod, a hagymát 1 teáskanál zsiradékon megpárolod, az utolsó percben hozzáadod a fokhagymát is.
- A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd (elég, ha addig fő, míg a vizet felveszi).
- A zöldségeket vékony hasábokra vágod.
- A petrezselymet felaprítod.
- Elkészíted a paprikák töltelékét: a darált húshoz adod a mefőzött rizst, a párolt hagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és 1 db tojást, a petrezselyem felét. (Nálam az utolsó lépés véletlenül kimaradt.) Összedolgozod és annyi részre osztod, ahány paprikád van. (Ha mégsem férne a paprikákba, készíts belőle gombócokat.)
Újévi lencseleves készítése
- Megtöltöd a paprikákat. Ne legyen nagyon tele, mert ki fog mászni a paprikából.
- 2 teáskanál zsíradékot felolvasztasz egy kb 4 literes lábosban. A paprikákat először állítva, majd utána fektetve is körülpirítod.
- Közben egy serpenyőben 1 teáskanálnyi zsiradékon kissé megpirítod a zöldségeket.
- A zöldségeket a paprikákra teszed.
- Felöntöd az alaplével.
- Hozzáadod a lencsét.
- Ízesíted citromlével, petrezselyemmel, szárított tárkonnyal.
- Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez hozzávetőlegesen 1 óráig tart.
- Tejfölös habarást készítesz, felhígítod a forró főzőlével (hőkiegyenlítés) és a leveshez öntöd.
- Megkóstolod. Ha úgy érzed, lehetne kicsit savanykásabb, kevés 10 %-os ecettel savanyítod.
- Felforralod és ezzel a leves el is készült. Ha túl sűrűnek találod, kevés vízzel felhígíthatod.
Megjegyzés:
Ha neked ez túl bonyolult, készíts egyszerű lencselevest füstölt hússal. Vöröslencse levest is főzhetsz.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 60 perc
- Főzés: 60 perc
Összesen: 120 perc
Tálalás
Forrón tálalod.
Előző nap is elkészítheted.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások