Újévi lencseleves: igazán parádés. Erdélyi recept, Borbás Marcsi erdélyi vendége készítette. A mennyiségeket és bizonyos részleteket magam választottam.

Újévi lencseleves

Újévi lencseleves

Újévi lencseleves

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 25 dkg lencse
  • 10 – 12 db kisebb zöldpaprika
  • 40 dkg darált hús
  • 5 dkg rizs
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál sertészsír, baromfizsír, vagy napraforgó olaj
  • 1 db tojás
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1,5 liter sertéshús alaplé (vízzel is elkészítheted, elég sok ízesítő van benne)
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 – 2 teáskanál 10 %-os ecet
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors, petrezselyem, tárkony

Bevásárlólista

  • 50 dkg lencse
  • 10 – 12 db kisebb zöldpaprika (jó, ha van benne mindenféle színű)
  • 40 dkg darált hús
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 db tojás
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tasak tárkony (ha nincs otthon)

Emlékeztető: rizs, fokhagyma, liszt, 10 %-os ecet, só bors

Előkészítés

  • A lencsét megmosod, felhasználásig beáztatod (nem kell előre beáztatni, mert gyorsan megfő).
  • A paprikákat megmosod, magházukat eltávolítod, a hegyes végüket levágod úgy, hogy nagyon kis lyuk legyen rajta (ezen ki tud jönni a levegő, és szebben, végig lehet tölteni.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod, a hagymát 1 teáskanál zsiradékon megpárolod, az utolsó percben hozzáadod a fokhagymát is.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd (elég, ha addig fő, míg a vizet felveszi).
  • A zöldségeket vékony hasábokra vágod.

    Szeletelt zöldségek

    Szeletelt zöldségek

  • A petrezselymet felaprítod.
  • Elkészíted a paprikák töltelékét: a darált húshoz adod a mefőzött rizst, a párolt hagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és 1 db tojást, a petrezselyem felét. (Nálam az utolsó lépés véletlenül kimaradt.) Összedolgozod és annyi részre osztod, ahány paprikád van. (Ha mégsem férne a paprikákba, készíts belőle gombócokat.)
    Darált hús tojással

    Darált hús tojással

    Töltött paprika töltelék

    Töltött paprika töltelék

Újévi lencseleves készítése

  1. Megtöltöd a paprikákat. Ne legyen nagyon tele, mert ki fog mászni a paprikából.

    Töltött paprikák

    Töltött paprikák

  2. 2 teáskanál zsíradékot felolvasztasz egy kb  4 literes lábosban. A paprikákat először állítva, majd utána fektetve is körülpirítod.
    Töltött paprikák pirítása 1

    Töltött paprikák pirítása 1

    Töltött paprikák pirítása 2

    Töltött paprikák pirítása 2

  3. Közben egy serpenyőben 1 teáskanálnyi zsiradékon kissé megpirítod a zöldségeket.

    Zöldségek párolása, pirítása

    Zöldségek párolása, pirítása

  4. A zöldségeket a paprikákra teszed.

    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

  5. Felöntöd az alaplével.

    Felengedés alaplével

    Felengedés alaplével

  6. Hozzáadod a lencsét.
  7. Ízesíted citromlével, petrezselyemmel, szárított tárkonnyal.
  8. Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Ez hozzávetőlegesen 1 óráig tart.

    Leves főzése

    Leves főzése

  9. Tejfölös habarást készítesz, felhígítod a forró főzőlével (hőkiegyenlítés) és a leveshez öntöd.

    Újévi lencseleves készen

    Újévi lencseleves készen

  10. Megkóstolod. Ha úgy érzed, lehetne kicsit savanykásabb, kevés 10 %-os ecettel savanyítod.
  11. Felforralod és ezzel a leves el is készült. Ha túl sűrűnek találod, kevés vízzel felhígíthatod.

Megjegyzés:

Ha neked ez túl bonyolult, készíts egyszerű lencselevest füstölt hússal. Vöröslencse levest is főzhetsz.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 60 perc
  • Főzés: 60 perc

Összesen: 120 perc

Tálalás

Forrón tálalod.

Előző nap is elkészítheted.

Újévi lencseleves tálalva

Újévi lencseleves tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa