Sült ponty: ha nem szeretnénk a szálkákkal bajlódni, akkor ki kell szedni a gerincét és a hátrészen levő szálkák széttörésére be kell irdalni. Utána már nem sok gondunk lesz a szálkákkal.

Sült ponty filé spárgával

Sült ponty filé köretekkel

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db kb. 1,5 – 2 kg-os ponty (belsőségek és fej nélkül)
  • 2 – 3 evőkanál
  • 1 db közepes citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • Fűszerek: só, fehér bors,

Megjegyzés:

A hal fűszerezése nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál, ha túlfűszerezett, elnyomja a hal  ízét. A két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.

Bevásárlólista

  • 1 db kb. 1,5 – 2 kg-os ponty (belsőségek és fej nélkül)
  • 1 db közepes citrom
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olíva olaj, só, fehér bors

Előkészítés

  • Ponty tisztítása : a ponty uszonyait levágod, pikkelyeit leszeded, hasi oldalán felvágod.
  • A halhúst a gerinc mellett bevágod és éles késsel lefejted a bordákról.

    Filézett ponty

    Filézett ponty

  • Beirdalod: a háti oldalon a hal hosszára merőleges bevágásokat készítesz kb. 2-3 mm távolságban (ez az irdalás, melynek következtében a vékony szálkákat szétvágod, és sütés után már nem fognak zavarni.
    Beirdalva

    Beirdalva

    Szétterítve

    Szétterítve

  • A két nagy szeletet kettévágod. Így 4 halfilé darabot készítettél.
  • A belső oldalán sóval, fehér borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezed.

    Felszeletelve, befűszerezve

    Felszeletelve, befűszerezve

  • Ha spárgával készíted, azt nem kell lehámoznod, csak az alsó részéből kb. 5 cm-t távolíts el.
  • A petrezselyem nagy részét felaprítod.

Sült ponty készítése

  1. Egy serpenyőben forróra melegítesz 2 evőkanál olíva olajat. A halszeleteket bőrükkel lefelé a serpenyőbe teszed és néhánypercig átsütöd. A megsült hal aranybarna színű lesz.

    Sütés 1

    Sütés 1

  2. Utána megfordítod és megsütöd a fűszeres oldalát is. Ez is gyorsan megsül, néhány perc elég lesz hozzá.

    Sütés 2

    Sütés 2

  3. Ha krumplipürével tálalod, azt készítsd el a halszeletek fűszerezése után, mivel a hal nagyon gyorsan meg fog sülni.
  4. Ha spárgával tálalod, a spárgát 1 evőkanál felforrósított olíva olajon párold egy időben a hal sütésével. Közben néhányszor forgasd meg

Elkészítési idő:

  • Hal előkészítése: 30 perc
  • Spárga előkészítés: 10 perc
  • Elkészítés:15 perc

Összesen: 55 perc

Sült ponty tálalása

Tálalhatod krumplipürével (ez esetben valamilyen savanyúságot is adhatsz hozzá), salátával, zöld spárgával.

Sült ponty filé

Sült ponty filé krumplipürével

Sült ponty filé spárgával

Sült ponty filé spárgával

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa