Somlói galuska: ha még nem készítetted, elég bonyolultnak tűnik, de annak ellenére, hogy elég sok hozzávalóból készül, egy-két kis trükkel egyszerűvé tehető.
Somlói galuska
Elkészítési idő (pihentetés nélkül):
A somlói galuska összetevői, rétegei:
- háromféle piskóta (sima, diós, kakaós)
- mazsolás rumos narancsszirup
- vanília krém
- mazsola
- vágott dió
- csokoládé öntet
- tejszínhab
Hozzávalók
6 adaghoz
A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál darált dió
- 1 evőkanál kakaó
A narancssziruphoz:
- 3 dl narancslé
- 1/2 csomag arany mazsola
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1/2 üveg rum aroma (rumot csak csillagászati áron tudsz mostanában beszerezni)
A vanília krémhez:
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 lapos evőkanál liszt
- 1 vanília rúd
- 3 – 4 dl tej
A csokoládé öntethez:
- 30 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 1 dl tejszín vagy tej
A tejszínhabhoz:
- 300 ml 30 %-os habtejszín
- 1 – 2 evőkanál porcukor
Bevásárlólista
- 9 db tojás
- 10 dkg dióbél
- 1 rúd vanília
- 1 csomag arany mazsola
- 1 db rum aroma
- 1 liter 100 %-os (vagy 2 dl frissen facsart) narancslé (kb. 4 db lédús narancs)
- 1 liter tej
- 30 dkg étcsokoládé
- 400 ml habtejszín
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, liszt, kakaó por
Előkészítés
- A tojásokat megmosod.
- A mazsolát kisebb darabokra vágod (ha nem arany mazsolát használsz, akkor nem kell).
Arany mazsola előkészítve
- A dió felét ledarálod, másik felét felaprítod.
A somlói galuska készítése
A hozzávaló elemek elkészítése
Piskóta készítése:
- Elkészíted 6 tojásból a piskótát.
- Háromfelé osztod.
- Az első adagba nem teszel semmit.
Piskóta tészta
- A második adagba belekeversz 2 evőkanál darált diót.
Diós piskóta tészta
- A harmadik adagba belekeversz 1 lapos evőkanál kakaót.
Kakaós piskóta tészta
- A piskótákat megsütöd külön-külön sütőtálban, vagy egy nagy tepsiben úgy, hogy a rétegek ne keveredjenek össze. (1. egyszerűsítés – nyerhetsz 20-25 percet) A képen látható piskóta 8 tojásból készült és gáztepsiben sült. Ez egy kicsit soknak bizonyult, ezért szerepel a hozzávalókban 6 db tojás. A tepsi, amiben sütöd, legyen kisebb a gáztepsinél de azért akkora, hogy a háromféle piskóta beleférjen.
Piskóták megsütve
- Sütési körülmények: 180 fok kb. 10 perc (hústűvel ellenőrizd).
- Amikor a piskóta megsült, kiborítod egy porcukorral vékonyan beszórt konyharuhára és lehúzod róla a sütőpapírt. (Ha külön-külön sütöd, akkor ezt háromszor kell elvégezned.
- A kihűlt piskótát kockákra vágod.
Narancs szirup (kb. 2,5 dl) készítése:
- A narancsléhez adod a kristálycukrot.
- Kicsit megkevered, hogy feloldódjon.
- Szirupot főzöl belőle (ne legyen túl sűrű).
- Hozzáteszed a mazsola és a rumaroma felét.
Narancs szirup
Vanília krém készítése :
(kb. 6 dl)
- A tojásokat a cukorral összekevered.
Vanília krém készítése 1
- Hozzákevered a lisztet.
Vanília krém készítése 2
- Keverés közben felhígítod a tejjel. (Ne használd fel mind, csak egy részét, mert később a tejjel tudod a sűrűséget beállítani.)
- Beleteszed a vanília rudat.
- Vízfürdő fölött folyamatosan kevergetve addig főzöd, amíg kissé besűrűsödik.
Vanília krém készítése 3
- A vanília rudat kiveszed, leöblíted, porcukorba téve készíthetsz otthon vaníliás cukrot.
- Hagyod kihűlni.
(2. egyszerűsítés: hidegen készíthető vanília pudinggal helyettesíted, amit nem kell főzni és néhány perc alatt elkészül. Pl. Dr. Oetker Gála vanília ízű pudingpor – de másféle is lehet – amely elkészítve kb. 6 dl lesz, hasonlóan a vanília krémhez. Ezzel nyerhetsz újabb 20 percet.)
Csokoládé öntet készítése:
- A csokoládét forrásban levő víz fölé helyezett tálba teszed.
- Amikor elkezd olvadni, a tejszínnel vagy tejjel kissé felhígítod, hogy önthetővé váljon.
- Hagyod hűlni. Ha megszilárdulna, még egy kis tejszínt (tejet) keversz hozzá.
A somlói galuska összeállítása
- A kockákra vágott piskótát egy nagyobb tálban lerakod a következő sorrendben: sima, diós, kakaós.
Piskóta kockák
- Meglocsolod a mazsolás narancs-sziruppal.
Piskóta kockák narancssziruppal, mazsolával
- Ráöntöd a vanília krémet egyenletesen elosztva úgy, hogy mindenhova jusson.
- Megszórod a mazsola másik felével, a maradék darált és a vágott dióval.
Somlói galuska vanília krémmel, mazsolával, dióval
- Ráöntözgeted az olvasztott csokoládét egyenletesen elosztva.
Somlói galuska csokoládéval tálalás előtt
- Frissen tartó fóliával letakarod, és legalább fél, de inkább egy napra a hűtőbe teszed.
A somlói galuska tálalása
- Tálalás előtt felvered a tejszínhabot. (Ha kérhetlek – bár ez lehetne a 3. egyszerűsítés, újabb 10 perc időnyereséggel – ne használt növényi alapanyagból készült, szifonból kinyomható habot.)
- Az elkészült édességet tányér-desszertként tálalod kis tálkákban vagy tányérokon.
- Tetejére teszed a tejszínhab adagokat.
Somlói galuska tálalva
Desszert és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások