Somlói galuska: ha még nem készítetted, elég bonyolultnak tűnik, de annak ellenére, hogy elég sok hozzávalóból készül, egy-két kis trükkel egyszerűvé tehető.

Somlói galuska

Somlói galuska

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

A somlói galuska összetevői, rétegei:

  • háromféle piskóta (sima, diós, kakaós)
  • mazsolás rumos narancsszirup
  • vanília krém
  • mazsola
  • vágott dió
  • csokoládé öntet
  • tejszínhab

Hozzávalók

6 adaghoz

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál darált dió
  • 1 evőkanál kakaó

A narancssziruphoz:

  • 3 dl narancslé
  • 1/2 csomag arany mazsola
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 üveg rum aroma (rumot csak csillagászati áron tudsz mostanában beszerezni)

A vanília krémhez:

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 lapos evőkanál liszt
  • 1 vanília rúd
  • 3 – 4 dl tej

A csokoládé öntethez:

  • 30 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 1 dl tejszín vagy tej

A tejszínhabhoz:

  • 300 ml 30 %-os habtejszín
  • 1 – 2 evőkanál porcukor

Bevásárlólista

  • 9 db tojás
  • 10 dkg dióbél
  • 1 rúd vanília
  • 1 csomag arany mazsola
  • 1 db rum aroma
  • 1 liter 100 %-os (vagy 2 dl frissen facsart) narancslé (kb. 4 db lédús narancs)
  • 1 liter tej
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 400 ml habtejszín

Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, liszt, kakaó por

Előkészítés

  • A  tojásokat megmosod.
  • A mazsolát kisebb darabokra vágod (ha nem arany mazsolát használsz, akkor nem kell).

    Arany mazsola előkészítve

    Arany mazsola előkészítve

  • A dió felét ledarálod, másik felét felaprítod.

A somlói galuska készítése

A hozzávaló elemek elkészítése

Piskóta készítése:

  1. Elkészíted 6 tojásból a piskótát.
  2. Háromfelé osztod.
  3. Az első adagba nem teszel semmit.

    Piskóta tészta

    Piskóta tészta

  4. A második adagba belekeversz 2 evőkanál darált diót.

    Diós piskóta tészta

    Diós piskóta tészta

  5. A harmadik adagba belekeversz 1 lapos evőkanál kakaót.

    Kakaós piskóta tészta

    Kakaós piskóta tészta

  6. A piskótákat megsütöd külön-külön sütőtálban, vagy egy nagy tepsiben úgy, hogy a rétegek ne keveredjenek össze. (1. egyszerűsítés – nyerhetsz 20-25 percet) A képen látható piskóta 8 tojásból készült és gáztepsiben sült. Ez egy kicsit soknak bizonyult, ezért szerepel a hozzávalókban 6 db tojás. A tepsi, amiben sütöd, legyen kisebb a gáztepsinél de azért akkora, hogy a háromféle piskóta beleférjen.

    Piskóták megsütve

    Piskóták megsütve

  7. Sütési körülmények: 180 fok kb. 10 perc (hústűvel ellenőrizd).
  8. Amikor a piskóta megsült, kiborítod egy porcukorral vékonyan beszórt konyharuhára és lehúzod róla a sütőpapírt. (Ha külön-külön sütöd, akkor ezt háromszor kell elvégezned.
  9. A kihűlt piskótát kockákra vágod.

Narancs szirup (kb. 2,5 dl) készítése:

  1. A narancsléhez adod a kristálycukrot.
  2. Kicsit megkevered, hogy feloldódjon.
  3. Szirupot főzöl belőle (ne legyen túl sűrű).
  4. Hozzáteszed a mazsola és a rumaroma felét.

    Narancs szirup

    Narancs szirup

Vanília krém készítése :

(kb. 6 dl)

  1. A tojásokat a cukorral összekevered.

    Vanília krém készítése 1

    Vanília krém készítése 1

  2. Hozzákevered a lisztet.

    Vanília krém készítése 2

    Vanília krém készítése 2

  3. Keverés közben felhígítod a tejjel. (Ne használd fel mind, csak egy részét, mert később a tejjel tudod a sűrűséget beállítani.)
  4. Beleteszed a vanília rudat.
  5. Vízfürdő fölött folyamatosan kevergetve addig főzöd, amíg kissé besűrűsödik.

    Vanília krém készítése 3

    Vanília krém készítése 3

  6. A vanília rudat kiveszed, leöblíted, porcukorba téve készíthetsz otthon vaníliás cukrot.
  7. Hagyod kihűlni.

(2. egyszerűsítés: hidegen készíthető vanília pudinggal helyettesíted, amit nem kell főzni és néhány perc alatt elkészül. Pl. Dr. Oetker Gála vanília ízű pudingpor – de másféle is lehet – amely elkészítve kb. 6 dl lesz, hasonlóan a vanília krémhez. Ezzel nyerhetsz újabb 20 percet.)

Csokoládé öntet készítése:

  1. A csokoládét forrásban levő víz fölé helyezett tálba teszed.
  2. Amikor elkezd olvadni, a tejszínnel vagy tejjel kissé felhígítod, hogy önthetővé váljon.
  3. Hagyod hűlni. Ha megszilárdulna, még egy kis tejszínt (tejet) keversz hozzá.

A somlói galuska összeállítása

  1. A kockákra vágott piskótát egy nagyobb tálban lerakod a következő sorrendben: sima, diós, kakaós.

    Piskóta kockák

    Piskóta kockák

  2. Meglocsolod a mazsolás narancs-sziruppal.

    Piskóta kockák narancssziruppal, mazsolával

    Piskóta kockák narancssziruppal, mazsolával

  3. Ráöntöd a vanília krémet egyenletesen elosztva úgy, hogy mindenhova jusson.
  4. Megszórod a mazsola másik felével, a maradék darált és a vágott dióval.

    Somlói galuska vanília krémmel, mazsolával, dióval

    Somlói galuska vanília krémmel, mazsolával, dióval

  5. Ráöntözgeted az olvasztott csokoládét egyenletesen elosztva.

    Somlói galuska csokoládéval tálalás előtt

    Somlói galuska csokoládéval tálalás előtt

  6. Frissen tartó fóliával letakarod, és legalább fél, de inkább egy napra a hűtőbe teszed.

A somlói galuska tálalása

  1. Tálalás előtt felvered a tejszínhabot. (Ha kérhetlek – bár ez lehetne a 3. egyszerűsítés, újabb 10 perc időnyereséggel – ne használt növényi alapanyagból készült, szifonból kinyomható habot.)
  2. Az elkészült édességet tányér-desszertként tálalod kis tálkákban vagy tányérokon.
  3. Tetejére teszed a tejszínhab adagokat.

Somlói galuska

Somlói galuska tálalva

Somlói galuska tálalva

 

Desszert és képek: Pap Zsuzsa