Savanyúság készítése: megfelelő módszerrel viszonylag kevés munkával végezhető el. Készen is megveheted ezeket, de elég borsos az áruk.
Savanyúság készítése
Házilag gazdaságossági kérdés. Vannak olyan zöldségfélék, amelyeket a téli-tavaszi időszakban csak nagyon drágán tudunk beszerezni, ezért valószínűleg te is csak ritkán vásárolod és fogyasztjátok, akkor is inkább nyersen vagy salátának.
Ha van egy nagyobb, jól zárható edényed otthon (pl. 10, 20 vagy 25 literes, nagyobb mennyiségeket is készíthetsz. Természetesen készíthetsz kevesebbet is és tárolhatod kisebb (pl. 2 vagy 5 literes üvegekben).
Savanyító oldat
A savanyúság készítése savanyító oldattal történik.
A savanyító oldat összetevői: 10 liter 20 -25 liter
Víz 4.5 liter 9.0 liter
10 %-os ecet 1.5 liter 3.0 liter
Cukor 1.0 kg 2.0 kg
Só 0.4 kg 0.8 kg
Nátriumbenzoát 1/2 tasak 1 tasak
Borkén 3-4 mokkás kanál 6-8 mokkás kanál
Ha nem kapsz 10 %-os ecetet, az sem baj, kiszámoltam neked, hogy akkor milyen mennyiségeket használj:
Ecet Víz (pluszban)
10 %-os ecet: 3.0 liter 0 liter
20 %-os ecet: 1.5 liter 1.5 liter
15 %-os ecet: 2.0 liter 1.0 liter
Miután minden feloldódott, beletehetsz fűszereket is (nem feltétlenül szükséges), pl. mustármagot, babérlevelet, koriandert, tormát, sőt kaprot is (ez utóbbival vigyázz, nagyon jellegzetes az íze és nem mindenki szereti.
Savanyúság készítéséhez felhasználható zöldségek
Amikor kész a lé, a munka nagy részén túl is vagy. Utána már csak beledobod a megmosott zöldségféléket, pl:
- uborka fürtös (nem kígyó)
- zöldpaprika, édes
- almapaprika (csípős!, ezért ezt inkább külön edényben savanyítsd)
- zöld paradicsom
- apró dinnye
- apró patisszon
- apró hagyma
- karfiol
Megjegyzések:
A zöld paradicsom lényegében éretlen paradicsom. Mit mondanak róla a kutatók?
Az egészben az a zseniális, hogy ezeket bármikor, bármilyen mennyiségben beledobálhatod a lébe és 1 – 2 hét után már fogyasztható. Ne felejtsd el: az edényt zárva kell tartani. Csak akkor nyisd ki, ha beteszel vagy kiveszel valamit
Savanyúság készítése gazdaságosan
Ha gazdaságosan akarod elkészíteni, akkor mindegyikből akkor veszel többet, amikor a legolcsóbb. Az uborka most már kicsit nehezebben kapható, de a többinek most van a szezonja, sőt, a karfiol most még elég drága, de később sokkal olcsóbban megveheted.
A savanyúság sokféle módon fogyasztható, pl. húsételekhez, a hideg vacsorának is rendkívül jó kiegészítője, sőt a tízórai szendvicsbe is betehető 1-2 szelet savanyított uborka.
Savanyúság készítése kép: saját felvétel
Te ZsuzsA! aZ ECETBŐL TÉNYLEG 1,5 LITER KELL? nEM SOK AZ?
Az ecet 10 %-os! Én ugyan most készítettem először, de a családban többen használják ezt a receptet már évek óta. Lehet, hogy kicsit soknak tűnik, de az ecet a cukorral és a sóval együtt tartósít is. Lehet kísérletezni a mennyiségekkel, de én csak 1 – 2 üveggel kísérelném ezt meg.
A Na-benzoát elhagyható esetleg? Annyira idegenkedek tőle…
Kedves Szilvi!
Sajnos, csodák nincsenek. A savanyúság eltevéséről szóló receptek általában tartalmaznak némi tartósítószert: pl. náriumbenzoátot vagy szalicilt (régebben ezt használták). Én még nem mertem kihagyni belőle, mert akkor tönkremehet az egész eltett mennyiség. Egyébként a tartósítószer mennyisége – mivel a lében is van – a savanyúságban olyan kevés, hogy minimális kerül a szervezetbe. Ennél sokkal több káros anyagot megeszünk ilyen-olyan formában. A szalicilt már nagyanyáink is használták.Ha készen veszel savanyúságot, bizonyára abban is van. Viszont készíthetsz egy-két üvegnyi káposzta (fehér vagy piros) vagy cékla salátát a hagyományos ecetes cukros salátalében (köménymaggal), az tartósítószer nélkül is eláll hűtőszekrényben egy-két hétig. Nálam is mindig van itthon 1 – 2 üveggel. Próbáld ki ezt, nagyon egészséges mindkettő.
Köszönöm, csakugyan, nem is gondoltam bele eddig, hogy a szer megoszlik a zöldségek és a lé között. Így már majdnem teljesen megnyugtató. 🙂