Savanyúság készítése: megfelelő módszerrel viszonylag kevés munkával végezhető el. Készen is megveheted ezeket, de elég borsos az áruk.

Savanyúság

Savanyúság készítése

Házilag gazdaságossági kérdés. Vannak olyan zöldségfélék, amelyeket a téli-tavaszi időszakban csak nagyon drágán tudunk beszerezni, ezért valószínűleg te is csak ritkán vásárolod és fogyasztjátok, akkor is inkább nyersen vagy salátának.

Ha van egy nagyobb, jól zárható edényed otthon (pl. 10, 20 vagy 25 literes, nagyobb mennyiségeket is készíthetsz. Természetesen készíthetsz kevesebbet is és tárolhatod kisebb (pl. 2 vagy 5 literes üvegekben).

Savanyító oldat

A savanyúság készítése savanyító oldattal történik.   

A savanyító oldat összetevői:                 10 liter                  20 -25 liter

Víz                                                     4.5 liter                  9.0 liter

10 %-os ecet                                       1.5 liter                  3.0 liter

Cukor                                                  1.0 kg                2.0 kg

Só                                                      0.4 kg                0.8 kg

Nátriumbenzoát                                 1/2   tasak            1    tasak

Borkén                                             3-4 mokkás kanál     6-8  mokkás kanál

 

Ha nem kapsz 10 %-os ecetet, az sem baj, kiszámoltam neked, hogy akkor milyen mennyiségeket használj:

Ecet                       Víz (pluszban)

10 %-os ecet:                                    3.0 liter                  0 liter

20 %-os ecet:                                    1.5 liter                  1.5 liter

15 %-os ecet:                                    2.0 liter                  1.0 liter

 

Miután minden feloldódott, beletehetsz fűszereket is (nem feltétlenül szükséges), pl. mustármagot, babérlevelet, koriandert, tormát, sőt kaprot is (ez utóbbival vigyázz, nagyon jellegzetes az íze és nem mindenki szereti.

Savanyúság készítéséhez felhasználható zöldségek

Amikor kész a lé, a munka nagy részén túl is vagy. Utána már csak beledobod a megmosott zöldségféléket, pl:

  • uborka fürtös (nem kígyó) 
  • zöldpaprika, édes
  • almapaprika (csípős!, ezért ezt inkább külön edényben savanyítsd)
  • zöld paradicsom
  • apró dinnye
  • apró patisszon
  • apró hagyma
  • karfiol

Megjegyzések:

A zöld paradicsom lényegében éretlen paradicsom. Mit mondanak róla a kutatók?

Az egészben az a zseniális, hogy ezeket bármikor, bármilyen mennyiségben beledobálhatod a lébe és 1 – 2 hét után már fogyasztható. Ne felejtsd el: az edényt zárva kell tartani. Csak akkor nyisd ki, ha beteszel vagy kiveszel valamit

Savanyúság készítése gazdaságosan

Ha gazdaságosan akarod elkészíteni, akkor mindegyikből akkor veszel többet, amikor a legolcsóbb. Az uborka most már kicsit nehezebben kapható, de a többinek most van a szezonja, sőt, a karfiol most még elég drága, de később sokkal olcsóbban megveheted.

A savanyúság sokféle módon fogyasztható, pl. húsételekhez, a hideg vacsorának is rendkívül jó kiegészítője, sőt a tízórai szendvicsbe is betehető 1-2 szelet savanyított uborka.

 

Savanyúság készítése

 

Savanyúság készítése kép: saját felvétel