Sütőtök mártás: sült húsokhoz és olyan zöldségekhez, amelyeknek az íze nem elég erőteljes, és így a mártás érdekes íze fog az ételben dominálni.

Sütőtök mártás rántott karfiolhoz

Sütőtök mártás

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre:

  • 80 – 100  dkg sütőtök (tisztítva)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 dkg vaj
  • fűszerek: só, őrölt fehér bors, csilipaprika krém (nem kötelező), kakukkfű

Bevásárlólista

  • 1 db másfél kilós kanadai sütőtök
  • 2 dl főzőtejszín

Emlékeztető: vaj, só, őrölt fehér bors, kakukkfű

Előkészítés

  • A sütőtököt megtisztítod, belsejét kivájod, közepes méretű kockákra vágod.

    Sütőtök feldarabolva

    Sütőtök feldarabolva

Sütőtök mártás készítése

  1. Kevés vizet teszel rá és fedő alatt puhára párolod.

    Süőtök főzése

    Sütőtök főzése

  2. Botmixerrel pépesíted.

    Pépesítés

    Pépesítés

  3. Közben a vajat a langyosra melegített tejszínhez kevered.
    Tejszín és vaj

    Tejszín és vaj

    Tejszín és vaj összekeverve

    Tejszín és vaj összekeverve

  4. Kisebb részletekben hozzáadod és belekevered a sütőtök pürét.

    Sütőtök adagolás tejszínhez

    Sütőtök adagolás tejszínhez

  5. Fűszerezed sóval, kevés csilipaprika krémmel (nem kötelező), őrölt fehérborssal és kakukkfűvel.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  6. A mártást felforralod és elkészültél.

    Sütőtök mártás készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Főzés, pépesítés: 25 perc
  • Tejszínhez keverés, fűszerezés, felforralás: 15 perc

Összesen: 50 perc

Sütőtök püré tálalása

Tálalhatod:

  • húshoz, például sült csirkecombhoz
Sütőtök mártás csirkecombhoz

Csirkecombhoz

  • rántott zöldségekhez, például karfiolhoz
Sütőtök mártás rántott karfiolhoz

Rántott karfiolhoz

Sütőtök püré formájában egyszerre többet is készíthetsz és tartósíthatod.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa