Hideg paradicsomleves: különlegességét az adja, hogy – a szokásos paradicsomlevestől eltérően – joghurttal készült. Készítsd el, nem bánod meg!

Hideg paradicsomleves 1

Hideg paradicsomleves joghurttal

Összesen: 40 perc (hidegen készítve: 20 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg paradicsom (magokra érzékenyeknek 1,3 kg)
  • 1 kis joghurt
  • 2 kiskanál kristálycukor (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 lapos kiskanál őrölt fehér bors
  • 1 csipet só
  • 1 szál bazsalikom

Bevásárlólista

  • 1 kg paradicsom (magokra érzékenyeknek 1,3 kg)
  • 1 kis joghurt

Emlékeztető: kristálycukor, őrölt fehér bors, só, bazsalikom

Előkészítés

  • A paradicsomok héját távolítsd el és darabold fel a paradicsomokat. Ne feledkezz arról, hogy a forró vízbe mártás előtt a paradicsomok szárral ellentétes oldalát kereszt alakban késsel bevágd (így húzható le könnyen a héja)
    Hámozott paradicsom

    Hámozott paradicsom

    Feldarabolt paradicsom

    Feldarabolt paradicsom

  • Ha érzékeny vagy a magokra, akkor szedd ki a paradicsomok magos belső részét, egy szűrőkanálon csepegtesd le (a lecsepegő levet keverd a leves alapba). A mag nélküli részt darabold fel.
  • A bazsalikom leveleit néhány levél kivételével aprítsd fel.

Hideg paradicsomleves elkészítése

  1. Egy lábosban turmixold össze a paradicsomot.
    Paradicsom lábasban

    Paradicsom lábasban

    Paradicsom turmoxolás

    Paradicsom turmoxolás

  2. Ha túl savanyúnak találod, cukrot tehetsz bele. Fűszerezd sóval, őrölt fehér borssal, a felvágott bazsalikom levél harmadával, majd forrald fel – de akár főzés nélkül is elkészítheted.

    Pépesített paradicsom felfőzés

    Pépesített paradicsom felfőzés

  3. Amikor már langyosra hűlt, keverd bele a kis pohár joghurtot.
    Joghurt hozzáadása

    Joghurt hozzáadása

    Hideg paradicsomleves alap

    Hideg paradicsomleves alap

  4. Add hozzá a feldarabolt bazsalikom levél másik harmadát és keverd el a levesben.

    Bazsalikom hozzáadása

    Bazsalikom hozzáadása

  5. Hűtsd le.

Megjegyzés:

  • Ha idegenkedsz a magoktól, a pépesítés után passzírozóval eltávolíthatod azokat.

Elkészítési idő:

  • Paradicsomok héjazása, darabolása: 15 perc
  • Turmixolás, felforralás: 10 perc
  • Joghurt hozzáadása, hűtés: 15 perc

Összesen: 40 perc (hidegen készítve: 20 perc)

Hideg paradicsomleves tálalása

Merd ki a levest tányérokba vagy csészékbe, szórd meg a tetejét a felaprított bazsalikom levél másik felével, majd tégy a tetejére az egészben hagyott levelekből.

Garantálom, hogy sikere lesz.

Hideg paradicsomleves tálalva

Hideg paradicsomleves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.