Fehérbab leves: a fehérbab a babok között mostohagyerek, mert majdnem mindenki a tarka babból szeret főzni és az üzletekben is többnyire a tarka bab kapható.

Fehérbab leves

Fehérbab leves

Fehérbab leves

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 25 dkg fehér bab
  • 25 dkg füstölt hús
  • 2 db babérlevél
  • 15 szem fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 – 1,2 liter füstölt hús főzőlé
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 10 dkg csipetke (száraztészta)
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 25 dkg fehér bab
  • 25 dkg füstölt hús
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes szál fehérrépa
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 20 dkg csipetke (szárazészta)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: babérlevél, szemes bors, fokhagyma, sertészsír, liszt, piros fűszerpaprika, tejföl

Előkészítés

A felhasználás előtti napon:

  • A fehérbabot megmosod és vízbe áztatod úgy, hogy kb. 3 ujjnyival ellepje a víz
  • A csülköt 1 liter vízben megfőzöd. A főzővízbe beleteszed a babérlevelet, a szemes borsot és a fokhagymát vékony szeletekre vágva. A húst a vízben hagyod kihűlni.

A levesfőzés előtt:

  • A sárgarépát és fehérrépát megtisztítod és kis kockákra vágod.
  • A megfőtt füstölthúst nagyobb darabokra vágod.
  • A főzőlevét leszűröd.
  • A petrezselymet felaprítod.

Fehérbab leves készítése

  1. A füstölthús levét megkóstolod. Ha nagyon sós, felhígítod. A négy adag leveshez 1,2 liter lére lesz szükséged. Ha ennél több lesz a lét, a maradékot lefagyaszthatod későbbi felhasználásra. Ha nem elég sós, akkor főzés előtt még annyi sót teszel hozzá, hogy kellemes íze legyen.
  2. A babot felteszed főni a megfelelően sós 1 liter lében.

    Fehérbab főzése

    Fehérbab főzése

  3. Amíg a bab fő, elvégzed az előkészítő munkák második részét.
  4. Amikor már majdnem puha, hozzáteszed a kockára vágott zöldséget, a feldarabolt húst és a csipetkét.

    Fehérbab főzése zöldségekkel

    Fehérbab főzése zöldségekkel

  5. Tovább főzöd. Amikor már miden puha, elkészíted a rántást.
  6. A lisztet a zsíron kissé megpirítod, leveszed a tűzhelyről, hozzákeveres a piros paprikát, felengeded a maradék 2 dl főzőlével.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

  7. A leveshez öntöd és az egész levest felforralod.
  8. Beleteszd a vágot petrezselymet és ezzel a leves el is készült.

    Fehérbab leves készen

    Fehérbab leves készen

Elkészítési idő (az áztatás és a füstölt hús főzési ideje nélkül):

  • Főzési idő: 60 perc (lehet több vagy kevesebb a bab fajtája szerint)
  • Rántás, befejezés: 10 perc

Összesen: 70 perc

Fehérbab leves tálalása

Tálalhatod tejföl nélkül vagy adhatsz hozzá tejfölt, így is, úgy is finom.

Fehérbab leves tálalva 1

Fehérbab leves tálalva 1

Tejfölös fehérbab leves

Tejfölös fehérbab leves

Ha másfajta bableves is érdekel, nézd meg itt:

Fejtett baleves

Jókai bableves

Csülkös bableves

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa