Vajon mennyire egészséges  az étel, amelyet a gyerekek az iskolai menzákon illetve az óvodai étkeztetésben kapnak? Reméljük, a helyzet folyamatosan javul.

Mákos tészta 1

Néhány tény a gyermekétkeztetés helyzetéről

A gyermekétkeztetés kérdéséről mostanában több helyen (újságokban, rádióban) szó esett. A téma aktualitását elsősorban az adja, hogy hamarosan elindul egy felmérés, amelyben azt vizsgálják meg, mennyire egészséges az étel, amelyet a gyerekek az iskolai menzákon illetve az óvodai étkeztetésben kapnak. Fontos ezt azért is tudni, mert egy másik felmérésből kiderült, hogy hazánkban a diákok 20 %-a túlsúlyos. Ez nagy probléma azért is, mert a túlsúly elsősorban nem esztétikai, hanem egészségi kérdés.

Jó négy évvel ezelőtt már volt egy ilyen felmérés a gyermekétkeztetés helyzetéről és lesújtó eredménnyel zárult. Jellemző problémák voltak:

  • az ételek magas sótartalma
  • kevés friss zöldség és gyümölcs
  • túlzott magas szénhidrát tartalom (az ételek indokolatlan cukrozása).

Ez nemcsak magyarországi probléma, ugyanez a helyzet a fejlett társadalmakban – elsősorban Európában és Észak-Amerikában. Valószínűleg sokan emlékeztek még arra a videóra, amely egy-két éve bejárta a világot. A híres sztár séf, Jamie Oliver zászlójára tűzte a gyermekétkeztetés egészségesebbé tételét, nemcsak Angliában, hanem az Egyesült Államokban is. Amerikai szülőknek tartott előadást a témában és a színpadra egy talicska cukorral vonult be, kiöntötte és így kezdte az előadást: “Ezt eszik meg a gyermekeitek fejenként egy év alatt.” Hát bizony ez elrettentő volt, de tartok tőle, hogy nálunk sem sokkal jobb a helyzet, mivel az üdítők, csipszek, különféle ipari készítmények mind-mind cukrot is tartalmaznak. További szénhidrátfogyasztást jelent a kenyér, a péksütemények és a tészták.

A probléma tehát létezik. A gyermekétkeztetés problémájaként rendszerint a pénzt nevezik meg az illetékesek, de van ellentétes vélemény is, éspedig, hogy ez elsősorban nem pénzen, hanem odafigyelésen és a szemlélet megváltozásán múlik. Elindult egy mintamenza program, amelynek célja a gyermekétkeztetés  javítása és  az étkezési kultúra kialakítása. Ez egy lassúbb folyamat, hiszen ha ezek a dolgok megtörténnek, akkor még mindig ott van az a probléma, hogy a gyerekeknek hozzá kell szokniuk az új ízekhez.

Miért írtam le mindezt a gyermekétkeztetés helyzetéről?

Azért, hogy megnézzük, mit tehetsz Te ma azért, hogy a gyermeked egészségesebben táplálkozzon? Nagyon sokat, mert a mindennapi étkezések közül azon az egy ebéden kívül a többi a Te kezedben van. Ha eddig nem tetted meg, neked is tanácsos szemléletet változtatnod és jobban oda kell figyelned erre a kérdésre. Nem arról van szó, hogy ne kapjon a gyereked születésnapi tortát, de arról igen, hogy korlátozd az üdítők és csipszek, kész ételek fogyasztását és a gyorséttermi étkezéseket.

 Mi van a Te kezedben?

Hétköznapokon:

  • a tízórai
  • az uzsonna
  • a vacsora

Hétvégeken:

  • két nap teljes étkezése

Az étkezéseiteket csak Te tervezheted és valósíthatod meg, ezért abban szeretnék elsősorban segítséget adni, hogy milyen elveket érvényesíthetsz és hogy mit tehetsz a gyakorlatban:

Főzz otthon!

Hogy miért, erről írtam már korábban és ott megindokoltam ezt a javaslatot részletezve az egészség, a minőség, a pénz és a ráfordított idő szempontjából. Most csak ismételhetném önmagamat, ezért, ha érdekel, olvasd el

Főzz otthon

Gyermekétkeztetés - tavaszi-salata

sult-csirke-serpenyoben

Tízórai és uzsonna:

Figyelj oda arra, hogy mit adsz a gyerekednek tízóraira és uzsonnára. Ezt a kérdést is részleteztem már. Akkor abban kívántam neked segítséget adni, hogyan oldhatod meg ezt a kérdést csökkentett szénhidrát, nagyobb fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalommal. Mivel az ott leírtakat csak ismételni tudnám, ezért ajánlom figyelmedbe:

Tízórai

tizorai1

Gyermekétkeztetés - tízórai

 

Tudom, nehéz helyzetben vagy, és megértelek. Akár otthon vagy kis gyerekekkel, akár dolgozol nagyobbak mellett, kevés az időd, hiszen menni kell a gyerekért az iskolába, vinni különórákra, netán tanulni vele 1 -1 órát naponta. Sajnos, időt nem tudok neked adni, de némi szervezéssel (pl. a bevásárlásnál, vagy esetleg nagyszülők bevonásával, TV helyett rádió-hallgatással – és ha átgondolod, biztosan találsz megoldást) megoldhatók a fentiek a gyerekek és az egész család, vagy ha egyedülálló vagy akkor a saját egészséged érdekében.

 

alma-tizoraira

Te hogy oldod meg ezt a kérdést? Egy-egy jó ötlettel hasznára lehetsz másoknak!  

 

Források:

  • Metropol újság
  • MR1 rádió 180 perces reggeli műsora

 

Képek:

  • Saját felvételek