Cékla fasírt: ha készítettél már fasírtot, ezt is könnyen elkészítheted. Ha húsmentes és finom ételre vágysz, feltétlenül készítsd el, nem bánod meg!

Cékla fasírt

Cékla fasírt recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

8 db fasírthoz

  • 0,5 kg cékla (vásárlás kb. 0,6 – 0,7 kg)
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa (nem pontos adat)
  • 2 – 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • só (ízlés szerint)
  • kisütéshez fél liter napraforgó olaj

Bevásárlólista

  • 0,7 kg cékla
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás

Emlékeztető: fokhagyma, liszt, zsemlemorzsa, őrölt fekete bors, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)

Előkészítés

  • A céklát meghámozod, leöblíted, lereszeled. Egy – két csipet sóval megsózod és állni hagyod.

    Cékla lereszelve

    Cékla lereszelve

  • A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod.

Cékla fasírt készítése

  1. A reszelt cékla valószínűleg levet eresztett, ezért kinyomkodod.
  2. A zsemléket felszeleteled, 1 – 2 percre vízbe áztatod, utána kinyomkodod.
  3. A reszelt céklához adott a kinyomkodott zsemléket, a tojást, a lisztet, az apróra vágott vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát és az őrölt borsot.
  4. A keveréket jól összedolgozod.

    Fasírt alap

    Fasírt alap

  5. Annyi zsemlemorzsát adsz hozzá, hogy jól formázható legyen. Ennek mennyiségét nehéz meghatározni, mivel függ a cékla fajtájából, a tojás méretétől, sőt még attól is, hogy mennyire nyomkodtad ki a céklát és a zsemlét.
  6. Hengereket formázol belőle.
  7. A hengereket zsemlemorzsába forgatod.
    Forgatás zsemlemorzsába

    Forgatás zsemlemorzsába

    Cékla fasírt kisütés előtt

    Kisütés előtt

  8. A sütéshez szükséges olajat egy közepes méretű lábasban (férjen bele 4 db fasírozott pogácsa) felforrósítod.
  9. A zsemlemorzsába forgatott fasírozottakat a forró olajba teszed.

    Sütés 1

    Sütés 1

  10. Megsütöd először az egyik oldalát (a sütésnél kicsit meg fog barnulni), utána megfordítod és a másik oldalát is megsütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  11. Kiszeded a forró olajból és szűrőkanálon az olaj felett kicsepegteted, majd dupla papírtörlőre szeded, amely leszívja a maradék olaj nagy részét.
    Cékla fasírt lecsepegtetése 1

    Lecsepegtetés 1

    Cékla fasírt lecsepegtetése 2

    Lecsepegtetés 2 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Fasírozottak formázása, zsemlemorzsába forgatása: 20 perc
  • Cékla fasírt kisütése (2 részletben): 20 perc

Összesen: 60 perc

Tálalás

Tálalhatod önálló ételként. Ez esetben készíts hozzá köretet, de még jobb, ha friss zöldségekkel vagy salátával tálalod.

Cékla fasírt tálalva

Cékla fasírt tálalva

Főzelék feltétként is kipróbálhatod.

Tócsnit is készíthetsz céklából.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa