Tepertős pogácsa, töpörtyűs pogácsa: kelt tésztából készült, egyszerű  pogácsa. Ha rászánod magad, te is  kiváló tepertős pogácsát készíthetsz, de de néhány dologra figyelned kell.

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa recept

Elkészítési idő: 155 perc (ebből munka: 95 perc)

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1  dl tejföl
  • 1 kávés vagy teáskanál só (ízlés szerint)
  • 15 dkg vaj vagy 10 dkg zsír
  • 30 dkg darált tepertő

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 30 dkg tepertő

Emlékeztető: tej, cukor, só, zsír vagy vaj

Tepertős pogácsa készítése

  1. A lisztet elmorzsolod a vajjal (zsírral). Hozzáteszed a sót. Lyukat készítesz a közepébe.
  2. Az 1 dl tejet meglangyosítod, beleteszed a cukrot és az élesztőt, felfuttatod. Beleteszed a lisztkupac közepébe, hozzáteszed a tojásokat, a tejfölt, összekevered és az egészet összegyúrod. Ha a tejföl sok lenne, teszel még hozzá egy kis lisztet, ha kevés, akkor még egy kis tejfölt.

    Tepertős pogácsa - kelt tésztából

    Tepertős pogácsa tészta

  3. Kinyújtod, rákened a darált töpörtyűt és három rétegre összehajtod, 30 percig pihenteted. Ezt háromszor megismétled.
    Tepertős pogácsa - kinyújtott kelt tésztából

    Tészta kinyújtva

    Tepertős pogácsa - hajtogatással

    Tepertővel, hayjtogatás

  4. Utána 2 ujjnyi vastagra kinyújtod, tetejét bevagdalod, kiszaggatod, tenyereddel kicsit megsodrod (magasabbak lesznek), a tetejét tojással megkened.
    Tepertős pogácsa - mintázás

    Tészta teteje bevagdalva

    Tepertős pogácsa - sütés

    Pogácsák tepsiben

  5. A maradékot összegyúrod és abból is elkészíted a pogácsákat (egészen addig, míg a tészta elfogy). Sütőlapra teszed és 3o percig hagyod még kelni.
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe teszed és 15 – 25 perc alatt megsütöd (alacsony hőmérsékleten sütve kiszárad). Amikor már az alja is szép világos barna, akkor van kész.

Elkészítési idő:

  • Tészta elkészítése: 15 perc
  • Pihentetés (közben medvehagyma előkészítése): 60 perc
  • Tészta alap elkészítése (hajtogatással, pihentetéssel együtt: 40 perc
  • Pogácsakészítés: 20 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 155 perc (ebből munka: 95 perc)

Tanácsok a tepertős pogácsa készítéséhez

  • Minden hozzávaló (liszt, tojás, tejföl, élesztő) szoba hőmérsékletű legyen.
  • A 3 x 30 perc kelési időket használd ki: végezz közben más, főzéssel kapcsolatos munkát. Ennyi idő elég egy leves vagy egy főzelék elkészítéséhez, sőt a sütés-főzés közben elpiszkolódott edényeket el is mosogathatod.
  • Ne kis pogácsát készíts (arra például kiváló a túrós pogácsa), mert a belseje is átsül, nem lesz olyan jó és könnyen ki is szárad.
  • Ne tegyél több tepertőt a tésztába, mint amennyi a receptben van, mert a túl sok zsiradék “lehúzza” a tésztát.
  • A szokásos tepertős pogácsát kicsit “feldobhatod úgy, hogy apróra vágott zöld fűszert, pl. rozmaringot teszel bele.
Tepertős pogácsa - rétegesen

Tepertős pogácsa tálalva

 

Megjegyzések:

  • Ez a kelt tepertős pogácsa nálam nagyon bevált, a családom imádja.
  • Ezt a pogácsát egyes vidékeken, sőt a köznyelvben is gyakran töpörtyűs pogácsának nevezik.

Érdekelhet még: túrós pogácsa, az is nagyon finom, gyorsan kész és sokáig puha marad.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek