Csirkés gombás rizottó: az olaszoknál közkedvelt étel számtalan változata közül az egyik. A rizottó egyik legfontosabb titka, hogy speciális rizottó rizs kell hozzá.

Csirkés gombás rizottó

Csirkés gombás rizottó recept

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db csirkecomb
  • 40 dkg gomba
  • 2 db közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál mirelit zöldborsó (nem feltétlenül szükséges)
  • 30 dkg Arborio rizs (vagy más, gömbölyű szemű, rizottónak való, de vigyázz, néha csak ráírják, hogy rizottó rizs, de valójában nem az; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!)
  • 1,5 dl fehér bor
  • 1,5 liter csirke alaplé
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • fűszerek: só, bors, kakukkfű

Bevásárlólista

  • 2 db csirkecomb
  • 40 dkg gomba
  • 30 dkg Arborio rizs
  • 1,5 dl fehér bor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt

Emlékeztető: fokhagyma, mirelit zöldborsó, fehér bor, olíva olaj, kakukkfű

Megjegyzések:

  • Az Arborió és más, rizottónak való rizs egyik tulajdonsága, hogy egyharmadával több folyadékot képes felvenni, mint az általában használt rizsfélék.
  • Az Arborió rizs itthon is kapható, például az Aldi üzletekben.
  • A képeken fele mennyiségekből készült ételt fogsz látni.

Előkészítés

  • A csirkecombokat kicsontozod egy hegyes, éles késsel és felvágod darabokra.

    Feldarabolt csirkecomb

    Feldarabolt csirkecomb

  • A gombát felszeleteled.Felszeletelt gomba
  • Egy serpenyőben 1 evőkanál olíva olajon megpirítod a hús mindkét oldalát. Ezt legkönnyebben a serpenyőben való mozgatással tudod elérni (láthattál már ilyet, leírni nehéz). Félreteszed.
    Csirkehús pirítása 1

    Csirkehús pirítása 1

    Csirkehús pirítása 2

    Csirkehús pirítása 2

    Pirított csirkecomb darabok

    Pirított csirkecomb darabok

  • Lepirítod ugyanabban a serpenyőben további 1 evőkanál olíva olajon a gombát és a paprikát  is. Félreteszed.
    Gomba és paprika pirítása

    Gomba és paprika pirítása

    Pirított gomba és paprika

    Pirított gomba és paprika

  • A rizst megmosod, lecsepegteted.
  •  A hagymát és a fokhagyma felét apróra vágod, másik felét felszeleteled.

    Hagymák

    Hagymák

  • A sajtot lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Megjegyzés:

  • Azt javasolom, hogy az előkészítést valóban végezd el, mert a rizottó készítésénél nem lesz sok fölösleges időd és eléggé oda is kell majd figyelned.

Csirkés gombás rizottó készítése

  1. Az alaplét elkezded melegíteni.
  2. Az előkészítéshez használt serpenyőben további 1 evőkanál olíva olajon megdinszteled a hagymát (de nem pirítod meg). Mielőtt befejezed, hozzáteszed az apróra vágott fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Ráteszed a rizst, keverés közben üvegesre párolod.

    Rizs pirítása

    Rizs pirítása

  4. Ráöntöd a bort, amelynek el kell párolognia, mivel csak az aromájára van szükség, az alkohol tartalmára nem. (Minél jobb a bor, annál jobb lesz az étel.)

    Rizs felöntése borral

    Rizs felöntése borral

  5. A felmelegített alapléből annyit teszel a rizsre, hogy éppen ellepje. Kevergetés közben addig párolod, amíg a leve elfő. Ezt a műveletet addig ismételd, amíg a rizs megpuhul. (Az olaszok ezt is keményebbre főzik, mint mi, de te – ha puhábban szereted, főzd egy kicsit tovább, mint amennyi a csomagoláson szerepel és időnként fedd le. Nem szükséges hozzá speciális fedő, de nekem olyan van, amely többféle átmérőjű serpenyőhöz használható).

    Párolás fedő alatt

    Párolás fedő alatt

  6. Amikor a rizs már puha, hozzáteszed a többi hozzávalót: az előkészített húst és gombát, valamint a zöldborsót.

    Csirkehús és zöldborsó hozzáadása

    Csirkehús és zöldborsó hozzáadása

  7. Összekevered, néhány percig együtt párolod.
  8. Ráteszed a vajat, miután megolvadt, hozzáadod még a reszelt parmezán felét.
    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Reszelt sajt hozzáadása

    Reszelt sajt hozzáadása

  9. Néhány perc keverés után az étel elkészült. A kész rizottóban a rizs egy krémes szaftban van, de nem úszik benne.

    Csirkés gombás rizottó készen

    Csirkés gombás rizottó készen

Megjegyzés:

  • Ha szeretnéd, hogy kicsit sárgás színe legyen, kevést sáfrányt (ha van otthon) hozzátehetsz.
  • Az étel kicsit hasonló a spanyolok nemzeti étele, a paella.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Rizs dinsztelése, párolása: 40 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 80 perc

Csirkés gombás rizottó tálalása, felhasználása

Amikor elkészült, azonnal tálald!

Csirkés gombás rizottó tálalva 1

Csirkés gombás rizottó tálalva 1

Csirkés gombás rizottó tálalva 2

Csirkés gombás rizottó tálalva 2

Lehet:

  • főétel
  • fél adagban meleg előétel
  • kisebb adagban akár köret is.

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa