Tökfőzelék tejfölös habarással: nevezhetném karcsúsító változatnak, mivel hozzáadott zsír nélkül készül, csak annyi zsiradék kerül a főzelékbe, amennyi a tejfölben van.

Tökfőzelék tejfölös habarással – recept

Elkészítési idő: 40 perc (fiatal tökből 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg gyalult vagy reszelt tök
  • 3 dl húsleves (lehet) hús alaplé vagy víz és 3 nátriumglutamát mentes ételízesítő
  • 1 csokor friss kapor (lehett fagyasztott vagy szárított ízlés szerint)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 4 evőkanál  liszt
  • só (feltételesen)

Bevásárló lista:

  • 1 kg gyalult vagy reszelt tök
  • 1 csokor friss kapor (lehett fagyasztott vagy szárított ízlés szerint)
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: liszt, glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzések:

  • Ha otthon gyalulod vagy reszeled a tököt, akkor legalább egy másfélkilósat vasárolj (lehet kettő kisebb is), mert a tisztításnál és a belső részek eltávolításánál elég sok a veszteség.
  • Ha otthon terem a kertedben és nincs tökgyalud, hasznos lesz bszerezned hozzá egy kézi hajtású 4 betétes reszelőt, amit egyébként más zöldségek feldolgozásánál is jól tudsz használni – nagyon gyorsan elvégzi a munkát.
  • A nátriumglutamát mentes ételízesítőt elkészítheted otthon, akár egy évre, vagy keress az üzletekben Vegeta Naturellát.

Előkészítés

Ha egész tökkel dolgozol: hámozd le, öblítsd le és egy kanállal szedd ki a belső, szivacsos, magos részét és gyaluld vagy reszeld le durva reszelővel.

Szedd le a kaporleveleket a szárakról és aprítsd fel.

Tökfőzelék tejfölös habarással – elkészítés

Tedd az előkészített tököt egy 3 – 4 literes lábasba, öntsd rá a folyadékot, ha vízzel főzöd, tedd hozzá az ételíesítőt is.

Gyalult tök

Gyalult tök

Felengedve, ízesítve

Felengedve, ízesítve

Fedő alatt párold puhára (éppen csak puha legyen, ne főjjön szét).

Párolás

Párolás

Közben készítsd el a habarást: a tejfölt a liszttel keverd össze úgy, hogy ne legyen csomós.

Amikor a tök megfőtt, a forró főzővízzel több lépésben hígítsd fel a habarást úgy, hogy csomómentes és könnyen önthető legyen.

Add hozzá a habarást a megfőtt tökhöz.

Habarás hozzáadása

Habarás hozzáadása

Keverd össze, majd keverd bele a kaprot is.

Tejföllel behabarva

Tejföllel behabarva

Kapor hozzáadása

Kapor hozzáadása

Kevergetés közben forrald fel (ez fontos, mert ha nyers marad a liszt, az rontja az ízélményt). Számíts rá, hogy “pöfögni’ fog, ezért kell kevergetni.

Tejfölös fökfőzelék készen

Tejfölös fökfőzelék készen

Elkészítési idő (gyalult tökből):

  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzés: 25 perc (változhat a tök “korától” függően)
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 40 perc (fiatal tökből 30 perc)

Tálalás

Tálalhatod:

Feltét nélkül (vegetáriánus változat)

Feltéttel, például

  • tükörtojással, buggyantott tojással (vegetáriánus változat)
  • fasírozottal, húsgolyóval, szelet sült hússal, rántott hússal, virslivel, sült szalonnával.
Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 1

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 1

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 3

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 2

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 4

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 3

Tökfőzelék tejfölös habarással tálalva 2

Tökfőzelék tejfölös habarássl tálalva 4

Étel és képek: Pap Zsuzsa