Sütőtök lekvár: nem azért készíted, hogy vajas kenyérre kend. Bizonyos sütemények (piskóta, muffin), palacsinta tésztájába keverve szép lesz a színük és az ízük is kissé megváltozik.
Sütőtök lekvár készítése
Elkészítési idő: 80 perc
A sütőtök lekvár hozzávalói
- 1 kg megtisztított, feldarabolt körte alakú sütőtök (legalább megy másfél kilós sütőtököt kell vásárolnod)
- 2o dkg cukor (lehet kevesebb, vagy akár cukor nélkül
- 1 kis csomag citromsav
- fűszerek: szerecsendió, gyömbér, fahéj, szegfűszeg illik hozzá (nem feltétlenül szükséges), őrölt formában
- lehetőleg kis üvegekbe tedd, mert felbontás után hűtőben kell tárolni.
Bevásárlólista
- 1 db másfél kilós sütőtökl
- 1 tasak citromsav
Emlékeztető: kristálycukor, őrölt szerecsendió, -gyömbér, -fahéj, -szegfűszeg
Megjegyzések:
- a körte alakú sütőtöknek van a legszebb színe
- a cukornak és a citromsavnak tartósító hatása is van, ezért felbontva hűtőben jobban eláll, mint a cukor és citromsav nélküli sütőtök püré.
Előkészítés
- A sütőtököt elég nehéz egészben hámozni, ezért legjobb, ha mosás után négybe vágod és vágódeszkán dolgozol. Felvágás után először egy kanállal távolítsd el a belső magos részt, zöldséghámozóval távolítsd el a héjat.
- Mérd meg és számold ki a fenti hozzávalók alapján, hogy mennyi cukor kell hozzá. Darabold fel kisebb kockákra.
A sütőtök lekvár elkészítése
- A kockákra vágott sütőtököt felteszed főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Addig kell főzni, amíg olyan puha lesz, hogy turmixolni lehet.
- A főzővizet leöntöd róla, félreteszed, mert a pépesítésnél szükséged lehet rá.
- Kevés lével összemixeled (ne legyenek darabok benne), beleteszed a cukrot és a citromsavat, összekevered.
- Ismét felforralod, forrón kis üvegekbe mered – olyan tele, amennyire csak lehet és lezárod (a tetőknek légmentesen kell záródniuk). 5 percre fejre állítod (ekkor az üvegben maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. és egy napra száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Tisztítás, feldarabolása: 20 perc
- Főzés: 40 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Befejező munkák: 15 perc
Összesen: 80 perc
A sütőtök lekvár tárolása, felhasználása
Tárolás
Amikor kivetted a száraz dunsztból, címkézd fel és állítsd végleges helyére. Felbontás után hűtőben kell tartani.
Felhasználás
Példák:
Sütőtök püré képek: saját készítésű püré saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások