Sütőtök lekvár: nem azért készíted, hogy vajas kenyérre kend. Bizonyos sütemények (piskóta, muffin), palacsinta tésztájába keverve szép lesz a színük és az  ízük is kissé megváltozik. 

Sütőtökös sütemény tálalva

Sütőtök lekvár készítése

Elkészítési idő: 80 perc

A sütőtök lekvár hozzávalói

  • 1 kg megtisztított, feldarabolt körte alakú sütőtök (legalább megy másfél kilós sütőtököt kell vásárolnod)
  • 2o dkg cukor (lehet kevesebb, vagy akár cukor nélkül
  • 1 kis csomag citromsav
  • fűszerek: szerecsendió, gyömbér, fahéj, szegfűszeg illik hozzá (nem feltétlenül szükséges), őrölt formában
  • lehetőleg kis üvegekbe tedd, mert felbontás után hűtőben kell tárolni.

Bevásárlólista

  • 1 db másfél kilós sütőtökl
  • 1 tasak citromsav

Emlékeztető: kristálycukor, őrölt szerecsendió, -gyömbér, -fahéj, -szegfűszeg

Megjegyzések:

  • a körte alakú sütőtöknek van a legszebb színe
  • a cukornak és a citromsavnak tartósító hatása is van, ezért felbontva hűtőben jobban eláll, mint a cukor és citromsav nélküli sütőtök püré.

Előkészítés

  • A sütőtököt elég nehéz egészben hámozni, ezért legjobb, ha mosás után négybe vágod és vágódeszkán dolgozol. Felvágás után először egy kanállal távolítsd el a belső magos részt, zöldséghámozóval távolítsd el a héjat.
  • Mérd meg és számold ki a fenti hozzávalók alapján, hogy mennyi cukor kell hozzá. Darabold fel kisebb kockákra.Sütőtök püré - megtisztított sütőtök

A sütőtök lekvár elkészítése

  1. A kockákra vágott sütőtököt felteszed főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Addig kell főzni, amíg olyan puha lesz, hogy turmixolni lehet.Sütőtök püré - főzés előtt
  2. A főzővizet leöntöd róla, félreteszed, mert a pépesítésnél szükséged lehet rá.
  3. Kevés lével összemixeled (ne legyenek darabok benne), beleteszed a cukrot és a citromsavat, összekevered.Sütőtök püré - turmixolás
  4. Ismét felforralod, forrón kis üvegekbe mered – olyan tele, amennyire csak lehet és lezárod (a tetőknek légmentesen kell záródniuk). 5 percre fejre állítod (ekkor az üvegben maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. és egy napra száraz dunsztba teszed. Sütőtök püré - főzés

Elkészítési idő:

  • Tisztítás, feldarabolása: 20 perc
  • Főzés: 40 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Befejező munkák: 15 perc

Összesen: 80 perc

A sütőtök lekvár tárolása, felhasználása

Tárolás

Amikor kivetted a száraz dunsztból, címkézd fel és állítsd végleges helyére. Felbontás után hűtőben kell tartani.

Sütőtök püré - üvegekben

Felhasználás

Példák:

Sütőtökös palacsintaSütőtökös palacsinta meggyel

Sütőtökös sütemény Sütőtökös sütemény tálalva

Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin

 

 

Sütőtök püré képek: saját készítésű püré saját felvételei