Őszibarack lekvár: kissé kesernyés, pikáns ízével változatosságot jelent a többi, általában édes vagy savanykás lekvárokkal mellett süteményben vagy akár vajas kenyéren.
Őszibarack lekvár készítése
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
- 2 kg hámozott, kimagozott őszibarack (a barack fajtájától függően 25 -35 % veszteséggel lehet számolni)
- 80 dkg cukor
- fél citrom leve (lehet kevesebb is, ízlés dolga)
- nátriumbenzoát (nem feltétlenül szükséges)
- 5 db 350 ml-es üveg (természetesen más méretű üvegekbe is teheted)
Bevásárlólista
- 2,5 kg őszibarack
- 1 kg cukor (nem kell mind)
- 1 db citrom
- 1 tasak nátrium benzoát (feltételes)
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzések:
- Ha több lekvárt főzöl, számítsd át a mennyiségeket.
- Kevesebb cukorral is elkészítheted.
Előkészítés
- Tégy fel egy lábosban vizet forrni.
- Az őszibarackokat mosd meg először egy tálban, majd folyó vízben öblítsd le.
- Részletekben tedd a gyümölcsöket forró vízbe, majd távolítsd el a héjat és a magot és darabold fel.
Feldarabolas
Őszibarack lekvár befőzése
- Az előkészített gyümölcsöt tedd egy lábasba. Facsard rá a fél citrom levét, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).
Őszibarack lábasban
- Add hozzá a cukrot és keverd össze. Hagyd állni addig, amíg a cukor feloldódik. Közben időnként keverd meg, akkor gyorsabban kész lesz. Kevés citromlé hozzáadásával és a barack időnként átkeverésével megakadályozhatod a gyümölcs megbarnulását (ez különösen nagyobb mennyiségek feldolgozásánál lehet fontos).
Cukor hozzáadása
Összekeverés
- Az összekevert masszát tedd fel főni. Melegedés közben néhányszor keverd meg.
- Forrald 10 – 15 percig, majd egy botmixerrel pépesítsd el. Így biztosan nem lesznek gyümölcs darabok a lekvárban és a főzési idő is rövidebb lesz. Itt jegyzem meg, ha őszibarack dzsemet szeretnél készíteni, ne turmixold teljesen homogénre, hanem ügyelj arra, hogy maradjanak benne gyümölcs-darabok.
Turmixolás
- Főzd addig, míg a tetejéről a hab eltűnik.
Főzés 1
Főzés 2
- Csepp-próba alapján eldöntheted, hogy megfelelő sűrűségű-e a lekvár. (Cseppentsd egy tányérkára, tedd a hűtőbe, gyorsabban kihűl. Te döntöd el, hogy milyen sűrűre szeretnéd.)
- Amikor a sűrűség megfelelő, merd tisztára mosott üvegekbe.
Üvegben
- Csipetnyi nátrium benzoátot tehetsz a tetejére, amelyet felhasználás előtt eltávolíthatsz. Zárd le az üvegeket.
- Tedd 24 órára száraz dunsztba.
Őszibarack lekvár tartósítószer nélkül
Ugyanezzel a módszerrel készíthetsz őszibarack lekvárt tartósítószer nélkül 4 feltétellel.
- Nagyon tisztán dolgozol.
- Légmentesen záró fedőket használsz.
- Az üvegeket lezárás után 10 percre fejre állítod. Ekkor az üvegbe zárt levegő átbuborékol a lekváron és a romlást okozó mikroorganizmusok a magas hőmérsékleten elpusztulnak. Rásegíthetsz erre még 24 órás száraz dunsztolással.
- Felbontás után hűtőszekrényben tartod és egy héten belül elhasználod.
Megjegyzés:
- Cukormentes őszibarack lekvárt hasonló módon készíthetsz, de felbontás után már 2 nap alatt is penészes lehet. Ezért az ilyen lekvárt jobb kisebb, 2 -3 dl-es üvegekben készíteni.
Tárolás, felhasználás
- Tedd rá a feliratot (név, melyik évben készült).
- Hűvös, szellős, nem túl világos helyen. (A lekvár a fénytől is sötétedik.)
- Ha felöltözteted, ajándékba is adhatod.
Őszibarack lekvár készen
- Vajas kenyéren reggelire kiváló és egyes süteményekben – ha éppen nincs sárgabarack lekvárod – akár azt is helyettesítheti.
Elkészítési idő:
- Tisztítás, feldarabolás (2,5 kg gyümölcsnél): 20 perc
- Főzés, turmixolás: 80 perc
- Üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 110 perc
Őszibarack lekvár képek: saját felvételek
La Sua Marmellata e’ buona e bella. Bella come Laszlo.
Grazie molte.
Molti complimenti.
Saluti cari a Suo marito.
Luciano Cagnassone
Szia Anyu,
ha kell leforditom:
a baracklekvar finom es gyonyoru. Mint Laszlo
Koszonom szepen.
Nagyon sokszor gratulalok.
Kedves udvozlet Andrasnak is.
LC
Dear Luciano!
Sorry, Iknow answer english:
Thank You for your greeting.
I am very happy with the jam pleasure for You. Enjoy that with the Family!
Greeting
Zsuzsa