Fehérbab leves: a fehérbab a babok között mostohagyerek, mert majdnem mindenki a tarka babból szeret főzni és az üzletekben is többnyire a tarka bab kapható.
Fehérbab leves
Fehérbab leves
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 25 dkg fehér bab
- 25 dkg füstölt hús
- 2 db babérlevél
- 15 szem fekete bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 – 1,2 liter füstölt hús főzőlé
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes szál fehérrépa
- 10 dkg csipetke (száraztészta)
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 25 dkg fehér bab
- 25 dkg füstölt hús
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes szál fehérrépa
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 20 dkg csipetke (szárazészta)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: babérlevél, szemes bors, fokhagyma, sertészsír, liszt, piros fűszerpaprika, tejföl
Előkészítés
A felhasználás előtti napon:
- A fehérbabot megmosod és vízbe áztatod úgy, hogy kb. 3 ujjnyival ellepje a víz
- A csülköt 1 liter vízben megfőzöd. A főzővízbe beleteszed a babérlevelet, a szemes borsot és a fokhagymát vékony szeletekre vágva. A húst a vízben hagyod kihűlni.
A levesfőzés előtt:
- A sárgarépát és fehérrépát megtisztítod és kis kockákra vágod.
- A megfőtt füstölthúst nagyobb darabokra vágod.
- A főzőlevét leszűröd.
- A petrezselymet felaprítod.
Fehérbab leves készítése
- A füstölthús levét megkóstolod. Ha nagyon sós, felhígítod. A négy adag leveshez 1,2 liter lére lesz szükséged. Ha ennél több lesz a lét, a maradékot lefagyaszthatod későbbi felhasználásra. Ha nem elég sós, akkor főzés előtt még annyi sót teszel hozzá, hogy kellemes íze legyen.
- A babot felteszed főni a megfelelően sós 1 liter lében.
Fehérbab főzése
- Amíg a bab fő, elvégzed az előkészítő munkák második részét.
- Amikor már majdnem puha, hozzáteszed a kockára vágott zöldséget, a feldarabolt húst és a csipetkét.
Fehérbab főzése zöldségekkel
- Tovább főzöd. Amikor már miden puha, elkészíted a rántást.
- A lisztet a zsíron kissé megpirítod, leveszed a tűzhelyről, hozzákeveres a piros paprikát, felengeded a maradék 2 dl főzőlével.
Rántás 1
Rántás 2
Rántás 3
- A leveshez öntöd és az egész levest felforralod.
- Beleteszd a vágot petrezselymet és ezzel a leves el is készült.
Fehérbab leves készen
Elkészítési idő (az áztatás és a füstölt hús főzési ideje nélkül):
- Főzési idő: 60 perc (lehet több vagy kevesebb a bab fajtája szerint)
- Rántás, befejezés: 10 perc
Összesen: 70 perc
Fehérbab leves tálalása
Tálalhatod tejföl nélkül vagy adhatsz hozzá tejfölt, így is, úgy is finom.
Fehérbab leves tálalva 1
Tejfölös fehérbab leves
Ha másfajta bableves is érdekel, nézd meg itt:
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások